Illustrationsbild. JAN COLLSIÖÖ
Valet 2018 Röster om regeringen

Ledare: C och L tror att gul knapp betyder kärlek

Opinion Flera av tidningarnas ledare handlar i dag om spelet om regeringsmakten och om Anna Maria Corazza Bildt.

I Dagens Industri skriver Tobias Wikström att det är stor skillnad på att trycka grönt och att trycka gult i en statsministeromröstning. Han skriver att det innebär den lägsta nivån av kärlek att trycka gult (avstår) men att C och L verkar tro att det innebär löften om att älska i nöd och lust och gardera sig mot alla framtida eventualiteter.

Piteå-Tidningens ledarsida fokuserar i stället på Moderaterna och att Anna Maria Corazza Bildt kommer att lämna partiet efter att ha petats från listan till EU-parlamentsvalet. Enligt ledaren är partiets kris självförvållad.

”Det är som att Moderaterna vill testa på att bränna precis alla broar och skepp nu när de ändå håller i tändstickorna”, skriver tidningen.

UNT:s Johan Rudström skriver att Moderaterna vill ha en nystart i EU-parlamentet men helt bortser från vad väljarna vill ha.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Piteå-Tidningen (socialdemokratisk):

Smålandsposten (moderat):

Upsala Nya Tidning (liberal):

Västerbottens Folkblad (socialdemokratisk):

Om ledarsvepet

Opinion Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

EU-valet Anklagelserna mot Lundgren
Peter Lundgren. Dominique HOMMEL
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Peter Lundgren ställer in flera debatter: ”Behöver lugn och ro med familjen”

EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) hoppar av Sveriges Radios slutdebatt och Aftonbladets toppkandidatsdebatt inför söndagens EU-parlamentsval, skriver Aftonbladet. Han har även ställt in medverkan i SVT:s Aktuellt och Malou efter tio i TV4.

SD:s presschef Henrik Gustafsson säger till flera medier att politikern behöver några dagar i lugn och ro med familjen för att fylla på batterierna. På torsdag väntas han återgå till sitt kampanjschema.

– Det har varit några betungande och intensiva dagar för Peter, där sömn och mat fått stå åt sidan, säger Gustafsson.

Lundgren har medgett att han tagit på en kvinnlig partikollegas bröst – mot hennes vilja – på en fest förra året. SD har släppt en video där kvinnan och Lundgren säger att de har lagt händelsen bakom sig.

29 min
Peter Lundgren, Magnus Berggren och Ulrika Rogland. TT
Anklagelserna mot Lundgren

Kan falla under allmänt åtal – ”går inte att trolla bort”

Att SD-politikern Peter Lundgren tagit en kvinna på brösten mot hennes vilja kan vara sexuellt ofredande – och därmed kan det falla under allmänt åtal, skriver DN. Brott som faller inom allmänt åtal behöver inte anmälas av ett eventuellt brottsoffer, det kan vem som helst göra.

Magnus Berggren, vice chefsåklagare i Uppsala tingsrätt, säger till tidningen att ärendet sannolikt skulle utredas av åklagare inom den Särskilda åklagarkammaren, eftersom en politiker är inblandad.

Trots att både Lundgren själv och SD-kvinnan som utsatts har tonat ner händelsen så menar Ulrika Rogland, tidigare förundersökningsledare och numera advokat, att det tydligt rör sig om ett brott.

– Det är klart att det är väldigt allvarligt när man håller fast någon, tar dem på brösten och tvingar henne att pussa honom. Man kan inte trolla bort det här, säger Rogland till Expresen.

2 tim
Margot Wallström, arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Margot Wallström pikar SD efter tafsskandal: ”Gubbar”

På en pressträff på tisdagen refererade utrikesminister Margot Wallström till de aktuella anklagelserna om att SD:s EU-kandidat Peter Lundgren tagit en kvinnlig kollega på brösten mot hennes vilja.

– Efter vad vi läst i tidningarna så skulle jag säga att det ser ut som att de svenska sverigedemokraterna är av det slaget att det är gubbar som klappar varandra på ryggen och kvinnor på baken.

På pressträffen presenterade Socialdemokraterna en rapport där man granskat SD:s EU-politik. S benämner den som ”kvinnofientlig” och menar att SD ansluter sig till en europeisk trend där jämställdhet och aborträtt inskränks.

På plats fanns även S-kollegorna Heléne Fritzon och Lena Hallengren. Hallengren sa att hon inte tror att svenskarna är medvetna om hur abortkritiska rörelser växer sig allt starkare i Europa.

– Det förvånar och förskräcker att aborträtten är en politisk konfliktfråga 2019. SD vill inskränka aborträtten och de hittar likasinnade runt om i andra europeiska länder.

6 tim
Läs mer om EU-valet
Kurz ROLAND SCHLAGER / APA
Ibizaskandalen i Österrike

Misstroendeomröstning mot Kurz efter Ibizaskandal

Det blir en misstroendeomröstning mot Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz. Det meddelar parlamentets talman efter ett par turbulenta dagar, rapporterar AFP.

En politisk skandal har rullats upp i landet sedan en video med vice förbundskanslern Heinz-Christian Strache publicerats i medier. I filmen, som är från 2017, ser man hur en berusad Strache samtalar med en kvinna som påstås vara släkting till en rysk oligark. I videon diskuteras bland annat hur kvinnan kan ta över ägandet av Österrikes största tidning för att gynna Straches parti FPÖ i det då nära förestående parlamentsvalet.

På måndagen avgick alla FPÖ-ministrar efter att Kurz velat sparka inrikesminister Hebrert Kickl (FPÖ). Misstroendeomröstningen kan hållas så snart som nästa vecka, skriver Bloomberg.

3 tim
Förbundskansler Sebastian Kurz.  TT
Ibizaskandalen i Österrike

FPÖ stödjer misstroende mot förbundskansler Kurz

Högerpopulistiska FPÖ i Österrike kommer att stödja en misstroendeomröstning mot Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz, rapporterar Oe24.

Beskedet kommer efter skandalen där FPÖ:s tidigare ledare, vice förbundskansler Heinz-Christian Strache, påkommits med att diskutera bland annat att rigga offentliga upphandlingar med en kvinna som utgav sig för att vara rysk oligark.

På måndagen avgick alla FPÖ-ministrar efter att Kurz velat sparka inrikesminister Hebrert Kickl (FPÖ).

Kurz har utlyst ett nyval som kommer att hållas i september efter att koalitionen mellan hans parti ÖVP och FPÖ spruckit.

4 tim
Den nye FPÖ-ledaren Norbert Hofer/förbundskansler Sebastian Kurz och Socialdemokraternas ledare Pamela Rendi-Wagner. TT
Ibizaskandalen i Österrike

Analyser: Österrike står inför smutsig valrörelse

Sebastian Kurz var ansvarig för att släppa in högernationalistiska FPÖ i regeringen. Men han har på det stora hela klarat sig undan helskinnad, trots att en av hans FPÖ-ministrar lett till en av Österrikes största skandaler sedan andra världskriget, skriver Reuters i en analys.

Det blir ändå svårt att sitta kvar som förbundskansler efter nyvalet i september. Han får hoppas på att hans parti ÖVP kan bilda en koalition med liberala Neos, enligt Reuters.

Der Spiegels Maximilian Popp skriver att FPÖ och ÖVP utåt sett lovar att bedriva en schyst valkampanj. Men under ytan mullrar det, och det skulle inte förvåna om det börjar dyka upp illvilliga rykten om Kurz och hans privatliv under de kommande veckorna, tillägger han.

”Österrike står inför en smutsig valrörelse, på ett sätt som man aldrig tidigare gjort.”

Igår 21:31
Läs mer om Ibizaskandalen i Österrike
Brottsplatsen i Billdal. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Våldtäkten i Billdal

Unik dom: Man döms för grov barnvåldtäkt 1995

En 58-årig man döms till sex års fängelse för en nära 24 år gammal våldtäkt på en åttaårig flicka i Billdal i Göteborg, meddelar tingsrätten. Det är den första domen i ett rättsfall där polisen hittat en misstänkt gärningsman genom familjesökning i dna-registret.

Vid nyår ändrades en lagtext så att polisen kan göra en ny typ av sökningar i sitt dna-register. Sökningen innebär att dna från en brottsplats matchas så att man kan hitta nära släktingar till den som lämnat dna-spåret, om denna person inte själv finns i registret.

Ett sådant, som polisen snabbt tog tag i, var överfallet på en åttaårig flicka i Billdal år 1995. Flickan cyklade hemåt från skolan, men blev stoppad på en väg genom ett skogsparti. En vuxen gärningsman våldtog och misshandlade åttaåringen så att hon behövde sjukhusvård i flera dagar.

4 tim
Göteborgs tingsrätt.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Våldtäkten i Billdal

Tingsrätten om brottet: Har ödelagt offrets liv

Den våldtäkt som en åttaårig flicka utsattes för i Billdal 1995 var ett ”hänsynslöst och rått övergrepp på ett försvarslöst barn”, skriver tingsrätten om domen mot den 58-årige man som i dag dömts till sex års fängelse.

”Brottet har ödelagt hela målsägandens liv och slog sönder hennes grundtrygghet”, skriver tingsrätten vidare.

Mannen kunde gripas efter att polisen gjort en så kallad familjesökning i dna-registret. Göteborgs tingsrätt skriver i ett pressmeddelande att det inte finns någon anledning att ifrågasätta dna-analysen.

”Vid en samlad bedömning anser tingsrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att det är den tilltalade som är gärningsmannen”, skriver rätten.

3 tim
Läs mer om Våldtäkten i Billdal
Aspfrön på marken.  TT
Vårvädret

Aspfrön ger ’snö’ i maj: ”Kalla det Guds navelludd”

I luften och på marken syns det vita snöliknande luddet. Det är aspfrön i rekordmängder som virvlar runt i luften, skriver Aftonbladet.

– De är jättesmå och har vitt ludd på sig för att kunna spridas med vinden. När det blir så här mycket ludd så kan man väl kalla det för Guds navelludd, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet till tidningen.

Att det är ovanligt mycket aspblomning i år beror sannolikt på förra årets rekordvarma sommar. Träden har bland annat gynnats av de bränder som har härjat, säger Vanhoenacker.

Pia Östensson, också biolog på Naturhistoriska riksmuseet, säger till TT att pollenallergier inte behöver oroa sig för att få luddet i ansiktet. Pollen släpps under blomningen, som för aspens del var för ungefär en månad sedan.

26 min
En kvinna i solstol.  Alastair Grant / TT / NTB Scanpix
Vårvädret

Sommarvärme över hela landet – åska på sina håll

Det blir sommarvärme i nästan hela landet i dag, med uppåt 20 grader från Skåne till norra Norrland, skriver flera medier.

– Vi ser ut att få en varm dag. Det kan vara så att vi når ett nytt högsta för i år, säger Henrik Reimer på SMHI till TT.

Årets maxtemperatur hittills noterades i Ullared den 26 april, 26,4 grader. Bäst chans att slå det rekordet finns i västra Svealand.

Samtidigt väntas skurar över Gotland, Kalmar och Östergötland. Mot kvällen når de västkusten.

– Vi har lagt in en risk för stora regnmängder i både Halland och Bohuslän, det kan komma 35 millimeter på tre timmar samtidigt som det är en del åska i detta, säger Henrik Reimer.

1 tim
Läs mer om Vårvädret
Strandhäll Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avgångskraven på Strandhäll

Topptjänsteman går emot Strandhäll om Begler-kritik

Ännu en högt uppsatt person inom Försäkringskassan går nu emot socialförsäkringsminister Annika Strandhälls (S) version av hur det gick till när den tidigare generaldirektören Ann-Marie Begler sparkades, skriver Expressen.

I ett brev till riksdagens konstitutionsutskott (KU) ger tjänstemannen Sture Hjalmarsson stöd till Beglers version om att hon bara vid ett enda tillfälle fått kritik för sitt arbete från socialdepartementet.

Strandhäll har hävdat att hon och hennes kollegor framfört kritik mot Beglers arbete vid flera tillfällen innan hon sparkades.

Hjalmarsson var en av de personer i Försäkringskassans ledningsgrupp som skickade ett protestbrev till Strandhäll i samband med att Begler sparkades.

41 min
Arkivbilder: Lööf, Strandhäll, Dousa. TT
Avgångskraven på Strandhäll

”Hur mycket kan ministrar från S fela innan C agerar?”

Opinion Varför säger C-ledaren Annie Lööf inte om hon har förtroende för socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)? Det frågar sig Moderata Ungdomsförbundets förbundsordförande Benjamin Dousa på Aftonbladet Debatt.

”Hur många gånger kan S-ministrar fela fatalt utan att Centerpartiet agerar?”, skriver Dousa.

Han köper inte argumentationen om att Lööf bör vänta in Konstitutionsutskottets granskning av Strandhälls agerande.

”KU:s granskning ska inte innebära en paus och andrum för ministrar som far med osanning och missköter sitt jobb”, skriver han.

3 tim
Läs mer om Avgångskraven på Strandhäll
EU-valet Europa röstar
Italiens vice premiärminister Matteo Salvini kampanjar i Milano. ALESSANDRO GAROFALO / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

EU-valet kan ge eurorally – om populister får stryk

Euron är nära tvåårslägsta mot dollarn och analytiker från UBS tror på ett eurorally om resultatet från EU-parlamentsvalet går emot kontinentens populistpartier och visar att deras framgångar har nått ett topp. JP Morgans analytiker är inte lika övertygade och anser att euron fortfarande har fallhöjd, skriver Bloomberg.

JP Morgan menar att en koalition bland högerpopulister kan se dagens ljus och att den i så fall skulle kunna arbeta för mer nationellt oberoende. Det skulle i sin tur påminna investerare om att valutaunionen en dag kan bryta samman, varnar bankens analytiker.

Valframgångar för Italiens styrande populistkoalition skulle kunna uppmuntra ett ökat motstånd mot EU:s budgetregler, menar James Athey, förvaltare vid Aberdeen Standard.

43 min
Jeremy Corbyn.  TT
EU-valet Europa röstar

”Ingen sida i konflikten om brexit litar på Corbyn”

Labours partiledare Jeremy Corbyn har nu lyckats ena båda sidor i konflikten om brexit i en fråga – ingen litar på honom inför EU-valet. Det skriver Zoe Williams i en krönika i The Guardian.

”Labour befinner sig i en absurd position där ”lämnare” tror att partiet stödjer att Storbritannien ska vara kvar i EU, medan ”stanna”-sidan tror att partiet är fast beslutet att verkställa ett utträde”, skriver hon.

När Storbritannien tvingades delta i EU-valet, eftersom brexitförhandlingarna återigen brakade samman, har Labour drivit en kampanj som syftat till att tilltala båda sidor.

2 tim
Marine Le Pen och Steve Bannon.  TT
EU-valet Europa röstar

Le Pen: Bannon har ingen roll i min EU-kampanj

Franska Marine Le Pen, partiledare för Nationell samling, säger att Donald Trumps förra rådgivare Steve Bannon ”inte har någon roll” i hennes och partiets EU-kampanj, skriver The Telegraph.

Kritiken väcktes efter att Bannon rest till Frankrike i helgen och i intervjuer motiverat sitt besök med att landet är det ”enskilt viktigaste” i EU-valet för högerpopulister.

”Hon behöver inte min hjälp”, säger han i en intervju.

Frankrikes president Emmanuel Macron är pressad efter inhemska protester och hans stab var snabbt ute och kritiserade Bannons närvaro.

3 tim
Läs mer om EU-valet
 William Nylander, Nikita Zaitsev.  TT / Wikipedia
Ishockey-VM 2019

Zaitsev om klubbkamraten: ”Ska köra över honom”

I kväll ställs NHL-klubbkamraterna William Nylander och Nikita Zaitsev mot varandra när Tre Kronor spelar sin sista gruppspelsmatch i VM – mot Ryssland.

– Jag ska köra över honom, säger Nikita Zaitsev, som spelar i NHL-laget Toronto tillsammans med Nylander.

Nylander gjorde två nya poäng i Sveriges seger mot Lettland i går och toppar VM-turneringens poängliga på fyra mål och elva assist. Och just av den anledningen pekar Zaitsev ut svensken som ett offensivt hot.

– Man får absolut inte ge honom tid eller utrymme. Han är en otroligt bra skridskoåkare, har bra händer och om man ger honom tid kommer han att skapa något farligt, säger han till TT.

1 tim
JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Ishockey-VM 2019

Grönborg sågas av expert: ”Idiotiskt och osmart”

SVT-experten Mikael Renberg var mycket kritisk mot Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg efter matchen mot Lettland.

Skälet var Grönborgs beslut att ta en så kallad coach’s challenge på Lettlands 4–4-mål efter en misstänkt offside. Eftersom målet visade sig vara regelrätt fick Sverige en utvisning, och Lettland en utmärkt chans att avgöra matchen. Något som hade kunnat kosta Sverige en slutspelsplats.

Renberg kallar Grönborgs beslut ”idiotiskt”.

– Det står 4-4 och man behöver inte chansa i det här beslutet. Det är osmart av Sverige att utmana det här, säger han i SVT.

Igår 17:11
JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Ishockey-VM 2019

Sverige till kvartsfinal efter rysarmatch mot Lettland

Sverige vinner gruppspelsmatchen mot Lettland i ishockey-VM med 5–4 efter en otrolig rysare i tredje perioden. Matchvinnare blev Dennis Rasmussen som satte segerpucken i tom kasse med 33 sekunder kvar att spela.

Tre Kronor ledde med 2–1 inför sista perioden men kom i underläge med 2–3 efter två snabba lettiska mål i inledningen av tredje. Anton Lander och Patric Hörnqvist såg till att vända tillbaka matchen till 4–3 men med tre minuter kvar gjorde Roberts Bukarts 4–4. I samma veva fick Sverige en man utvisad och var i brygga.

Letterna var tvungna att vinna och tog ut målvakten för att spela med en man mer. Men i stället satte Dennis Ramussen 5–4 i tom kasse.

– Sverige kommer undan med blotta förskräckelsen, säger SVT-experten Jonas Andersson.

Segern innebär att Tre Kronor är klart för kvartsfinal.

Igår 16:41
Läs mer om Ishockey-VM 2019

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
En kvinna röstar i Mzuzu i Malawi. PATRICK MEINHARDT / AFP
Valet i Malawi

Oppositionen lockar unga – utgör halva väljarkåren

Jaston Baula som är student och 24 år är en av de unga som lockas att rösta på oppositionsledaren Saulos Chilima i valrörelsen i Malawi. Baula säger till The Guardian att han inte var intresserad av politik förrän Chilima annonserade sin kandidatur.

– Chilima har vad som krävs för att lösa det som är fel i det här landet. Vi har insett att det är många saker, som korruption och hur unga ignoreras, säger Baula.

46-åriga Chilima utmanar den sittande presidenten, 78, som försöker bli omvald.

Den politiska kommentatorn George Phiri säger att många känner som Baula.

– Unga är väldigt motiverade till att rösta i det här valet eftersom de känner sig representerade. Detta är deras val.

Hälften av de omkring 6,8 miljoner registrerade väljarna är under 35 år.

1 tim
Malawis president Arthur Peter Mutharika lägger sin röst i sin hemby Goliati i södra Malawi. AMOS GUMULIRA / AFP
Valet i Malawi

Presidenten utmanas av sin tidigare vicepresident

President Peter Mutharika försöker få ytterligare en mandatperiod i dagens val i Malawi. Han möter hård konkurrens av två motståndare, rapporterar flera medier.

Han utmanas av sin förra vice president Saulos Chilima och före detta baptistprästen Lazarus Chakwera som leder det största oppositionspartiet, Malawi Congress Party.

Mutharika har lyckats sänka inflationen i landet, även om den fortfarande ligger på hela 9 procent. Men inför valet har hans popularitet ändå minskat på grund av korruptionsskandaler i hans regering, utbredd fattigdom och strömavbrott i landet.

1 tim
Läs mer om Valet i Malawi