Hem
Arkivbild: Resistenta bakterier (Poppe, Cornelius / TT NYHETSBYRÅN)

Kycklingimport ökar – kan bidra till spridd resistens

Importen av kyckling och annan matfågel har ökat med 70 procent sedan 2006, visar siffror från Jordbruksverket. Det mesta hamnar på restauranger, i färdigmat och i skolkök där ursprunget inte behöver märkas ut. Det är ofta oklart exakt vilket land den importerade kycklingen kommer från, bara det senaste landet i handelskedjan visas i statistiken skriver TT.

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, är kritisk.

– Problemet är att det gynnar en produktion som sakta men säkert urholkar antibiotikans effekter. Det sprider ringar på vattnet, med en resistens som breder ut sig över världen

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen