L-siffran oroar inte M: ”Tar detta med stor nypa salt”
Reaktionerna på SCB:s partisympatiundersökning börjar strömma in från partierna. Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, ser inga problem med att det tilltänkta samarbetspartiet Liberalerna bara får 2,5 procent i mätningen.
– Det är ganska intressant att jämföra med situationen på våren 2018 då väldigt många bedömare räknade ut Kristdemokraterna ur riksdagen. Som vi alla vet blev inte det valresultatet. Så vi tar detta med en stor nypa salt, säger han till TT.
Liberalerna själva tycker att siffrorna är tråkiga. Nu måste partiet gå samman och fokusera på sakpolitiken, säger partisekreteraren Juno Blom till nyhetsbyrån.
– Jag tror att det är viktigt att den väg vi har valt måste bli supertydlig. Det måste finnas en tydlighet i hela partiet om att det är den här vägen som gäller.
Sverigedemokraternas officiella Twitterkonto gläds i stället åt Centerpartiets tillbakagång. Centern går från 9,5 till 8,4 procent, vilket är mätningens enda statistiskt säkerställda förändring.
”KRAFTIGT tapp för Centerpartiet. Det visar sig att den breda mitten bara finns i Annie Lööfs talepunkter”, twittrar SD.
Ta del av hela resultatet i mätningen nedan.
SCB-mätningen (siffrorna från maj-mätningen inom parentes)
S: 29,1 (28,2)
M: 22,7 (22,4)
SD: 18,6 (18,9)
C: 8,4 (9,5)
V: 9,2 (8,9)
KD: 4,6 (4,5)
MP: 3,9 (3,8)
L: 2,5 (2,5)
Övriga partier: (1,4)
Så genomfördes mätningen
SCB:S PSU genomfördes i november 2021 med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 190 i riksdagsval röstberättigade personer.
Data samlades in under perioden 28 oktober till 25 november.
Om Partisympatiundersökningen (PSU) från SCB
Partisympatiundersökningen (PSU) genomförs av SCB i maj och november varje år. Resultaten publiceras alltid månaden efter och mätningarna anses vara mycket viktiga för partierna.
Undersökningen ställer två frågor: vilket parti väljarna skulle rösta på om det var val i dag och vilket parti som är bästa parti. Undersökningen frågar också om EU-sympatier. Resultatet i PSU bryts ned på till exempel kön, ålder, socioekonomisk bakgrund, och utländsk/svensk bakgrund.
Genom ett slumpmässigt urval intervjuas cirka 9 000 personer. Svaren samlas in via telefonintervjuer och webbenkäter. Den som inte har besvarat webbenkäten blir kontaktad via telefon.
Undersökningen har pågått sedan 1972.