Arkivbild. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om public service

KD: Förändra public service – mindre ”krimskrams”

Kristdemokraterna vill verka för en ny inriktning för public service. I ett inlägg på DN Kultur skriver partisekreterare Peter Kullgren att man vill lägga mer fokus på kärnverksamheten och mindre på ”krimskramset”.

Kullgren menar att SVT, SR och UR har stått oförändrat när medielandskapet i stort har revolutionerats. Inför att riksdagen i höst ska rösta om nästa tillståndsperiod vill KD nu se en förändring av utbudet.

”Ett starkt public service får vi bara om de som tvingas betala den obligatoriska avgiften upplever ett mervärde. Den upplevelsen urholkas av bantningsprogram för hundar, dejtingserier för präster, hitlistemusik eller annat som redan tillhandahålls av marknaden.”

Tidigare

Toppnyheter

En kvinna på ett äldreboende. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om äldrevården

Sex av tio kommuner skär ner på äldreomsorgen

Sex av tio kommuner gör i år besparingar på den nämnd som har hand om äldreomsorgen, rapporterar Kommunalarbetaren som granskat nämndernas budgetar. Totalt 180 av landets 290 kommuner berörs.

Några av konsekvenserna är minskad bemanning, vikariestopp och mer helgjobb för de anställda. Därtill räknas nedläggning av boenden och kortare tid för till exempel duschning och städning i hemtjänsten.

Dessutom hade en stor del av kommunerna förra året underskott i de aktuella nämnderna – totalt rör det sig om ett underskott på 1,8 miljarder. Enligt tidningen motsvarar det nästan 2 000 platser på särskilda boenden i äldreomsorgen.

2 tim
Ett äldre par håller varandra i hand.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pressat läge för äldrevård: ”Går hem och gråter”

En av de kommuner som gör besparingar på äldreomsorgen i år är Hörby, som försöker parera ett underskott på 25 miljoner kronor. Det rapporterar Kommunalarbetaren.

Läget i Hörby är pressat och socialchefen Eva Klang Vänerklint liksom fackförbundet Kommunal menar att det inte finns mycket mer att spara in på. Till exempel är schemat slimmat i hemtjänsten och man tar inte in vikarier om någon i personalen är sjuk.

– Jag pratade med en undersköterska nyligen som sade att jag orkar inte mer, jag går hem och gråter på kvällen, säger Ingrid Olsson, ordförande för Kommunal i Hörby.

2 tim
Läs mer om Debatten om äldrevården