I brist på motorljud krävs artificiella ljud.  Shutterstock
Uppkopplade fordonet

Kompositörer och rockband ska få elbilarna att höras

Det är onekligen lite kusligt med elbilar i rörelse just för att de knappt hörs. Och framför allt är den näst intill ljudlösa bilen ett trafiksäkerhetsmässigt problem.

Fotgängare och cyklister är helt enkelt vana vid att kunna höra att ett fordon närmar sig, och risken för att bli påkörd ökar förstås när man tar bort en av de klassiska signaler som tidigare skvallrat om att ett fordon närmar sig i hög hastighet.

Både i Europa och USA finns nu regler som gör gällande att både laddhybrider och elbilar måste höras ordentligt när de rullar. Och att ta fram såna ljud är därför något som alla elbilstillverkare nu lägger både tid och resurser på. Många har redan kommit en bra bit på vägen med artificiella ljud, något som New York Times har tittat närmare på.

Japanska Nissan anlitade redan 2017 ljudstudion Man Made Music för att designa det ”hummande” ljud som kännetecknar deras elbilar. Mercedes har också tagit fram ett ljud som används med företagets alla bilar i den elektrifierade EQC-serien. Porsche har försett sin elbil Taycan med ett ljud kallat ”Electric Sport Sound”, och även Jaguar Land Rover jobbar intensivt på det här området.

Men det handlar inte enbart om externa ljud, utan också om ljudet inuti bilarna. Även förare är förstås vana vid att i någon mån ha ljudet som en indikator på hur man kör, inte minst när det gäller acceleration och inbromsning.

Mercedes har för sitt prestigevarumärke AMG:s räkning engagerat rockgruppen Linkin Park för uppdraget, skriver The Drive.

– Vi säljer känslor och ljudet är en väldigt viktig del av känslan, så vi jobbar med artificiella ljud för att vi måste, kommenterade AMG:s vd Tobias Moers samarbetet i en intervju med tidningen Wheels 2018.

BMW har valt en samarbetspartner med en helt annan musikalisk bakgrund, närmare bestämt den välrenommerade tyske filmmusikkompositören Hans Zimmer. Han har fått i uppdrag att designa ljuden för BMW:s kommande hybridkoncept Vision M, skriver Sound of Life.

Toppnyheter

Arkivbild: Maria Zakharova YURI KADOBNOV / AFP
Presidentvalet i Belarus

Kreml: Utländska krafter vill destabilisera Belarus

Efter protesterna i samband med presidentvalet i Belarus anklagar nu Ryssland utländska krafter för att försöka destabilisera landet. Det rapporterar internationella nyhetsbyråer.

– Vi kan se tydliga försök till påverkan utifrån i en suverän stats interna angelägenheter med målet att skapa en splittring i samhället och destabilisera läget, säger ryska UD:s talesperson Maria Zakharova.

Samtidigt säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas att EU måste öka trycket på president Aleksandr Lukasjenko, rapporterar tyska medier.

På torsdagen kom också rapporter från regeringskritiska demonstranter, som berättar att de blivit slagna efter att de gripits, att det var trångt i cellen och att de fick små matransoner. Det skriver Reuters, som talat med en person som identifierar sig som Sergei.

– De slog mig inte i cellen, de förde ut mig ur cellen och slog mig.

Reuters har inte på egen hand kunnat verifiera uppgifterna.

27 min
Illustrationsbild/Protester i Minsk, Belarus.  TT NYHETSBYRÅN
undefined

Döde 25-åringens mamma: ”Polis trodde han var galen”

Aleksandr Vikhor, 25, dog i söndags efter att ha gripits av polisen i Gomel i södra Belarus i samband med protesterna mot ledaren Aleksandr Lukasjenko, rapporterar RFE/RL.

Dödsorsaken är oklar men hans mamma berättar att sonen blev inlåst i en polisbuss i flera timmar – trots att han hade problem med hjärtat.

– Han skrek och bad om hjälp. Men polisen uppfattade honom som en galen person och körde honom till psykiatriskt sjukhus, säger hon.

Mamman tror att sonen blev misshandlad av polisen. Oppositionen i Belarus anklagar polisen för att möta demonstrationer med våld.

2 tim
Protester i Belarus. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över 700 gripna i Belarus efter fortsatta protester

Belarusisk polis säger att de har gripit över 700 personer under onsdagens protester. Det rapporterar flera medier.

”Över 700 personer har blivit gripna för att ha deltagit i olagliga massevenemang”, skriver inrikesdepartementet i ett uttalande.

Totalt har över 6 700 personer gripits och två har dött i samband med protesterna som inleddes i söndags efter att president Aleksandr Lukasjenko behöll makten i det kritiserade valet.

Under onsdagen kom även uppgifter om att EU kommer att hålla ett extrainsatt ministermöte på fredagen för att besluta om eventuella sanktioner.

Idag 08:39
Läs mer om Presidentvalet i Belarus
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild. Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Efter utbrotten – nya råd till svenska körer: Skippa fikat

Sjung i stora och luftiga lokaler, coronatesta ofta och skippa fikat är några av rådet till svenska körer för att undvika smittspridning. Det är Sveriges Yrkesmusikerförbund (Symf) som tillsammans med medicinska experter tagit fram de nya riklinjerna inför att många körer drar igång verksamheten inför hösten.

Dessutom rekommenderas antikroppstest för samtliga kördeltagare.

Körrepetitioner och konserter kopplas till flera omfattande coronautbrott runt om i världen, så som på Vrångö utanför Göteborg, nederländska Amsterdam och amerikanska delstaten Washington.

1 tim
Helena Leufstadius vd för Svensk Kollektivtrafik. Nils Petter Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svensk Kollektivtrafik: Nej till munskyddskrav

De regionala kollektivtrafikmyndigheterna kommer inte att införa munskyddskrav.

– Det är tillåtet att ta med sig sitt eget munskydd, men vi kommer inte att ändra riktlinjerna, säger, Helena Leufstadius vd för Svensk Kollektivtrafik på en pressträff.

– Vi tycker att den basen vi har att stå på är bra. Sverige har en avvikande trend med minskade antal fall och vi kommer inte från en nedstängning. Vi utesluter inte att munskydd kan ha en plats, men vi håller på att diskutera var det kan vara, säger Anders Tegnell.

Samtidigt håller man på Svensk Kollektivtrafik på att analysera hur reseflödet ser ut och det kan bli aktuellt att dra in linjer på en del ställen, för att istället lägga resurserna på andra linjer.

3 tim
Anders Tegnell på väg torsdagens pressträff. Nils Petter Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Två nya dödsfall i Sverige – ”Äldre är förskonade nu”

Två nya dödsfall har registrerats det senaste dygnet, visar Folkhälsomyndighetens uppdaterade statistik. Totalt har nu 5 776 personer med covid-19 dött i Sverige och antalet bekräftade fall är uppe i 83 852 stycken.

Utvecklingen går fortsatt åt rätt håll, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid den myndighetsgemensamma pressträffen.

– De äldre är förskonade nu, det är väldigt få nya fall bland personer över 70 år.

Han pekar dock på den trend som varit tydlig sedan en tid tillbaka, nämligen att andelen fall bland unga personer i åldrarna 20–29 ökar.

Följ myndigheternas pressträff via länkarna.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Protester i Libanon efter explosionen. Privat / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Beirut

Parlamentet ger armén utökad makt i Libanon

Libanons parlament har utlyst ett nödläge och godkänt att armén får utökad makt i landet. Det rapporterar nyhetsbyrån al-Jazira.

Parlamentet utlyste den 5 augusti ett undantagstillstånd till följd av explosionen i Beiruts hamn som har krävt minst 200 dödsoffer och runt 6 000 skadade.

Det nya beslutet innebär att armén har rätt att tygla yttrande- och mötesfriheten samt gå in i bostäder och gripa de som armén ser som ett säkerhetshot. Även alla rättegångar kommer att ske i militärens regi.

Människorättsorganisationer menar att beslutet riskerar att få militären att slå ner på de demonstrationer som har präglat landet sedan explosionen.

4 tim
Räddningsarbetare söker efter överlevande vid platsen för explosionen i Beirut Bilal Hussein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert varnar: Farliga förråd finns inte bara i Beirut

Den dödliga explosionen i Beirut, som tros ha orsakats av att ett lager med tusentals ton ammoniumnitrat i hamnen exploderade, sätter ljuset på att det runt om i världen finns flera potentiellt explosiva lager. Inte minst gäller det ammunitionsförråd, rapporterar BBC.

I bland annat Guinea-Bissau, Libyen och Ukraina finns lager av gammal ammunition nära bebyggelse som hotar att explodera. Ett annat exempel är Filippinerna: På en ö i Manilabukten lagras amerikanska bomber, granater och andra sprängladdningar som är från andra världskrigets dagar.

– Om de exploderar skulle det definitivt påverka flygplatsen i närheten, säger Simon Conway vid brittiska Halo Trust till BBC.

Igår 18:33
Läs mer om Explosionen i Beirut