Kan Sverige ändra Amazon – i stället för det motsatta?
Inför Amazons etablering i Sverige, som bekräftades i början av augusti i år, spekuleras det om konsekvenserna för olika grupper: svenska e-handlare, fysiska butiker, konsumenter och anställda. I en längre artikel menar Politico, kanske inte helt utan ironisk udd, att Sverige är landet som hoppas kunna ändra på Amazon i stället för att Amazon ska ändra på Sverige.
Vilka är då de påstådda riskerna med Amazons etablering? Aftonbladet listar ett antal:
• Lanseringen leder inte till så många jobb som det påstås.
• Företaget kommer inte att betala skatt i paritet med sin storlek.
• Mindre företag kommer att drivas mot konkurs.
Men den största oron handlar kanske om vad som kommer att ske med löner och arbetsvillkor för Amazons lager- och transportarbetare.
– Om Amazon vill lyckas i Sverige måste de arbeta nära fackföreningarna, säger e-handelsexperten Arne Andersson på Postnord till Politico.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) säger självsäkert till samma tidning att som arbetsgivare i Sverige måste man följa svensk arbetsrätt och det innefattar kollektivavtalen.
Men Markus Varsikko, detaljhandelskonsult på Dash Retail, som hjälper företag att använda Amazons plattform, säger till Politico att man inte ska ha några illusioner.
– Det är ett amerikanskt företag med amerikansk kultur och tänkande, långt från vad vi är vana vid här.
Johan Anselmsson, professor i marknadsföring på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet har forskat om detaljhandeln i snart tjugo år och har redan börjat forska på Amazons förestående etablering i Sverige. Han menar att det är en vanlig strategi att branschkollegor som känner sig hotade av en ny aktör sprider negativ publicitet till medierna.
– Vi såg samma fenomen när Lidl, Toys ’R’ us, Walmart och andra globala prispressare tog sig in på en ny marknad.