Kurdo Baksi. JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kyrkovalet 2017

Kurdo Baksi: ”Det är ditt ansvar att rösta i valet”

Författaren och debattören Kurdo Baksi ska för första gången rösta i kyrkovalet. Enligt honom beror det på att han vill förhindra Sverigedemokraternas ambitioner att ”förvandla vårt land till ett människofientligt, intolerant” samhälle.
”Jag har inte bara ett ansvar för mig själv, för mina barn och mitt älskade Sverige”, skriver Baksi i en debattartikel i Expressen, där han betonar att ett lågt valdeltagande gynnar SD.
Hans-Olof Andrén, ordförande för Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, menar istället i en debattartikel i Dagens Samhälle att man måste sluta göra kyrkovalet politiskt.
”Det är hög tid att befria kyrkan från de sekulära politiska partiernas dominans”, skriver han.

Toppnyheter

Trumps USA Gränspolitiken
Donald Trump/Angela Merkel träffar flyktingbarn i Libanon. TT
Trumps USA Gränspolitiken

Analys: Trump spärrar in barn – Merkel kastar boll

USA:s president Donald Trumps står inför en tuff uppgift: Han måste försöka stoppa migrationskaoset före mellanårsvalet i november, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys. Och hittills har presidenten försökt göra det genom sin ”byta samtalsämne”-strategi samt ”gå till attack”-strategi då han dels twittrat om Rysslandsutredningen samt sagt att han vill deportera personer utan ”domare eller domslut”.
Trots Trumps försök tycks USA inte blunda för de hjärtskärande bilderna på ensamma barn, skriver han. ”Kanske har en ny moralisk gräns dragits på grund av separationerna och protesterna, och dessa börjar begränsa presidenten i en av hans profilfrågor”.
Washington Posts Rick Noack skriver om hur Trump beskyller Demokraterna för sin egna administrations beslut att separera barn från sina föräldrar samtidigt som Tysklands förbundskansler Angela Merkel åker till en libanesisk skola i Beirut för att träffa flyktingar.
Trump och Merkel har aldrig varit överens om flyktingfrågan, konstaterar Noack och tillägger att kontrasterna blir ganska stora när Trump burar in barn och Merkel sitter och räcker ut tungan åt flyktingbarn.

1 tim
Läs mer om Gränspolitiken
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
Förbundskapten Janne Andersson kramar om Jimmy Durmaz.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Polisen om hoten mot Jimmy Durmaz: ”Hatbrott”

Polisen har inlett en förundersökning gällande de hot som Jimmy Durmaz fått riktat till sig efter Sveriges förlust mot Tyskland.
Enligt Svenska Dagbladet sållar Svenska fotbollförbundet bland cirka 40 000 kommentarer på Instagram, samt mejl som skickades till Durmaz privata mejladress. 2 000–3 000 av dem räknas som kränkande.
– Det är ingen rolig läsning. Vi rubricerar det som allt från olaga hot till hatbrott, säger polisens Per Engström, kommenderingschef avseende fotbolls-VM till Aftonbladet.

15 min
Jimmy Durmaz.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Efter rasistiska påhoppen – manifestation för Durmaz

Organisationen ”Locker room talk” anordnar en manifestation för Jimmy Durmaz nu på fredag på Sergels torg, rapporterar SVT Sport.
Bakgrunden till manifestationen är de rasistiska påhoppen mot Jimmy Durmaz som spred sig på sociala medier efter Sveriges förlustmatch mot Tyskland.
Under ett dygn har omkring 8 000 personer meddelat att de ska delta i manifestationen som heter ”Backa Durmaz – stoppa skitsnacket”.
– Jimmy är vår ambassadör. När vi vaknade upp dagen efter matchen sa vi att vi måste göra något, räcker inte att bara stötta på Facebook om man kan göra mer, säger Shanga Aziz på Locker room talk till SVT Sport.

1 tim
Läs mer om Sveriges VM-resa
Fotbolls-VM Grupp A
DAVID GRAY / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Grupp A

Just nu: Uruguay gör 2–0 – Ryssland åker på rött kort

URU-RYS 2–0 | Uruguay och Ryssland är redan klara för åttondelsfinal och slåss i gruppspelets sista omgång om förstaplatsen i grupp A.
Uruguay har kopplat greppet om gruppsegern. Radarparet Cavani och Suarez såg till att Uruguay tog ledningen i matchen efter drygt tio minuters spel. Cavani ordnade frispark strax utanför straffområdet som Suarez placerade in i mål.
I den 23:e minuten utökade Uruguay till 2–0 efter att Diego Laxalt sköt bollen på Denis Cheryshevbens ben som styrde in bollen i mål. Ryssland har därefter även fått ett tung rött kort.
Parallellt med matchen ställs Egypten mot Saudiarabien, en match utan sportslig betydelse då båda lagen inte har möjligheten att ta sig vidare till åttondelsfinal.
TV4 och Cmore sänder matcherna.

2 tim
Mohamed Salah.  JASON CAIRNDUFF / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Grupp A

Salah målskytt i Egyptens sista VM-match

SAU-EGY 1–1| I den betydelselösa matchen mellan Egypten och Saudiarabien har Egyptens största stjärna Mohamed Salah hittat nät.
I den 22:a minuten kom Salah i ett friläge och gjorde mål genom att lyfta bollen över Saudiarabiens målvakt, Yasser Almosailem.
Saudiarabien blev tilldelade straff med fem minuter kvar av första halvlek, en straff som den äldsta spelaren att någonsin spela en VM-match, 45-åriga Essam El-Hadary räddade. Men bara fem minuter senare fick Saudiarabien straff igen, en straff som Salman Al-Faraj satte.

1 tim
Mohamed Salah på träning inför VM. UESLEI MARCELINO / BILDBYR N
Fotbolls-VM Grupp A

Uppgifter: Salah funderar på att lämna landslaget

Egyptens Mohamed Salah funderar på att lämna landslaget efter VM, då han ogillar uppmärksamheten han väckt efter att bland annat ha poserat på bild med Tjetjeniens president. Det uppger en källa nära Salah för CNN.
Bilden på Salah tillsammans med Ramzan Kadyrov, som bland annat anklagats för att ha fängslat och torterat homosexuella i Tjetjenien, dök upp redan innan VM och väckte hård kritik. Nu har Kadyrov också gett Mohamed Salah ett hedersmedborgarskap i den ryska delrepubliken.
Men fotbollspelaren, till vardags i Liverpool, känner sig utnyttjad, vill inte användas för politiska syften och är besvärad över situationen, enligt CNN.
Att han skulle vara på väg att lämna tillbakavisas dock av Egyptens fotbollsförbund, skriver ESPN.
Egypten möter Saudiarabien i den sista gruppspelsmatchen i dag klockan 16.00.

6 tim
Läs mer om Grupp A
Trumps USA Trumps team
Donald Trump/The Red Hen/Sarah Huckabee Sanders. TT
Trumps USA Trumps team

Donald Trump till attack: ”Ni borde måla om i stället”

President Donald Trump smutskatsar den restaurang i delstaten Virginia som i fredags kväll bad Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders lämna på grund av att hon jobbar åt Trump.
På Twitter skriver Trump att restaurangen The Red Hen borde ”fokusera mer på att rengöra sina smutsiga tak, dörrar och fönster (behöver verkligen målas om) i stället för att inte servera en bra person som Sarah Huckabee Sanders”.
”Jag har alltid haft en regel att om en restaurang är smutsig på utsidan, så är den smutsig på insidan!”

33 min
Resturangen Red Hen/Sanders. TT
Trumps USA Trumps team

Restaurang bad Trumps presstalesperson att lämna

Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders ombads att lämna en restaurang i delstaten Virginia på fredagskvällen eftersom hon arbetar för president Donald Trump, rapporterar flera medier.
Ägaren till den lilla restaurangen Red Hen, Stephanie Wilkinson, säger till Washington Post att hon överlade med personalen innan hon tog Sanders åt sidan och bad henne gå.
– Jag söker inte gärna konfrontationer. Jag har ett företag [...] men det här känns som ett ögonblick i vår demokrati när människor måste göra obekväma val för att upprätthålla moralen, säger Wilkinson.
Sanders besökte restaurangen tillsammans med sin familj och i en tweet skriver hon att ägarens reaktion säger ”mer om henne än om mig”.
Kritiken mot Trumpadministrationen har varit häftig den senaste veckan, särskilt med avseende på frågan om migration och familjeseparationer.

Igår 04:47
Läs mer om Trumps team
Valet 2018 Valrörelsen
Miljöpartiets ledning presenterar årets valaffischer Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Miljöpartiets affischer fokuserar på klimatet

Klimatfrågan är i centrum när Miljöpartiet i dag presenterade sina valaffischer. ”Nu” är det korta budskap som ska signalera att tiden snart rinner ut om vi vill stoppa klimatförändringarna.
– Det handlar om att ställa om nu, inte om fyra eller åtta år, säger Isabella Lövin till TT, när hon presenterar de sex affischerna tillsammans med språkrörskollegan Gustav Fridolin.
Trots att miljön rankas som en av de viktigaste frågorna inför valet har MP den senaste tiden kämpat med vikande väljarstöd.

1 tim
Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

S-löfte: Två miljarder till vårdcentraler och närakut

Socialdemokraterna lovar sammanlagt 2,3 miljarder kronor för att förbättra den nära vården, skriver TT. Två miljarder ska gå till mer personal och längre öppettider på vårdcentraler och närakuter och till att starta mobila vårdteam.
– Vi behöver se till att vården kommer närmare medborgarna på olika sätt, säger socialminister Annika Strandhäll vid en pressträff på en familjecentral i Vårby gård på måndagen.
Ytterligare 300 miljoner ska satsas årligen på vårdguiden 1177.

4 tim
Illustrationsbild.  JON NAZCA / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Experter: Nu ökar risken för utländsk valpåverkan

Påverkansaktioner från främmande makt är ett av de största hoten inför valet i höst och ju närmare valet vi kommer desto större blir risken. Det säger Mikael Tofvesson, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till TT.
– Det är viktigt att inte släppa garden, säger han.
Att ryska nättroll opererar på forum som Flashback, Facebook och Twitter kan man vara säker på, enligt Mikael Tofvesson. Men hotet mot valrörelsen kommer inte bara utifrån, säger Björn Palmertz, senioranalytiker på Försvarshögskolan och expert på påverkansoperationer.
– Den största utmaningen på lång sikt är en normalisering av en populistisk argumentationsteknik som inte är baserad på verkligheten eller fakta, säger han.

Igår 11:10
Läs mer om Valrörelsen
Arkiv. TT
Dagens börs

Nasdaq faller över 1,5 procent på Wall Street

Med handelsbråket i fokus öppnar de amerikanska indexen i negativ riktning när Wall Street-handeln sattes i gång för veckan, skriver CNBC. Särskilt tech-sektorn tappar, med kinesiska it-bolag som Baidu, Weibo och Alibaba som stora förlorare med fall på omkring 5 procent.
Strax innan klockan 16.30 faller Nasdaq 1,8 procent, medan Dow Jones och S&P 500 är ner omkring 1,3 procent vardera.
Utvecklingen innebär fortsatt tapp för it-tunga Nasdaq, medan Dow Jones och S&P 500 stängde föregående vecka med mindre uppgångar i fredags. Fallen följer på söndagens stora nyhet om att president Donald Trump planerar att begränsa kinesiska företag från att investera i amerikanska teknikföretag och på så vis begränsa Kinas insyn i USA:s tech-sektor.

1 tim
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Capio stiger på stillastående börs

Stockholmsbörsen backar något under måndagseftermiddagen. Vid 15.45 stod storbolagslistan OMXS30 på minus 0,3 procent och breda OMXS hade tappat 0,2 procent. Utvecklingen i Asien var blandad under morgonen och Wall Street öppnar kraftigt ner efter nya tullutspel från USA och Kina.
På bolagsfronten har Capio bekräftat marknadsrykten om att vårdkoncernen utvärderar en försäljning av sin verksamhet utanför Norden. Den motsvarar nästan hälften av bolagets omsättning. Aktien stiger 7,4 procent.

Idag 06:56
Shizuo Kambayashi / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Handelsoro sänkte asiatiska börserna

Asienbörserna avslutade på minussidan på måndagen, där handelsoro fortsatte att ligga högt på agendan. De senaste nyheterna är att USA:s president Donald Trump överväger nya avgifter på europeiska bilar och att USA planerar att införa begränsningar för kinesiska investeringar och för ny teknikexport till Kina.
Tokyo stängde 0,8 procent ner, medan Hongkong och Shanghai båda backade över en procent. Även Sydney och Singapore visade röda siffror.

Idag 05:05
Läs mer om Dagens börs