Illustrationsbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Lärare hade sex med elev – krävs på legitimation

En kvinnlig lärare i 40-årsåldern misstänks för att vid flera tillfällen haft sex med sin 16-åriga elev, skriver Göteborgs-Posten. Nu vill Skolinspektionen att kvinnan ska fråntas sin lärarlegitimation.

Enligt tidningen hade förhållandet pågått i flera månader när de blev påkomna i ett intimt möte i skolans lokaler. Flera elever på skolan i Göteborgsområdet blev vittne till händelsen.

Skolledningen agerade snabbt och läraren stängdes av och polisanmäldes. Strax efteråt fick hon även sparken från sin tjänst.

Toppnyheter

Arkivbild.  Jonas Dagson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårdguiden-läckan

Även beställningar av sjuktransporter i läckan

Inspelade beställningar av sjuktransporter fanns på samma öppna server som de läckta Vårdguiden-samtalen, skriver Computer Sweden.

På servern fanns hundratusentals känsliga samtal till Prebus AB, ett dotterbolag till Gamla Uppsala Buss AB som ägs av Region Uppsala. I samtalen uppger inringare bland annat sina namn, personnummer och adresserna de ska åka mellan.

– Vi har beställt systemet av Voice Integrate för flera år sedan, men vi har aldrig sagt att samtal ska spelas in, säger Björn Tapper som är it-ansvarig på Prebus till Computer Sweden.

14 min
Illustrationsbild.  Vårdguiden / TT
Vårdguiden-läckan

Oskyddade vårdsamtalen kan polisanmälas

Datainspektionen ser ”väldigt allvarligt” på att miljontals samtal till Vårdguiden legat oskyddat på nätet och regionrådet i Stockholm, Daniel Forslund (L), utesluter inte att det ansvariga företaget Medhelp polisanmäls, skriver TT.

– Vi håller nu på att se på avtalet och hur många punkter av brott det har varit mot det. Våra jurister kollar också på om det har varit rena lagbrott, säger Forslund, som är biträdande regionråd i Stockholm med ansvar för e-hälsa, till Sveriges Radio.

Affärsområdeschefen på Medhelp, Björn Arkinger, säger till SR att de avtal som finns har följts.

– Det är givetvis fruktansvärt olyckligt att det här har skett. Det vi gör nu är att det pågår en utredning för att se hur det här har kunnat hända, säger han.

1 tim
Johan Bratt. TT
Vårdguiden-läckan

Efter 1177-läcka: Stockholm fortsätter sitt samarbete

Region Stockholm kommer att fortsätta samarbetet med företaget bakom den omfattande läckan av samtal till 1177 Vårdguiden, rapporterar P4 Stockholm. Tjänsten kommer åtminstone tills vidare att outsourcas.

– Det som är viktigt nu är att man gör en teknisk analys av vårdgivaren och ser till att det inte kan hända framöver, säger chefsläkaren Johan Bratt, som ansvarar för kvalitet och patientsäkerhet.

Stockholm är en av de tre regioner som berörs av läckan, som avslöjades av Computer Sweden i går. Alla telefonsamtal som har ringts till vårdnumret sedan 2013 har legat helt öppet som ljudfiler på en oskyddad webbserver.

4 tim
Läs mer om Vårdguiden-läckan
Thae Yong Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Ex-diplomat: Nordkorea ger inte upp sina kärnvapen

Kim Jong-Un har inga planer på att ge upp sina kärnvapen. Det menar den deserterade nordkoreanska ex-diplomaten Thae Yong, som i dag höll en presskonferens i Seoul.

Enligt honom ser den nordkoreanska ledaren det kommande mötet med USA:s president Donald Trump som ett sätt att befästa landets status som en kärnvapenmakt.

Thae menar att nästa veckas toppmöte kommer bli ett misslyckande om inte Trump lyckas övertala Kim att överge sina vapen och kärntekniska anläggningar.

22 min
 Kim Jong-Un TT
Trumps USA Nordkoreakrisen

Spekulationer: Kim kan resa till toppmötet med tåg

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kan komma att resa till Hanoi, där toppmötet mellan honom och USA:s president Donald Trump ska hållas, landvägen genom Kina.

Spekulationerna satte fart efter att en vietnamesisk källa med insyn i planeringen av toppmötet uppgett för AFP att en nordkoreansk delegation reste med tåg i gränstrakterna mellan Kina och Vietnam.

Enligt källor till den Seoulbaserade tidningen NK News kan en tågresa genom Kina dock bli ett problem för kinesiska höghastighetstågen eftersom den nordkoreanske ledarens tåg går långsammare.

1 tim
Kim Jong-Un och Donald Trump. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Trump redan nominerad av norska Fremskrittspolitiker

Oavsett om Japans premiärminister Shinzo Abe nominerat Donald Trump till Nobels fredspris eller inte så kvarstår faktumet att Trump redan är nominerad till priset, skriver Reuters.

Två norska politiker från Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen och Christian Tybring-Gjedde, har nominerat den amerikanske presidenten för hans insatser i Nordkoreakrisen.

Amundsen var justitieminister i Erna Solbergs regering 2016–2018 och partikollegan Tybring-Gjedde sitter i det norska utrikes- och försvarsutskottet.

– Spänningarna har avtagit kraftigt och en stor av del är på grund av Trumps okonventionella diplomatiska stil, säger Amundsen till nyhetsbyrån.

Igår 16:47
Läs mer om Nordkoreakrisen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
En bild över ett totaltförstört Raqqa i Syrien. Gabriel Chaim / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Svenskarna i IS-kriget

”Nya terrorlagarna borde redan ha funnits på plats”

Tandlösa lagar väntar de IS-terrorister som vänder hem till Sverige, skriver Expressens Fredrik Sjöshult i en krönika. Kriminaliseringen av ”deltagande” i terrororganisationer är ännu inte på plats. Detsamma gäller de lagförslag om signalspaning och dataavläsning av krypterade meddelande som skulle kunna hjälpa Säpo, enligt Sjöshult.

”Det är nya lagar som borde varit klara när IS-terrorister nu återvänder till Sverige”, skriver han.

Terrorresor är visserligen förbjudna sedan 2016, skriver Sydsvenskans politikreporter Olle Lönnaeus, men eftersom Sverige inte har så kallad retroaktiv strafflagsstiftning kan IS-svenskar bara dömas för sina utförda handlingar på plats. Och dessa brott är mycket svåra att bevisa.

”Med all sannolikhet kommer de flesta av de IS-svenskar som lyckas ta sig hem aldrig att dömas”, skriver Lönnaeus, som menar att ett tungt ansvar därför kommer att landa på kommunerna.

2 tim
Arkivbild. IS-medlemmar i Syrien sommaren 2014. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Svenskarna i IS-kriget

”En stötande straffrihet väntar för IS-återvändare”

Opinion Frågan om hur Sverige ska hantera de personer som lämnat landet för att ansluta sig till terrorgruppen IS tas upp på flera ledarsidor i dag.

Expressens ledarredaktion vill inte att Sverige hjälper IS-anhängare hem eftersom vi inte har den beredskap som krävs för att hantera dem och att det i praktiken skulle vara svårt att straffa de personer som begått brott.

”Det är en stötande straffrihet som väntar IS-krigare som kommer tillbaka till Sverige. Det är ett hån mot deras brottsoffer i Syrien och Irak, men jihadisterna utgör också en akut säkerhetsrisk för Sverige”, skriver ledarsidan.

Sydsvenskan menar däremot att ett argument för att ingripa är att ”Sverige har ett moraliskt ansvar för vad svenska medborgare gör i andra länder”. Ledarredaktionen skriver även att det bästa om man vill straffa personer som begått brott kan vara att åka ner och hämta dem och ställa dem inför rätta i Sverige.

Karin Pihl skriver i en ledare i Västerbottens-Kuriren att svenska staten måste ta tag i problemet med återvändande IS-anhängare nu, och vill se obligatoriska Säpo-förhör med de personer som kommer tillbaka till Sverige.

4 tim
Kvinnor som uppges vara medlemmar i IS bevakas av en kvinnlig SDF-soldat. BULENT KILIC / AFP
Svenskarna i IS-kriget

Expert: Ingen skyldighet att bistå svenska IS-terrorister

Det finns ingen juridisk skyldighet för Sveriges regering att bistå med att skicka hem svenska IS-anhängare som gripits i Syrien eller Irak. Det säger Mark Klamberg, docent i folkrätt och lektor vid Stockholms universitet, till TT.

USA:s president Donald Trump vill att europeiska länder ska ta tillbaka personer som anslutit sig till terrorgruppen och gripits. Men enligt Klamberg går det inte att ställa den typen av krav. I stället är det upp till staten att hjälpa till om man så önskar, säger han.

– Det skulle ju inte vara särskilt populärt bland väljarna om den svenska staten gjorde allt den kan för att misstänkta terrorister ska komma tillbaka till Sverige, det finns ju en del politik i det här, säger Klamberg.

Igår 20:48
Läs mer om Svenskarna i IS-kriget