Jonas Sjöstedt, Annie Lööf och Jimmie Åkesson.  TT
Opinionsläget

Kvinnor och män glider isär på vänster-högerskalan

Kvinnor har blivit mer vänster och männen mer höger. Det visar en ny undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet, som studerat skillnader i kvinnor och mäns politiska åsikter över tid.

Resultatet visar att kvinnor och män placerar sig allt längre isär på den politiska vänster-högerskalan, kvinnorna längre till vänster och männen längre till höger, jämfört med tidigare mätningar.

Bland annat lyfter undersökningen inställningen till Sverigedemokraterna. När frågan ställdes för första gången 2005 om inställningen till SD (på en gillar-ogillarskala mellan –5 och +5), placerade sig kvinnor på –3.5 och män på –3.3. När motsvarande fråga ställdes i höstas var motsvarande siffror –2.8 respektive –1.7.

”En signifikant skillnad”, konstaterar statsvetarna Patrik Öhberg och Elin Naurin

Samtidigt har skillnaden mellan kvinnor och män gällande synen på jämställdhetsfrågan minskat över tid.

Toppnyheter

Coronaviruset Kritiken mot WHO
Ann Linde.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Kritiken mot WHO

Ann Linde: Beklagligt att USA lämnar WHO

Utrikesminister Ann Linde (S) tycker att det är beklagligt att USA lämnar Världshälsoorganisationen WHO.

”Vår relation till USA förändras inte av det amerikanska beskedet men Sveriges inställning är att världen behöver mer samarbete – inte mindre – för att bekämpa gränsöverskridande hot mot människors hälsa”, skriver hon i en kommentar till TT.

Det var i slutet av maj som USA:s president Donald Trump meddelade att USA drar sig ur allt samarbete med Världshälsoorganisationen. Beskedet om utträdet har nu officiellt lämnats över till FN.

40 min
Joe Biden.  Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Biden: USA går med i WHO igen om jag blir president

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden skriver på Twitter att han omedelbart kommer att ta tillbaka president Donald Trumps beslut att USA ska lämna Världshälsoorganisationen, WHO – om han blir vald till president.

”Amerikaner är säkrare när USA är engagerat i att stärka global hälsa. På min första dag som president kommer USA gå med i WHO igen och återskapa vårt ledarskap på världsscenen”, skriver han.

I dag meddelade Vita huset att man formellt gett besked till FN att landet lämnar organisationen.

Igår 21:22
Arkivbild: Peter Eriksson Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Eriksson kritiserar Trumps beslut: Ansvarslöst

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) är kritisk mot att USA nu formellt lämnar WHO. Han säger till TT att det är ”ansvarslöst” av Trump och hans administration att lägga ner samarbetet.

– Det är mitt under en pandemi och det är svårt att se att det är någonting annat än en intern del i hans presidentkampanj, för att hitta en syndabock och peka ut WHO som ansvarig för de stora problem som USA är i just nu, delvis på grund av hur man har hanterat det här själva, säger han.

Eriksson menar att det är viktigt att utreda organisationens arbete, men att det inte ska ske förrän det värsta är över.

Igår 20:17
Läs mer om Coronaviruset
Anders Borg. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sommarpratarna

Recensioner: Avsaknaden av skvaller leder till tristess

För mycket karriär och för lite skvaller. Det är recensenterna av Anders Borgs ”Sommar i P1” överens om.

Sommarpratet hade behövt en PowerPoint för att man skulle orka hänga med och det kommer inte gå till radiohistorien, enligt SvD:s Fredrik Sjöberg.

”Och allt det där andra vi oförbätterliga skvallerkärringar hoppades på, om livet, kärleken och hur kul man kan ha på ett skärgårdskalas, om detta yttras inte mycket av intresse”, skriver han.

DN:s Catia Hultquist beskriver programmet som en makroekonomisk föreläsning och en stor dos illa dolt skryt. Det hela landar i ohjälplig tristess.

”Aldrig har jag väl längtat mer efter en snubbe som bara kommer in och gör helikoptern eller något”, avslutar hon.

Kanske är programmet ett misstag, resonerar Aftonbladets Kristoffer Bergström. Kanske har vi inte fått höra själva programmet – utan de bitar som klippts bort?

Idag 06:07
Anders Borg SR
undefined

Anders Borg hyllar svenska strategin: ”Snabbt agerat”

Tidigare finansminister Anders Borg hyllar den svenska coronastrategin i sitt sommarprat i dag.

– Regeringen och finansdepartementet har agerat snabbt och visat på vilja att ompröva när det blivit fel, säger han.

Hans slutsats är att Sverige klarat den ekonomiska biten bättre än länder som varit mer nedstängda. Framåt tror han att staten har en viktig roll för att få ekonomin i rullning och att man måste ”betala ner skulden” innan nästa kris kommer.

Idag 05:42
Läs mer om Sommarpratarna