Hem

Köttet som väljs bort i butik serveras på krogen

Gödkalv är den i särklass mest antibiotikaintensiva uppfödningen i Europa. Uppfödningen liknas vid ”dagis”, då kalvar tas från olika gårdar och olika länder, vilket medför ökad smittorisk när de blandas. Antibiotika används i förebyggande syfte och ett kraftfoder som ger järnbrist ges till djuren så att köttet ska bli ljust.
DN skriver om köttet som väljs bort av de stora butikskedjorna men som kan hamna på tallriken på restauranger. Den näst största grossisten för storkök och restauranger, Menigo, säljer fortfarande gödkalv från Nederländerna där fem gånger så mycket antibiotika används än i Sverige.
Tidningen har genomfört stickprovsundersökning på både finkrogar och restauranger i mellanklassen. Vid ett tiotal restaurangbesök i Stockholm och Göteborg fick man svar att kalvköttet kom från Holland och Tyskland.
I Tyskland är antibiotikanivåerna 13 gånger så höga som i Sverige

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen