Hem
Kocken och krögaren Erik Lallerstedt. Arkivbild. (JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Lallerstedt försvarar bearnaisen: ”Skäms inte”

Krögaren Erik Lallerstedt försvarar i Expressen den kritiserade bearnaisesåsen med tryffelsmak som Kavli säljer i hans namn. Till exempel tycker han inte att det är konstigt att såsen bara innehåller 0,005 procent tryffel eftersom det är en starkt aromatisk ingrediens. Med mer tryffel i hade såsen inte blivit god, enligt Lallerstedt som till en början själv var skeptisk till att saluföra en tryffelbearnaise.

– Men sedan så var efterfrågan stor och då gjorde vi det. Det här säger jag inte för att jag skäms, det gör jag absolut inte, säger han till Expressen.

Han värjer sig också mot anklagelserna om att hans sås inte är en bearnaise utan snarare något slags majonäs, eftersom den inte innehåller något smör. Att smöret utelämnats har praktiska skäl och är enligt honom inte skäl för att inte kalla den för bearnaise.

bakgrund
 
Äkta vara
Wikipedia (sv)
Äkta vara är en bok, webbplats och en förening i Sverige som vill verka för matvaror som har ett traditionellt innehåll av naturliga råvaror och är fria från tillsatser. I oktober 2007 gav journalisten Mats-Eric Nilsson ut boken Den hemlige kocken (Ordfront), som innehöll hård kritik mot dagens livsmedelsutbud. Boken ledde till en diskussion i medier och bland allmänheten om livsmedelstillsatser och matkvalitet. Ett år senare, i november 2008, kom uppföljaren ”Äkta vara” (Ordfront) där författaren granskar 150 livsmedel i sitt sökande efter vad han beskriver som äkta vara, dvs. produkter som har ett traditionellt innehåll av naturliga råvaror och är fria från så kallade tillsatser. Samtidigt med utgivningen av boken startades en webbplats - konsumentsajten Äkta vara. Den drivs av den ideella föreningen Äkta vara Sverige och vill vara en mötesplats för engagerade livsmedelskonsumenter i samma anda som de båda böckerna. Ordförande för föreningen är Björn Bernhardson.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen