Olycksplatsen på torsdagskvällen. MARKO DJURICA / TT NYHETSBYRÅN
Båtolyckan i Budapest

Kapten gripen efter dödliga olyckan i Budapest

En person har gripits efter olyckan i Budapest i går där minst 28 personer misstänks ha omkommit, skriver NRK med hänvisning till AP. Det rör sig om kaptenen på den turistbåt som krockade med båten Mermaid där de sydkoreanska turisterna satt.

Kaptenen, en 64-årig man från Ukraina, greps på torsdagskvällen enligt AFP.

28 personer befaras ha dött i olyckan. Sju personer har hittats döda medan 21 fortfarande saknas.

Toppnyheter

Bilder från sommarens extremhetta i Europa. TT
Klimatförändringarna

Larmet: Senaste fem åren de varmaste som uppmätts

De senaste fem åren är de varmaste som någonsin har uppmätts på jorden, rapporterar SvD som hänvisar till nya siffror som Världsmeteorologiska organisationen, WMO, presenterat inför FN:s klimatmöte på måndag. Enligt rapporten fortsätter också havsnivåerna att stiga, isarna smälter och extremväder avlöser varandra.

Den genomsnittliga globala medeltemperaturen har ökat med 1,1 grad jämfört med tiden före industrialiseringen. Det är nu också 0,2 grader varmare jämfört med den förra femårsperioden 2011–2015.

3 tim
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

OECD: Omställning kräver höjning av utsläppsskatter

70 procent av koldioxidutsläppen i OECD-länderna är oskattade och skatten på kol är så gott som noll, rapporterar TT. Uppgifterna kommer från en ny OECD-rapport som fastslår att skatterna på utsläpp behöver höjas om medlems- och partnerländerna ska kunna uppmuntras att gå över till koldioxidsnåla alternativ.

Samtidigt menar den ekonomiska samarbetsorganisationen att skatten på bränsle för bilar och lastbilar är relativt hög – dock utan att motsvara den miljöskada som bränsleutsläppen orsakar.

”Energiskatter är inte det enda svaret, men vi kan inte vända klimatutvecklingen utan dem”, säger generalsekreteraren Ángel Gurría enligt rapporten.

3 tim
Polarstern. Alfred-Wegener-Institut/Stefan Hendricks / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare inleder största polarexpeditionen hittills

Isbrytaren Polarstern lämnade norska Tromsø i fredags kväll vilket innebär att den största polarexpeditionen någonsin har inletts.

Ombord på fartyget finns forskare från 19 länder, däribland Sverige, som under ett år ska studera hur den globala uppvärmningen påverkar den arktiska regionen.

– Vi behöver förstå vad som driver de snabba klimatförändringarna och vi behöver ha en solid grund för våra modeller inför framtiden, säger expeditionens forskningsledare Markus Rex till New York Times.

Idag 10:07
Läs mer om Klimatförändringarna
Justin Trudeau. Sean Kilpatrick / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Kanada 2019

Trudeaus parti backar efter ’blackface’-bilderna

Justin Trudeaus liberala parti backar i opinionsmätningarna efter den senaste veckans avslöjanden om att Kanadas premiärminister vid minst tre tillfällen i sitt förflutna sminkat ansiktet mörkt, rapporterar Reuters.

Innan bilderna avslöjades låg Trudeau en bra bit före Andrew Scheer och hans konservativa parti – men en ny opinionsundersökning visar att de konservativa skulle få 36,8 procent av rösterna och liberala partiet 32 procent om det var val i dag.

Trudeau har upprepade gånger bett om ursäkt för bilderna.

1 tim
Bilderna visar de tre kända incidenterna. Global News, Time Magazine, Glob and Mail
undefined

”Trudeaus ’blackface’-skandal lär dela Kanada”

Tajmingen kunde inte ha varit värre för Kanadas premiärminister Justin Trudeaus ”blackface”-skandal, skriver analytikern Michael Bociurkiw i en artikel på CNN.

Fotot som Time Magazine publicerade tidigare under torsdagen är förödande för den nuvarande premiärministerns kampanj inför valet den 21 oktober. Bociurkiw skriver att incidenterna, vilket hittills är tre kända, troligen kommer användas av motståndare för att framställa Trudeau som en person som inte verkar så progressiv som han säger sig vara.

Hans kampanj kommer även att behöva gå in i ett ”krisläge” där han kommer att behöva be om ursäkt många fler gånger, skriver Bociurkiw.

Politicos skribent Alexander Panetta tar upp att Kanada har ställts inför sådana här incidenter förut, men då har det inte involverat en sådan känd person – och inte fått lika stor uppmärksamhet.

Han tror att incidenterna kommer att dela landet och skapa en ”bitter oenighet” om i vilken utsträckning det är en ”kanadensisk kontrovers” att måla ansiktet mörkt.

Panetta skriver vidare att argumenten för och emot kommer att vara avgörande för om Trudeau får fortsatt förtroende som premiärminister.

19 sep
Skärmdump på Justin Trudeau. Global News
undefined

Trudeau: ”Att måla ansiktet mörkt är aldrig okej”

Kanadas premiärminister Justin Trudeau mötte på torsdagen medier efter kritiken mot att han vid tre tillfällen målat sitt ansikte mörkt när han klätt ut sig.

– Att måla sitt ansikte mörkt är alltid oacceptabelt. Jag borde ha förstått det då och jag skulle aldrig ha gjort det, sa han.

Trudeau menar att hans privilegier gjorde att han som ung inte kunde förstå att ”blackface” var en rasistisk handling.

När en reporter frågade om hur många gånger han målat sitt ansikte mörkt så kunde han inte svara på frågan. Det finns hittills tre kända fall, samtliga har bekräftats av Trudeaus liberala parti.

19 sep
Läs mer om Valet i Kanada 2019
Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson och David Cameron. JACK TAYLOR / AFP
Brexit Storbritanniens framtid

Cameron: Ingen bra idé att bryta mot lagen över brexit

Storbritanniens tidigare premiärminister David Cameron tycker att Boris Johnson ska följa den lag som nyligen klubbades igenom strax innan parlamentet stängde – och be EU om en förlängning av brexit om man inte har nått ett avtal vid utträdesdagen den 31 oktober. Det säger han i en intervju med Sky News.

Boris Johnson har tidigare sagt att han hellre ”dör i ett dike” än ber EU om en förlängning.

– En avtalslös brexit är ingen bra idé. Att bryta mot lagen är ingen bra idé. Han borde fokusera allt han kan på att få till ett avtal – och ska man vara rättvis mot honom så är det vad han gör, säger David Cameron.

1 tim
Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Juncker: Det är inte för sent att ingå avtal med London

EU-kommissionens avgående ordförande Jean-Claude Juncker säger att det fortfarande finns tid för London och Bryssel att ingå avtal innan Storbritannien planerar att lämna unionen den 31 oktober, skriver AFP.

Han beskriver samtalen med Storbritanniens premiärminister Boris Johnsson i måndags som ”konstruktiva och delvis positiva”.

– Jag delar inte den bilden som andra har, att Johnson spelar ett spel med oss, säger han.

Juncker har också sagt till spanska dagstidningen El Pais att han önskar att kommissionen hade intagit en mer aktiv roll i 2016 års folkomröstning om EU-medlemskapet i Storbritannien. Detta för att motarbeta ”lögner och falska nyheter”.

4 tim
Victoria Jones / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nu väntar avgörandet: Ljög Johnson för drottningen?

Boris Johnson kommer bli tvungen att kalla tillbaka ledamöterna till parlamentet om Storbritanniens högsta domstol i veckan fastställer att premiärministern vilseledde drottningen när han bad om att få stänga ner parlamentet i fem veckor. Enligt rättsexperter som The Guardian har talat med är det nu allt mer sannolikt att det blir så.

– Den dominerande känslan bland kunniga observatörer är att regeringen är på hal is och att den kommer att förlora, säger Phillippe Sands, juridikprofessor vid University College i London.

En rättsexpert som vill vara anonym säger att om domstolen dömer mot Johnson och regeringen kan det slunga landet in i ett ”konstitutionellt utbrott av vulkanisk magnitud”.

Idag 07:45
Läs mer om Brexit
Rodic hyssjar AIK-klacken. JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Hjälten Rodic om hånet mot AIK: ”Det var personligt”

Vladimir Rodic blev Hammarbys stora hjälte i dagens derby mot AIK med sina två mål. Efter det första hyssjade han AIK-fansen och ställde sig demonstrativt framför dem för att fira.

– Jag sa inför matchen att det inte var personligt, men det var det, säger Rodic till C More efter matchen.

Han syftar troligen på rapporteringen kring att han och lagkamraten Nikola Djurdjic befann sig på samma fest när AIK-spelarna firade sitt guld i fjol.

– Läs tidningarna och kolla historiken på Google så förstår ni, säger han.

1 tim
Rodic (närmast kameran) firar sitt 2–0-mål. ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
undefined

Hammarby vinnare i derbyt – Rodic sänkte AIK på Tele2

Hammarby besegrade AIK i dagens Stockholmsderby på Tele2 Arena och tog därmed in på Gnaget i toppstriden. Segersiffrorna skrevs till 2–1 efter två mål av Vladimir Rodic.

Med en halvtimme på klockan tog Rodic ner ett inlägg innan han lade upp den för sin vänsterfot och tryckte in 1–0 vid Oscar Linnérs vänstra stolpe. 2–0 kom i den 56:e minuten när Darjan Bojanic slog en fin boll som Rodic förvaltade.

AIK reducerade åtta minuter senare genom Karol Mets men kom inte närmare än så. Resultatet innebär att Hammarby bara är två poäng efter AIK och att Djurgården gör ett litet ryck i toppen.

2 tim
Arkivbild, Tele 2 Arena. Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hundratal i bråk inför derby – en allvarligt skadad

Flera personer har skadats vid ett bråk med ett hundratal personer inblandade i Kista i nordvästra Stockholm. Bråket har blossat upp inför derbyt mellan Hammarby och AIK.

– Vi bedömer det som att det är huliganer. Det har varit en boxningsmatch och där har vi en del personer som är mer intressanta än andra, säger polisens presstalesperson Ola Österling till TT.

Minst en person har allvarliga skador.

Matchen spelas på Tele 2 Arena med start klockan 15.00 på söndagseftermiddagen.

5 tim
Läs mer om Herrallsvenskan 2019
Johan Forssell och Morgan Johansson. Arkivbilder. TT
Svenska brottsbekämpningen

”De är överens om mycket – nu måste käbblet sluta”

Opinion Trots de hårda tongångarna i samtalen om gängkriminalitet är partierna överens om det mesta, skriver Aftonbladets Daniel Swedin i en ledartext.

Swedin efterlyser ett slut på käbblet mellan framför allt M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell och justitieminister Morgan Johansson (S).

”Även om de säkert är ärliga med att de faktiskt vill lösa problemet så har diskussionen allt mer artat sig till att bli en tävling i vem som kan ta flest politiska poäng”, skriver han.

DI:s ledarskribent PM Nilsson skriver att det viktigaste vapnet mot brotten är att medborgarna återför förtroendet för politikerna och exemplifierar med den så kallade New York-modellen.

”New York-modellens kanske viktigaste framgångsfaktor var en total politisk fokusering på uppgiften att bekämpa brott samt att man hade en tydlig idé om hur det skulle gå till.”

2 tim
Lena Nitz, arkivbild. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen beklagar bristen på en enad front mot gängen

Polisförbundet välkomnar regeringens förslag mot gängbrottslighet som presenterades i går men beklagar att de tvärpolitiska samtalen strandade.

– Jag tycker att det är tråkigt att man inte kan ha en politiskt enad front i ett sånt här viktigt läge, säger förbundets ordförande Lena Nitz till SR Ekot.

Göteborgs polischef Erik Nord är i grunden positiv till förslagen.

– Men en del förslag är på utredningsstadiet. Jag vill se de färdiga förslagen. Och jag kan sakna åtgärder som gör polisyrket mer attraktivt, säger han till GP.

Idag 03:50
Mats Karlsson/inrikesminister Mikael Damberg (S), miljöminister Karolina Skog (MP) och justitieminister Morgan Johansson (S). TT.
undefined

Polischef sågar politiker: Krävs fler skjutningar?

Region syds tunga polischef Mats Karlsson är skarpt kritisk till de strandade förhandlingarna om gängkriminaliteten. I ett Twitterinlägg skriver han att diskussionerna förvandlades till partipolitik:

”Det krävs mer skjutningar och sprängningar och offer för att få politiker att kunna enas om åtgärder verkar det som. Godbitarna sparas kanske till respektive valrörelse?”

En av de som svarat på hans inlägg är Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö: ”Det är så uselt.”

Mats Karlsson utvecklar sitt resonemang för Kvällsposten. Till tidningen säger han att han är lika besviken på samtliga inblandade och förväntar sig att de försöker komma överens på nytt.

Idag 06:42
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen