Amazonas. TT
Bränderna i Amazonas

Ledare: Brasilien måste få bruka sin egen regnskog

Opinion De svenska ledarskribenterna lyfter som så ofta många olika ämnen, men Brasilien och Amazonas hamnar i fokus hos vissa. Avverkningen av skogen behöver inte vara ett hot och omvärlden kan inte kräva att Brasilien slutar med skogsbruk, tycker Dagens Industris ledarskribent PM Nilsson, som skriver att även regnskog kan återplanteras.

Han tycker att Sverige borde bidra med kunskapsöverföring och forskning – samt mer handel med landet.

”Även Sveriges skogshistoria har kantats av dramatiska utsagor, hemska bränder, flammande opinioner och snarstucken nationalism”, skriver Nilsson.

Högerpopulisterna vid makten gör inget för att stilla oron i landet, tycker Aftonbladets Pernilla Ericson. Nu uppmanar hon till bojkott av brasilianskt kött.

”Skövlingen av Amazonas sker i vinstsyfte, med köttindustrin som motor, och ett sätt att komma åt den är genom konsumentmakt”, skriver hon.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Arbetarbladet (socialdemokratisk):

Blekinge Läns Tidning (oberoende liberal):

Folkbladet (obunden socialdemokratisk):

Vestmanlands Läns Tidning (liberal):

Om ledarsvepet

Opinion Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Protester i Bolivia. Natacha Pisarenko / TT NYHETSBYRÅN
Maktkampen i Bolivia

Analyser: Limbot i Bolivia passar inte in i någon bild

Evo Morales flykt till Mexiko och den tilltagande krisen i Bolivia är en berättelse som inte passar någon åt varken höger eller vänster på den politiska skalan, skriver Washington Posts Ishaan Tharoor i en analys.

Från vänsterhåll är man övertygad om att den tidigare presidenten avsattes i en militärkupp och från höger ses det hela som en vinst för demokratin och en seger mot socialism. Men ingen version ger hela bilden, menar han.

”Bolivia befinner sig i ett tillstånd av politisk limbo, bittert uppdelat över hur vägen framåt ska bli samtidigt som utsikterna om nya konflikter ser alltför verkliga ut”, skriver han.

Dagens Nyheters korrespondent Henrik Brandão Jönsson frågar sig om interimspresidenten Jeanine Áñez kan leda landet till nyval, eller om Morales kan vinna på att stämplas som martyr när landet är i kaos.

”Det stärker sympatierna för Morales och får folk att glömma med vilken arrogans han styrt landet de senaste åren,” skriver han.

2 tim
Säkerhetsstyrkor och Morales-supportrar på La Paz gator. HENRY ROMERO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vålsamt i La Paz – på nya presidentens första dag

Oroligheter har brutit ut i La Paz mellan grupper som sympatiserar med tidigare bolivianske presidenten Evo Morales respektive övergångspresidenten Jeanine Áñez, rapporterar AFP.

Under onsdagen inträffade skedde sammandrabbningar bara tre kvarter från presidentpalatset där Áñez utsåg en ny militärchef och säkerhetsstyrkor avfyrade tårgas mot demonstranter. Enligt AFP har minst en person dött i sammandrabbningarna med polisen.

Igår 20:45
Läs mer om Maktkampen i Bolivia
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street öppnar nedåt – Walmart stiger på rapport

New York-börserna inleder svagt nedåt på torsdagen efter gårdagens rekordstängningar för Dow Jones och S&P 500. Efter några minuters handel står indexen så här:
• S&P 500: –0,1 %
• Nasdaq: −0,3 %
• Dow Jones: –0,1 %
Enligt CNBC inväntar investerare ny information kring handelssamtalen efter onsdagens uppgifter i WSJ om att förhandlingarna mellan Kina och USA har fastnat i ett dödläge kring jordbruksprodukter.

Tidigt i morse upprepade en kinesisk talesperson att löften om att trappa ner tariffer är avgörande för att ett fas ett-avtal ska kunna nås.

På bolagsfronten har detaljhandelsjätten Walmart redovisat en ökad försäljning för det 21:a kvartalet i rad. Vinsten var högre än estimaten och aktien stiger 3,5 procent.

It-företaget Cisco backar drygt 5 procent efter en delårsrapport som var i linje med förväntningarna. Enligt CNBC var bolagets guidning framåt en besvikelse.

Det kanadensiska cannabisbolaget Canopy rapporterade en större förlust än väntat på grund av omstruktureringskostnader.

7 min
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spretig Stockholmsbörs – Embracer rusar på rapport

Stockholmsbörsen öppnade uppåt på torsdagsmorgonen, och såg därmed ut att ta rygg på uppgångarna på Wall Street på onsdagen.

Men strax efter lunch hade öppningarna vänt till minus. Vid 12.30 låg ledande index som följer:

• OMXS30: –0,3%
• OMXSPI: −0,2%

På morgonen lyckades Tyskland undkomma ”teknisk recession” då BNP-tillväxten steg 0,1 procent under i det tredje kvartalet – tvärtemot mångas förväntningar.

I Asien var det en blandad utveckling på börserna, med vikande uppgångar i Fastlandskina efter svag makrodata, samtidigt som Hongkong backar på Tencents svaga rapport och fortsatta oroligheter. I Japan tyngs börshandeln av färsk statistik som visar på svagare BNP-utveckling än väntat.

Rapportfloden är på väg att ebba ut. Balkongbolaget Balco rapporterade ett bra kvartal men aktien sjunker över 3 procent. Vinstvarnande Raysearch visade som väntat stora förluster, vilket aktiemarknaden bemötte med att skicka upp aktien. Vid lunch hade aktien fallit tillbaka till minus 0,5 procent.

Gamingbolaget Embracer rusade nästan 10 procent i öppningen efter att ha rapporterat ett resultat långt över analytikernas förväntningar. Vid 12.30 var den siffran plus 6,5 procent.

6 tim
Arkivbild.  Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blandat i Asien efter BNP-data och Tencentmiss

Det var en något spretig utveckling på Asienbörserna på torsdagen, trots gårdagens nya rekordnivåer på Wall Street. Vid stängning såg det ut som följer:

• Nikkei: −0,8 %
• Shanghai: +0,2 %
• Shenzhen: +0,6 %
• Hongkong: −0,9 %
• Kospi: +0,8 %


Under morgonen kom makrodata som visade att den kinesiska industriproduktionen var lägre än analytikerna hade väntat sig i oktober. Produktionen för industrisektorn ökade med 4,7 procent på årsbasis, jämfört med väntade 5,4 procent.

I går presenterade den kinesiska Tencent sin delårsrapport, där techjätten flaggade för att vinsten för helåret kommer att vara 13 procent lägre i år än i fjol. Den Hongkong-noterade aktien backade runt 2 procent, vilket i sin tur drog ner Hang Seng-indexet, skriver CNBC.

Även protesterna och kravallerna i Hongkong fortsätter att oroa.

Under morgonen kom även japanska BNP-siffror in för tredje kvartalet, som visade en tillväxt om 0,1 procent. Det är något lägre än väntade 0,2 procent.

Samtidigt försöker investerarna tolka ryktena om de pågående handelsförhandlingarna mellan Kina och USA, som rapporteras ha fastnat i ett dödläge kring jordbruksprodukter.

– Jag tror att marknader som har varit hoppfulla om att ett avtal ska komma på plats har backat lite grann, och man tar sig tillbaka till mer neutralt territorium, säger Nomuras makroanalytiker Rob Subbaraman till CNBC.

Idag 04:42
Läs mer om Dagens börs
Magdalena Andersson.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Felen i svensk statistik

Finansministern om SCB:s miss: ”Oerhört allvarligt”

Finansminister Magdalena Andersson (S) ser oerhört allvarligt på felen i SCB:s arbetslöshetsstatistik.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle vara fel på det här sättet, säger hon till TT.

Enligt henne kommer SCB:s arbetslöshetsstatistik att spela mindre roll för regeringen under den närmaste tiden.

Sedan bristerna i datainsamlingen upptäckts har SCB:s siffror räknats om och reviderats. Felen grundar sig i att SCB:s leverantör Evry misstänks ha skickat in falskt underlag till myndigheten, något som Aftonbladet avslöjade tidigare i veckan.

2 tim
Arkivbild: SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsekonomen ryter ifrån: ”Pinsamt och allvarligt”

Flera bedömare och analytiker började redan för flera månader sedan tvivla på att SCB:s arbetslöshetssiffror faktiskt stämde överens med verkligheten. Varför reagerade inte statistikmyndigheten på att siffrorna såg konstiga ut? Det frågar sig SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i ett Twitter-inlägg.

Han utvecklar sitt resonemang i en intervju med TT:

– Det bekymrar mig att det finns en risk att vi tappar trovärdigheten för statistiken när det framkommer sådana här brister.

Nordea Markets Mikael Sarwe skriver på Twitter att de rättade siffror som SCB släppte på torsdagsförmiddagen rimmar bättre med hans beräkningsmodell, men han spår en ökning av arbetslösheten nästa år.

3 tim
Illustrationsbilder. TT
undefined

Arbetslöshet lägre än trott – siffrorna har räknats om

Den svenska arbetslösheten har inte ökat lika mycket som man tidigare har trott, skriver Aftonbladet. SCB:s siffror har räknats om sedan man upptäckt brister i datainsamlingen.

Arbetslösheten har reviderats upp för våren 2019, och sedan ned från juni och framåt. Skillnaderna är störst under de senaste månaderna, skriver SCB.

– För september 2019 har arbetslösheten reviderats ned med 1,1 procentenheter. Det är den största skillnaden mellan den gamla och den reviderade serien, säger enhetschefen John Kling i ett pressmeddelande.

Arbetslöshetssiffran i september revideras ner från 7,1 procent till 6,0 procent. Felen grundar sig i att SCB:s leverantör Evry misstänks ha skickat in falskt underlag till myndigheten, något som Aftonbladet avslöjade tidigare i veckan.

6 tim
Läs mer om Felen i svensk statistik
Illustrationsbild Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Operation Rimfrost

Kritik mot droginsatsen: ”Gör ingen skillnad”

Att polisen efter de senaste våldsdåden i Malmö gör en satsning mot stadens droghandel kommer inte att göra någon större skillnad. Det säger Björn Johnsson, som är professor i socialt arbete vid Malmö universitet, till P4 Malmöhus.

Han menar att det på sikt kan få motsatt effekt om polisen genom sitt arbete minskar tillgången på droger i staden. Då kommer priset att öka – och köparna är personer med beroendeproblem vars konsumtion inte påverkas av prisskillnader.

– Då kommer det ekonomiska utbytet öka för de kriminella aktörerna. Det kommer alltid finnas kriminella aktörer som ger sig in på den här marknaden, säger han till radion.

2 tim
Illustrationsbild 50080 / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisförstärkningen har börjat komma till Malmö

Efter den senaste tidens våldsamma händelser i Malmö har polisen i region Syd begärt förstärkning – och nu har hjälpen från övriga landet börjat komma, rapporterar Ekot. Det rör sig i ett initialt skede om 30 poliser från övriga landet som bistår Malmöpolisen med bland annat utredningsverksamhet och arbetet mot gatulangning.

– Förstärkningen har börjat komma och mer kommer den närmaste tiden, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, till radion.

I början av veckan beslutade Nationella operativa avdelningen, Noa, om att inleda den nationella insatsen ”Operation Rimfrost” som ett svar på den senaste tidens händelser.

Igår 13:36
Läs mer om Operation Rimfrost
Trumps USA Riksrättsprocessen
Vita huset. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Riksrättsprocessen

Vita huset-anställda: Det här ändrar inte någonting

Personal i Vita huset tror inte att opinionen påverkats nämnvärt av gårdagens första offentliga förhör i riksrättsprocessen mot president Donald Trump, rapporterar NBC News.

En anställd menar att förhören inte innebar någonting nytt och andra menar att inget förändrades trots att UD-tjänstemannen Bill Taylor framstod som trovärdig.

Om representanthuset röstar för att ställa Trump inför riksrätt hamnar frågan i senaten. Risken för att Trump skulle röstas ner där har inte ökat efter gårdagen, enligt en person som står Vita huset nära.

– Inte en enda röst i senaten har ändrats.

Både George Kent, toppdiplomat på utrikesdepartementet, och Bill Taylor frågades ut under onsdagen.

3 tim
Diplomaten Bill Taylor vittnar inför kongressen. OLIVIER DOULIERY / AFP
undefined

Analyser: Förhörsuppgifter om Sondland underminerar Donald Trumps påstående

Fox News-ankaret Mark Levin kritiserar på Twitter Adam Schiff, demokraten som leder utfrågningen i kongressen gällande riksrättsprocessen mot Trump, för att ha gjort en mediacirkus av utfrågningarna. Levin ifrågasätter att de vittnen som kallats inte har haft någon direktkontakt med Trump om Ukraina.

”De vittnar villigt om vad andra ska ha tänkt och sagt”, twittrar Levin.

CNN:s analytiker Stephen Collinson menar att det faktum att det över huvud taget pågår en riksrättsprocess är något av en nationell tragedi och påminner om att tidigare presidenten Richard Nixon valde att avgå innan han ställdes inför riksrätt.

”De kommande månaderna kommer ärra Amerika i år framöver” skriver Collinson.

Washington Posts Aaron Blake tar fasta på uppgifterna om Trumps kontakter med EU-ambassadören Gordon Sondland – de två ska ha talat i telefon om Ukraina.

”Det underminerar Trumps påstående i förra veckan om att han inte var närmare bekant med Sondland”, skriver Blake.

Igår 19:27
Donald Trump och Erdogan. MANDEL NGAN / AFP
undefined

Trump om uppgifterna: Det är andrahandsinformation

Under pressträffen som Donald Trump höll med anledning av mötet med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fick han frågor om den pågående riksrättsprocessen mot honom. De första offentliga förhören hölls under onsdagen.

– Jag har inte sett en minut av ”häxjakten”, jag har varit med presidenten, det är mycket viktigare, säger Trump.

Gällande uppgifterna om att han ska ha pratat direkt med EU-ambassadören Gordon Sondland om Ukraina och utredningen kring Joe Biden säger han:

– Jag minns inte att jag haft ett sånt samtal. Det är andrahandsinformation.

Han säger också att han vill ha information om vem visselblåsaren är som slog larm om samtalet till Ukrainas president, som ligger till grund för riksrättsprocessen.

Igår 21:32
Läs mer om Trumps USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund