Hem
Mat på en restaurang. Arkivbild som inte har något med krogrecensionerna i fråga att göra. (Tomas Oneborg/SvD/TT)

”Krogkritiken är som att se Zlatan recensera Hamlet”

Med rubriker som ”Maten är äcklig, personalen otrevlig och inredningen ful” har Expressen Kultur på sistone breddat sin repertoar till krogkritik, vilket har väckt uppmärksamhet på flera håll på sistone.

Greppet är genialt i sin enkelhet, skriver Aftonbladets krönikör Jack Hildén – släpp ut kulturskribenter på krogen och låt dem recensera upplevelsen. Att recensionerna är orättvisa mot krögarna är ju tyvärr hela poängen, skriver Hildén.

”Som att låta Zlatan recensera ’Hamlet’ – det kommer inte bli bra i traditionell bemärkelse, men NÅGOT kommer det bli, dessutom något man garanterat vill läsa.”

Även ”Medierna i P1” uppmärksammade nyligen att de svidande krogrecensionerna är tillbaka. Är satsningen en skojig kulturjournalistik eller ett lustmord på trendiga Södermalmskrogar?

Tja, frågar du Erik Ljunggren, som tidigare var ansvarig för krogrecensionerna på DN, lutar det mer åt det sistnämnda. Han pekar på att recensionerna inte följer normen för hur krogkritik brukar se ut, där man exempelvis besöker en restaurang flera gånger.

– Expressen är ett av Sveriges största, mäktigaste mediehus. De kan få en krog att gå under med en enskild text, och har man den makten så måste man vårda den. Det tycker jag inte man gör.

Några exempel på krogrecensionerna

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen