Lars Ohly. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Lars Ohly

Lars Ohly utpekad i årtionden – kvinnor tvingades till “parterapi”

Vänsterpartiets tidigare partiledare Lars Ohly har anklagats för att ha trakasserat kvinnor i partiet i 30 år, men trots upprepande larm tystades det ner, skriver Expressen som tagit del av flera anmälningar mot honom.

En av kvinnorna beskriver hur hon för 30 år sedan blev sexuellt antastad av den tidigare V-ledaren vid ett partiarrangemang.

– Alla såg vad han gjorde, men ingen reagerade, säger hon till Expressen och berättar att hon efter händelsen tvingades genomgå vad hon beskriver som ”parterapi” med Lars Ohly.

En annan kvinna beskriver hur även hon fick genomgå ”parterapi” efter att hon anmält Ohly 1999. Partiet hotade med avsked om hon inte ställde upp, uppger hon i en anmälan till Jämställdhetsombudsmannen.

Flera dåvarande V-toppar, däribland Gudrun Schyman, har inga minnen av anklagelser mot honom. Lars Ohly vill inte svara på Expressens frågor om anklagelserna. I ett sms till tidningen skriver han: ”Ledsen, kan inte hjälpa dig med detta”.

Tidigare om anklagelserna mot Lars Ohly

Toppnyheter

Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina beordrar resebolag att sluta sälja paketresor

Inga fler paketresor inom landet såväl som utomlands. Så lyder Pekings order till resebolagen under fredagen, enligt Bloomberg.

Syftet med beskedet är att hindra smittspridningen av det nya coronaviruset, som hittills dödat 26 personer.

Kunskapen om det nya coronavirus som började spridas från Wuhan i Kina är fortfarande liten men flera städer har isolerats.

Rent ekonomiskt kan sjukdomen innebära en rejäl smäll. Direkt skriver att kinesiska turister antas ha spenderat 130 miljarder dollar utomlands 2018.

4 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Brottsplatsen. Arkiv. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen på Östermalm

Misstänkt för sprängningen nekar till brott

Den man som begärts häktad misstänkt för sprängningen på Östermalm nekar till brott, rapporterar TT.

Kammaråklagare Frida Rylander har begärt 35-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Förhandlingen, som fortfarande pågår, hålls på åklagarens begäran bakom stängda dörrar på åklagarens begäran.

Mannen har tidigare dömts för grova brott. Bland annat dömdes han 2013 till sju års fängelse för mordförsök. Han blev villkorligt frigiven i maj förra året.

Mannen, som är i 35-årsåldern, är sedan tidigare dömd för flera grova brott, rapporterar SVT Nyheter.

25 min
Sprängda adressen på Östermalm.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sprängning på Östermalm kopplas till knarkcentral

Delar av det bostadshus på Östermalm i Stockholm som utsattes för en explosion i förra veckan har använts som knarkcentral där kunder bland annat kunde köpa kokain och cannabis, enligt uppgifter till Expressen.

Tanken med knarkcentralen är att försvåra för polisen att skapa en beviskedja kring narkotikahandeln då försäljningen inte skedde direkt mellan säljare och köpare.

– De här personerna är proffs. Det är inte någon som odlar hemma om man säger så. Man kan köpa olika grejer, berättar en person som själv köpt narkotika på adressen för tidningen.

Polisen vill inte kommentera uppgifterna om att bostadshuset på Östermalm använts som knarkcentral.

Idag 06:31
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Känd kriminell gripen för sprängdådet

Den man som på onsdagen greps misstänkt för sprängdådet mot en adress på Östermalm tidigare i månaden har kopplingar till det kriminella mc-gänget Bandidos. Det skriver Expressen som hänvisar till uppgifter till tidningen.

Enligt uppgifter till SvD ska han ha varit villkorligt frigiven efter ett långt fängelsestraff.

Enligt tidningen har han fotograferats av polisens spanare när han har deltagit vid Bandidosfester. Han ska också vara kopplad till gängkonflikterna i Östberga och Bredäng i södra Stockholm. Förra året åtalades han för föreberedelse till mord, men friades senare. Han har dessförinnan dömts för mordförsök.

22 jan
Läs mer om Explosionen på Östermalm
éus under pressträffen.Roberts och Sint Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Operation Rimfrost: Insatser under nästa vecka

Nästa vecka kommer flera insatser inom ramen för Operation Rimfrost att äga rum i Malmö. Det meddelade polisen vid en presskonferens under fredagsförmiddagen.

– Anledningen till att vi berättar detta i förväg är att vi vill att medborgarna ska känna trygghet när de nästa vecka kommer att se betydligt fler poliser på stan än vad som är vanligt, sa polisens regionala kommenderingschef Stefan Sintéus under pressträffen.

Lokalpolisområdeschefen Andy Roberts konstaterade att utbredningen av unga människor som utnyttjas som springpojkar i narkotikahanteringen är betydligt mer utbrett än vad man har känt till tidigare. Insatserna för att förhindra detta kommer att intensifieras liksom samarbetet med sociala myndigheter och Malmö stad.

4 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börje Ekholm: Regeringen får ta tag i sprängningarna

Det är både allvarligt och illavarslande att det sprängs bomber i svenska bostadsområden, anser Ericssons vd Börje Ekholm enligt TT.

Tidigare i veckan skedde en explosion nära telekomjättens huvudkontor i Kista.

Ekholm säger att han är övertygad om att Sveriges konkurrenskraft minskar av den råare kriminaliteten.

– Det här tycker jag är en av de största frågorna för regeringen att ta tag i, säger Ericssonchefen.

Han säger också:

– Ett av de grundläggande kraven man kan ha på en statsmakt, det är ju egentligen att skapa en säker miljö och en säker närmiljö.

2 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Helg Recensioner
Robert Downey Jr spelar doktor John Dolittle. TT NYHETSBYRÅN
Helg Recensioner

”Dolittle” sågas: ”Som att se 50 trailers på raken”

Kritikerna är inte nådiga mot äventyrskomedin ”Dolittle”. Trots stjärnor som Robert Downey Jr och Antonio Banderas är filmen frustrerande rörig, med scener och dialoger som bara hjälpligt hänger ihop och en klippning som främst verkar ha gått ut på att dölja de grövsta missarna. Det skriver Svenska Dagbladets recensent Anna Hellsten, som tycker att till och med datoranimeringen ”missar målet”.

Det tycker däremot inte Göteborgs-Postens Mats Johnson, som kallar animeringen ”toppklass”. Men i princip allt annat går fel, skriver han. och pekar på avsaknaden av regi, handling och sammanhang: ”Att titta på ”Dolittle” är som att se typ 50 bombastiska trailers på raken.”

Dagens Nyheters Mårten Blomqvist skriver att ”Dolittle” verkligen ser ut att bli en kostsam flopp, men att den som film betraktad inte är den totala genomklappning man kunnat befara och syftar till det senaste årets förhandssågningar och kritiska röster från filmens medarbetare.

Läs recensionerna i länkarna nedan.

16 min
Pet Shop Boys Neil Tennant 2016. Eduardo Verdugo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Inget fyrverkeri – men värt att fira att de finns”

Brittiska popduon Pet Shop Boys är tillbaka med sitt första album sedan 2016, ”Hotspot”. Det är gruppens fjortonde studioalbum sedan debuten 1986. Aftonbladets Markus Larsson konstaterar att Pet Shop Boys storhetstid var på 80- och 90-talen men att de fortfarande har en egen ”liten loge” vid sidan av den övriga popbranschen.

”Nya skivor med gruppen är sällan värda några fyrverkerier, men det är fortfarande värt att fira att Pet Shop Boys finns”, konstaterar han.

NWT:s Johanna Karlsson menar att albumet på papper ”ser himla lovande ut” men att resultatet på det stora hela låter ”rätt trött”.

Brittiska recensenter är mer entusiastiska. Daily Mails Adrian Thrills menar att duon har blivit djupare på äldre dagar och att låtarna är lika ”gripande som de är pulserande”.

Läs recensionerna i länkarna nedan.

25 min
Nicolas Cage i ”Color out of space”. Nonstop entertainment
undefined

Skruvad skräckfilm med Cage både hyllas och ratas

Det råder väldigt delade uppfattningar om science fiction-rysaren ”Color out of space”, vagt baserad på H P Lovecrafts novell från 1927. DN och GP ger båda filmen med Nicolas Cage en etta.

”En osannolik orgie i konstigheter”, skriver DN:s Mårten Blomkvist.

GP:s Mats Johnson stämmer in i sågningen och konstaterar att Nicolas Cage en bit in i filmen övergår till ”ett hysteriskt överspel”.

Men SVT:s och SvD:s recensenter däremot gillar filmen skarpt och ger betyget fyra respektive fem.

”Tvillingsjälarna Nicolas Cage och Richard Stanley hittar varandra i vansinnig Lovecraft-tolkning”, skriver Sebastian Lindvall i SvD.

Karolina Fjellborg på Aftonbladet nöjer sig med en trea och konstaterar att hon i varje fall inte har tråkigt.

Filmen har premiär i dag.

1 tim
Läs mer om Helg
Erna Solbergs nya regering. NTB SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
Sprickan i Norges regering

Norge har ny regering efter Fremskrittspartiets avhopp

Norska statsministern Erna Solberg har nu presenterat sin nya regering. Liberala Venstre och Kristelig Folkeparti får fyra statsråd var och Solbergs egna parti Høyre får tolv. Det betyder att Norge fått sin första minoritetsregering på 15 år, skriver Aftenposten.

– Det blir en lite nyare, men erfaren regering, säger NRK:s politiske kommentator Lars Nehru Sand.

Orsaken till den norska regeringskrisen är att Fremskrittspartiet i början av veckan lämnade regeringen.

3 tim
Jan Tore Sanner. Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Han tar Jensens plats som finansminister

Jan Tore Sanner (Høyre) väntas bli ny finansminister i Norge, enligt uppgifter till NRK och Dagens Næringsliv.

Utnämningen väntas offentliggöras av statsminister Erna Solberg på fredagen, tillsammans med en lång lista ministerbyten, både nya och gamla namn. Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen hade posten tidigare. Efter att FRP lämnade regeringen i veckan bildar Høyre, Venstre och Kristelig Folkeparti minoritetsregering, men väntas söka fortsatt stöd från FRP i Folketinget.

Sanner är i dag utbildningsminister.

Igår 18:18
Monica Mæland och Sveinung Rotevatn. TT
undefined

Nya ministernamn läckta – Norges regering stuvas om

Monica Mæland (Høyre) blir Norges nya justitieminister när luckorna efter Fremskrittspartiet ska täppas igen, uppger källor för Bergens tidning och Aftenposten. Jan Tore Sanner (Høyre) väntas bli finansminister och Sveinung Rotevatn (Venstre) blir klimat- och miljöminister, uppger källor för Dagens Næringsliv och NRK.

Det arbetas intensivt med att fylla luckorna i den norska regeringen efter att Fremskrittspartiet lämnade tidigare i veckan, skriver NRK, som fått en lista med nya namn som bekräftats av flera källor nära processen.

Statsminister Erna Solberg planerar att offentliggöra ändringarna i regeringen på fredagen klockan 11, skriver NRK.

Igår 17:18
Läs mer om Sprickan i Norges regering

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund