Bevaka
PM Nilsson

Donald Trump och Vladimir Putin. TT.
Brexit Nyårsfirandet

Ledare: Nya världsledare kan ge ett ljusare 2020-tal

Opinion Tänk om 2020-talet innebär en ljusning efter ”det mörkare” 2010-talet? Den tanken leker PM Nilsson med i en ledartext i Dagens Industri. Han drar paralleller med skiftet 1970/1980 då många hade en dystopisk syn på framtiden. Men i själva verket blev 1980-talet, enligt PM Nilsson, det glada årtiondet. Bland annat efter nya ledarskap i flera länder som dämpade ”atombombsångesten” genom att sätta stopp för det kalla kriget.

På samma sätt hoppas Nilsson att nya ledare i USA, Ryssland och Storbritannien ”kan ge en bättre och ljusare utveckling” under det kommande decenniet. Både USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin kommer enligt Nilsson att ha lämnat sina poster senast 2024.

Även Expressens ledarredaktion ägnar sig åt framtidsspaningar in i det nya decenniet och lyfter fram brexit och det amerikanska presidentvalet som stora händelser. Man menar också att ”Sverige framstår som alltmer vilset i den nya värld som tar form.” Bland annat pekar man på Sveriges avsaknad av Natomedlemskap samt att EU delvis kommer bli en annan union när brexit väl genomförts.

Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg summerar 2019 genom att fokusera på Sveriges arbetsplatsolyckor och konstaterar att nästan 50 personer dog på jobbet under året. Han menar att mycket måste göras för att komma tillrätta med problemet – både från politiskt och medialt håll.

30 dec 2019