Kommunister strök helgen – i dag gör vi samma sak
Sovjetunionens försök att på 1920-talet stryka lördagen och söndagen ur veckan för att öka effektiviteten har en hel del likheter med dagens arbetsmarknad, skriver Judith Shulevitz i ett långt reportage för The Atlantic.
Initiativet kallades ”nepreryvka”, eller ihållande arbetsvecka, och fick snabbt slopas efter att arbetarna slutade att dyka upp på marxistiska möten när de inte längre hade någon fritid.
I reportaget kopplar Shulevitz konsekvenserna av den kommunistiska arbetspolitiken till dagens ”ohämmade kapitalism”. När allt fler har anställningar med arbete under kvällar och helger och tvingas hoppa in med kort varsel har ingen längre tid att umgås – och familjerna betalar det högsta priset.
Läs hela texten i länken nedan.
Om långläsning
Varje helg rekommenderar Omni-redaktionen några läsvärda längre reportage från olika delar av världen. Ämnesvalen kan variera från vecka till vecka.
Om Omni-helg
Långläsning är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.