Hem
Ryska centralbanken. (Shutterstock)

Långivare: Ryssland lyckades inte betala ränta

Sedan invasionen av Ukraina har Ryssland flera gånger varit nära att bli statsbankrutt, då sanktioner och utestängning från finansiell infrastruktur gjort att landet har svårt göra betalningar i utländsk valuta. Nu menar en investerarpanel att Ryssland misslyckats med att betala 1,9 miljoner dollar i upplupen ränta i tid, rapporterar flera medier.

Credit Derivatives Determinations Committee, som samlar flera banker och institutioner som investerar i statsobligationer, ska ha röstat ja på frågan om Ryssland misslyckades betala. Därmed kan landet gå mot sin första statsbankrutt på hundra år.

Läs mer

bakgrund
 
Statsbankrutt
Wikipedia (sv)
Statsbankrutt eller statskonkurs är när en stat helt eller delvis ställer in betalningen av sin statsskuld, eller andra betalningar. Begreppet används oavsett om orsaken är oförmåga eller ovilja att betala. Till skillnad från när företag är på obestånd, finns inga fastställda konkursförfaranden för stater. Det innebär att tillgångar inte kan tas över med tvång. Självständigheten fortsätter formellt gälla till skillnad från konkurs i företag och hos personer. De exakta följderna av en statsbankrutt är därför en fråga för förhandling med långivarna, men påverkar förutom staten normalt även bankväsendet och valutan kraftigt. En betalningsinställelse i den egna valutan brukar för statens del undvikas genom att trycka sedlar och/eller konstgjort skapa tillgodohavanden i centralbanken ("trycka elektroniska pengar"). Det skapar valutakursfall och inflation, ibland hyperinflation. Statsbankrutt avser därför skulder i utländsk valuta. Normalt för statens del är att skulden skrivs ner med en viss andel, för att den återstående skulden ska vara hanterbar. En statsbankrutt gör det normalt mycket svårt för en stat att ta upp nya lån under en följd av år framöver.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen