Utrikes

Kraftig jordbävning i Indonesien

En jordbävning med magnitud 6,4 har inträffat utanför Sumatra i Indonesin. Skalvets epicentrum låg 7 mil väster om kuststaden Bengkulu, enligt USA:s geologiska myndighet USGS.
Skalvet inträffade klockan 10 på förmiddagen lokal tid.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Indonesien Asien

Toppnyheter

Trumps USA Trumps gränspolitik
En tvåårig flicka från Honduras gråter medan hennes mamma grips av gränsvakter vid gränsen mellan USA och Mexiko, 12 juni 2018. JOHN MOORE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Trumps gränspolitik

Tidigare gränschef: Barn kan separeras permanent

En del barn och föräldrar som skiljs åt vid gränsen mellan USA och Mexiko kommer kanske aldrig att se varandra igen. Det säger John Sandweg, som var chef för gränspolisen i USA under Barack Obamas presidenttid, i en intervju med NBC News.
– Permanenta separationer inträffar, säger Sandweg som tillägger att USA kan vara på väg att få tusentals invandrade föräldralösa barn i landet.
Enligt Sandweg kan föräldrar som tagit sig illegalt in i USA deporteras relativt fort, medan processen som avgör framtiden för barnen kan ta flera år. I vissa fall lyckas föräldrarna aldrig hitta sina barn igen, säger han.
Liz Johnson, talesperson för gränspolisen, tillbakavisar uppgifterna om att barn och föräldrar skulle separeras permanent. Enligt Vita husets kommunikationschef Mercedes Schlapp är separationerna tillfälliga på mellan fem och tio dagar, skriver NBC News.

5 min
Trumps USA Trumps gränspolitik

Tv-profilen nära gråten vid nyhet om småbarn i center

MSNBC:s programledare Rachel Maddow var nära att börja gråta i sändning när hon skulle rapportera om att bebisar och småbarn som skiljts från sina familjer till följd av migrationspolitiken placerats i center vid gränsen.
Maddow tvingades bryta och lämna över till ett annat ankare när hon läste telegrammet. Klippet har fått stor spridning på sociala medier.
”Jag ber om ursäkt för att jag tappade det där ett ögonblick. Det var inte så jag hade tänkt att det skulle gå, inte alls”, skriver Maddow på Twitter.

1 tim
Barn hålls i migrantcenter vid USA:s gräns mot Mexiko. De här barnen har skiljts från sina föräldrar.  HANDOUT / US Customs and Border Protection
Trumps USA Trumps gränspolitik

Ledare: Barnläger är en skam – UD bör protestera

Opinion Flera vitt skilda men aktuella ämnen behandlas på tidningarnas ledarsidor på onsdagen.
Donald Trumps läger för illegala migranters barn är en skam för USA, skriver Expressens ledarredaktion och pekar på ett system där föräldrar kan utvisas utan sina barn och har svårt att få tillbaka barnen eftersom de då måste befinna sig i USA. Ledarskribenten skriver att svenska UD bör framföra en protest mot landet: 
”Sverige har goda relationer till USA – men vänner måste kunna tala uppriktigt med varandra.”
Joakim Hagerius på den obundet kristna tidningen Dagen frågar sig vems ansvaret är för barn som sätts i bur och att det illustrerar hur barn som flyr hamnar i kläm:
”Detta är bilder att ta in och komma ihåg också när det ropas på effektivare avvisning av flyktingfamiljer i vårt eget land”, skriver han.

2 tim
Läs mer om Trumps gränspolitik
Kulhål i fönstret på Drottninggatan i Malmö dagen efter skjutningen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Malmö

Kriminella om skotten i Malmö: Nu börjar helvetet

Kriminella varnar för att måndagens dödsskjutning i Malmö kan leda till hämndaktioner och att oskyldiga drabbas, skriver Kvällsposten.
– Detta är början på ett helvete, säger en av de kriminella.
Tre miste livet vid skjutningen i måndags. Enligt kriminella med insyn beror skjutningen på striden om bostadsområdet Lindängen. Området beskrivs som en stor kassako för knarkgängen, skriver Kvällsposten.

3 tim
Polismästare Stefan Sintéus och utredare Niklas Kirschhoff under Malmöpolisens pressträff på Rättscentrum i Malmö på tisdagsförmiddagen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Malmö

Polis: Rubbad maktbalans orsak till Malmökonflikter

Måndagens dödsskjutning i Malmö hänger ihop med en konflikt som pyrt i staden i över ett år. Det säger polismästare Stefan Sintéus till P4 Malmöhus.
Sedan den inflytelserika M-falangen förlorat mark har balansen rubbats i maktförhållandena mellan de kriminella grupperingarna. Det har inneburit konflikter, enligt Sinteus.
– Det finns ett antal gängkonflikter som är pågående som vi betraktar som ganska så heta och detta är en av dem, säger han.

2 tim
Tobias Billström och Torbjörn Tegnhammar. TT.
Dödsskjutningen i Malmö

M-politiker om skotten i Malmö: Rödgrönas fel

Opinion Utanförskapet har växt under det rödgröna styret, och det har i sin tur lett till att kriminella tagit ny mark. Det skriver Moderaternas Tobias Billström och Torbjörn Tegnhammar i en debattartikel i Sydsvenskan.
Enligt debattörerna har skjutningar och narkotikahandel på öppen gata blivit vardag i Malmö, och de skriver att det är anmärkningsvärt att S och MP inte gjort mer för att stoppa utvecklingen.
Som åtgärd föreslår skribenterna att ansvaret för att bryta unga kriminellas bana flyttas från socialtjänsten till kriminalvården. De vill också sänka gränsen för obligatorisk häktning, samt erbjuda gängmedlemmar att ingå i ett ”exitprogram med goda möjligheter till ett hederligt liv på en annan ort”.

2 tim
Läs mer om Dödsskjutningen i Malmö
Valet 2018 Valrörelsen
Elisabeth Svantesson (M), Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt (SD).  TT
Valet 2018 Valrörelsen

Svantesson: SD:s förslag är ”hokuspokuspolitik”

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson kallar Sverigedemokraternas budgetförslag för ”hokuspokuspolitik”. Det säger hon i samband med riksdagens debatt om riktlinjerna för den ekonomiska politiken på onsdagen.
– Det går ju inte att skära bort all arbetsmarknadspolitik, 100 procent… Det här är ju en helt orealistisk politik, sa Svantesson.
Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, svarade på Svantessons kritik med att arbetsmarknadspolitiken hade fått kosta om den hade ”levererat resultat”.

1 tim
V-ledarna Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson anmärker på Jimmie Åkesson och SD:s ekonomiska politik. JANERIK HENRIKSSON / Jessica Gow / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

V: SD:s ekonomiska politik är en kopia av M:s

Opinion Något M och SD har gemensamt är att de båda flörtar med landets rikaste väljare. Sverigedemokraternas ekonomiska politik är i stort sett en kopia av Moderaternas.
Det hävdar V-ledarna Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson i en artikel på SvD Debatt.
”När de egna pengarna är viktigare än andras välmående, trygghet och den gemensamma välfärden så är det SD och M som gäller”, skriver de.
Att SD svängt i frågan om vinster i välfärden menar politikerna är ytterligare ett bevis på att de är ett parti för ”den ekonomiska eliten”.
”Alla vi andra har anledning att hålla ihop mot det blåbruna team som så tydligt går miljonärernas ärenden”, skriver partitopparna.

21 min
Läs mer om Valrörelsen
Trumps USA USA:s framtid
FN-ambassadören Nikki Haley och utrikesminister Mike Pompeo ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Trumps USA USA:s framtid

”Klart budskap om att USA inte tänker leda världen”

Att USA lämnar FN:s råd för mänskliga rättigheter innebär att landet intar samma position som under George W Bushs tid, skriver Politico. Samtidigt är beslutet det senaste exemplet på hur president Donald Trump lämnar multinationella institutioner och överenskommelser. Tidigare har han dragit USA ur Parisavtalet och handelsavtalet TPP.
Bland politiker i USA är den demokratiske senatorn Chris Coons en av dem som höjt rösten efter nyheten.
– FN:s råd för mänskliga rättigheter är inte perfekt, men att lämna [...] sänder ett klart budskap om att Trumps administration inte avser att leda världen när det gäller mänskliga rättigheter, säger han.
Enligt FN-ambassadören Nikki Haley och utrikesministern Mike Pompeo är rådet partiskt mot Israel. Man kritiserar också att länder som bryter mot mänskliga rättigheter, som Kina och Saudiarabien, tillåts delta.

5 tim
Isabella Lövin. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Isabella Lövin: ”Viktigt att man inte ger upp FN”

Sveriges biståndsminister Isabella Lövin (MP) beklagar att USA beslutat att lämna FN:s råd för mänskliga rättigheter.
– Det är viktigt att man inte ger upp FN och polemiserar kring dessa frågor, säger Lövin till DN och tillägger att hon hoppas att USA kommer tillbaka.
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley och utrikesminister Mike Pompeo meddelade beslutet på en pressträff i går kväll. Enligt USA är rådet partiskt till Israels nackdel och Haley anklagade på presskonferensen rådet för hyckleri. Hon sa också att rådet orsakar skada för mänskliga rättigheter, genom att inkludera länder som Venezuela, Kina, Kuba och Kongo-Kinshasa.

5 tim
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley. Julie Jacobson / TT / NTB Scanpix
Trumps USA USA:s framtid

USA lämnar FN:s råd för mänskliga rättigheter

USA lämnar FN:s råd för mänskliga rättigheter. Det meddelar FN-ambassadören Nikki Haley, rapporterar AFP.
På en presskonferens kallar hon FN-organet för ”hycklande”. Hon säger också att inga andra länder har velat stödja USA:s försök att reformera organisationen.
Människorättsrådet innehåller många ”likasinnade länder som är ovilliga att på allvar utmana status quo”, enligt Haley. Hon säger bland annat att det är ”kroniskt partiskt” i Israel-Palestinafrågan.
USA bojkottade FN-rådet i tre år när George W Bush var president innan landet återgick under Barack Obama-administrationen 2009.

Igår 21:13
Läs mer om USA:s framtid