Hem
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Kanadas premiärminister Justin Trudeau applåderar Jaroslav Hunka. Patrick Doyle / AP

Kanadas parlament hyllade veteran med nazi-kopplingar

En ukrainsk-kanadensisk krigsveteran som anklagas för att ha tjänstgjort i ett nazistförband under andra världskriget fick stående ovationer i Kanadas parlament i samband med Volodymyr Zelenskyjs besök, rapporterar internationella medier.

När den ukrainske president besökte det kanadensiska underhuset i helgen presenterade talmannen Anthony Rota den nu 98-årige veteranen Jaroslav Hunka som ”en ukrainsk hjälte, en kanadensisk hjälte, och vi tackar honom för hans insatser”.

Judiska organisationer i Kanada har riktat kritik mot Rota, och nu ber han om ursäkt för hyllningen. I ett uttalande säger han att han har blivit ”uppmärksammad på ytterligare information vilket får mig att ångra mitt beslut” att hylla veteranen.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons