arkivbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot vaktbolagen

Ledare: Norm om yrkesetik skapas inte på 80 timmar

Opinion Flera ledarsidor tar i dag upp de senaste dagarnas avslöjanden om högerextremism bland väktare och ordningsvakter.

Aftonbladets Jonna Sima skriver att de privata säkerhetsföretagen nu har ett viktigt saneringsarbete att ta itu med och att nazister helt enkelt inte är lämpliga för polisiära befogenheter.

Dagens Nyheter tar också upp det problematiska med att våldsbenägna och radikala individer får bära väktaruniform – men skriver att Sverige inte får hemfalla till åsiktsregistrering.

Barometerns Naomi Abramowicz tar upp att den snabbt växande säkerhetsbranschen har blivit ett problem och menar att ordningsvakter inte ska ersätta polisen.

”Det säger sig självt att det inte utvecklas några starka yrkesetiska normer i en utbildning som kan räknas i timmar, närmare bestämt 80”, skriver hon.

UNT:s Johan Rudström tycker också att den växande säkerhetsbranschen har blivit ett problem. Han menar att de kommunala ordningsvakterna som har blivit vanligare i svenska kommuner ska avskaffas.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Barometern (moderat):

Dala-Demokraten (socialdemokratisk):

Hallands Nyheter (centerpartistisk):

Upsala Nya Tidning (liberal):

Värmlands Folkblad (socialdemokratisk):

Om ledarsvepet

Opinion Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska fallen
Statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

Just nu: 74 nya dödsfall – ”Inte den fortsatta nedgång i kurvorna vi hoppats på”

74 nya dödsfall i covid-19 har rapporterats i dag. Det innebär totalt 4 542 döda i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

– Vi ser inte den fortsatta nedgången i kurvorna som vi hoppats på, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Tegnell säger även på pressträffen att det har uppstått ett problem med inrapporteringen från ett laboratorium. Det har gett en eftersläpning i siffrorna på antalet sjuka, nu har där inkommit nästan 1 400 nya fall. Det innebär nu att Sverige är uppe i 40 803 sjukdomsfall.

1 tim
Johanna Sandwall. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Socialstyrelsen: Stabilare för kommuner och regioner

Kurvan för Sveriges intensivvård planar ut, men med stora variationer på olika platser i landet, säger Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall under onsdagens pressträff.

581 svenskar vårdas i nuläget på intensivvårdsavdelning, varav 308 med covid-19. Samtidigt har 74 nya dödsfall till följd av smittan inrapporterats.

Sandwall meddelar också att inga regioner befinner sig i katastrofläge, men ingen heller i normalläge. Alla befinner sig antingen i beredskapsläge eller stabsläge.

– Begäran om stöd har minskat, vi ser det som att det är ett stabilare läge i kommuner och regioner.

30 min
Illustrationsbilder, förskola och kassapersonal. TT
undefined

Stockholm inleder testning av samhällsviktiga yrken

Nu startar provtagningen av nyckelpersoner inom samhällsviktiga verksamheter som har symptom på covid-19, skriver Region Stockholm i ett utskick.

Exempel på prioriterade verksamheter är el och fjärrvärme, barnomsorg och skola, vatten och avlopp, transport, larmcentraler, kriminalvård, post och livsmedel, skriver Mitti.

Regionens chefläkare Elda Sparrelid uppmanar i utskicket alla inom gruppen som är hemma med symptom att påminna sina chefer om att beställa testning.

– Det är viktigt att alla de som ingår i dessa grupper tar de prover som erbjuds.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Anders Tegnell. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

Tegnell: ”Ibland känner jag mig som en slagpåse”

Statsepidemiolog Anders Tegnell har återigen hamnat i omvärldens fokus efter att han i en intervju med Ekot sagt att Sverige borde ha tagit till fler virusåtgärder tidigare.

Under onsdagens presskonferens får han frågan från Financial Times om han inte ibland kan känna sig som en slagpåse efter all uppståndelse.

– Ibland känner jag mig som en slagpåse, men jag kan leva med det, svarar han.

8 min
Förstasidorna hos Financial Times, Bloomberg och The Guardian.
undefined

Tegnells självkritik på förstasidorna världen över

Statsepidemiolog Anders Tegnells uttalande om att Sverige borde ha vidtagit fler åtgärder mot coronaviruset redan från början har väckt stor internationell uppmärksamhet.

Flera stora tidningar som The Guardian och Financial Times har nyheten på sina förstasidor online.

”Arkitekten för Sveriges strategi mot coronaviruset erkänner att alltför många dött”, skriver The Guardian.

I intervjun med SR Ekot var Tegnell delvis självkritisk mot den svenska strategin och sa att alltför många har tillåtits dö för tidigt.

2 tim
Illustrationsbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rothstein: Coronakris kan ändra välfärden i grunden

Opinion De stora brister i äldreomsorgen som coronakrisen har blottlagt riskerar att få stora följder för den svenska välfärdspolitiken, skriver professor Bo Rothstein på DN Debatt.

Han frågar sig om det sociala kontrakt baserat på tillit till myndigheterna som politiken vilar på kommer att överleva med tanke på det stora antalet dödsfall som beror på brister som ”relativt enkelt skulle kunna ha åtgärdats”.

Han spår att allt fler nu i stället kommer att välja att köpa privata vårdlösningar och att de därmed på sikt inte kommer att vara villiga att betala skatt som behövs för att upprätthålla välfärden.

Igår 20:01
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Anders Tegnell. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Tegnell om självkritiken: ”Intervjun blev vinklad”

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att hans självkritik angående den svenska coronastrategin inte alls var någon plötslig insikt, så som vissa har tolkat det efter en uppmärksammad intervju som Ekot publicerade i morse.

– Intervjun blev lite vinklad, eller de valde att tolka mina citat så, säger han till TT.

Han menar att han inte mer självkritisk nu än han varit tidigare.

I huvudsak är han nöjd med Sveriges strategi, även om vissa saker hade kunnat göras bättre, säger han till DN.

På myndigheternas dagliga pressträff förtydligade Tegnell att Folkhälsomyndigheten inte anser att Sveriges strategi ska ändras på något drastiskt sätt.

– Det stämmer inte, säger han.

2 tim
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell: Vi borde ha satt in fler åtgärder från början

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger i en intervju med Ekot att Sverige med facit i hand borde ha vidtagit fler åtgärder mot coronaviruset redan från början.

Tegnell är delvis självkritisk mot den svenska strategin och säger bland annat att det ”finns förbättringspotential” samt att alltför många har tillåtits dö för tidigt.

– Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort, säger Tegnell till Ekot.

Idag 03:27
Bilväg. ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mobildata: Resandet inom Sverige ökar ytterligare

Svenskarnas resande ökade ytterligare förra veckan, efter att ha varit relativt lågt från mitten av mars fram till Kristi himmelfärdshelgen. Det visar mobildata från Telia som SVT rapporterar om.

– Det sticker helt klart i väg. Men om det är ett trendbrott vi ser vet vi först nästa vecka när vi har mera data, säger Kristofer Ågren, chef för Telias dataanalysavdelning.

Telia ska återkomma med en analys över hur långa resorna varit och om resenärerna följt rekommendationen om max två timmar från hemmet.

Idag 06:02
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Lena Hallengren. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Ministern: Hade gjort mer om myndigheten bett oss

Regeringen har hela tiden varit beredd att införa hårdare restriktioner för att stoppa spridningen av coronaviruset om Folkhälsomyndigheten hade rekommenderat det, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters.

”Regeringen har ständigt varit redo att introducera ytterligare åtgärder vid rekommendationer från expertmyndigheten”, skriver hon.

Frågan har aktualiserats av att statsepidemiolog Anders Tegnell idkat självkritik i en intervju med Ekot. Tegnell sa bland annat att Sveriges virusstrategi har ”förbättringspotential” och att fler åtgärder borde ha satts in redan från början.

1 tim
Anders Tegnell/Lena Hallengren. TT
undefined

Lena Hallengren ställer sig frågande till Tegnells kritik: ”Han ger inga exakta svar”

Socialminister Lena Hallengren tycker att statsepidemiolog Anders Tegnells uttalande om att det finns ”förbättringspotential” kring den svenska coronahanteringen väcker frågor, rapporterar DN.

– Han kan ju fortfarande inte ge ett exakt svar på vilka åtgärder man skulle ha vidtagit. Den frågan tycker jag kvarstår.

I en intervju med Ekot sade Tegnell att Sverige med facit i hand borde ha vidtagit fler åtgärder redan från början och var delvis självkritisk.

3 tim
Illustrationsbild/Stefan Löfven. TT
undefined

Löfven om testkritiken: ”Har inte rått någon tvekan om regionernas ansvar”

Statsminister Stefan Löfven håller inte med oppositionen om att han duckat ansvaret för coronakrisen och varit för otydlig kring vem som ansvarar för virustesterna, enligt en lång intervju med Aftonbladet.

– Regionerna sa tidigt i maj att de skulle göra det regeringen vill. Så det har inte rått någon tvekan om ansvaret.

Löfven säger också att det redan nu går att dra slutsatsen av krisen att välfärden måste ”rustas upp rejält” och att det är uppenbart att för många äldre har fått sätta livet till.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Gianna Floyd, här tillsammans med NBA-spelaren Stephen Jackson som är vän till familjen/ TT
Reaktioner på Floyds död

Floyds dotter Gianna om pappan: ”Saknar honom”

George Floyd var en älskad pappa som alltid fanns vid sin dotter Giannas sida. Det säger dotterns mamma Roxie Washington i en intervju med ABC:s Good Morning America.

Vid intervjun medverkar också sexåriga Gianna, som får frågan om vad hon vill att folk ska veta om hennes pappa.

– Att jag saknar honom, säger hon.

George Floyd dog förra veckan efter att en polis tryckt sitt knä mot mannens nacke i samband med ett gripande i Minneapolis i USA. En stor debatt om polisvåld och rasism mot afroamerikaner har följt i landet och i många städer har demonstranter och poliser drabbat samman.

1 tim
Skadegörelse i Washington DC i helgen i samband med protester mot polisvåldet/Påve Franciskus. TT
undefined

Påven fördömer både rasism och skadegörelse

Påve Franciskus reagerar på det uppmärksammade fallet George Floyd i USA och säger att rasism inte får ”tolereras eller blundas för”. Samtidigt fördömer påven våld och skadegörelse under de protester som följt.

– Inget tjänas på våld och så mycket går förlorat, säger han enligt AFP.

George Floyd dog efter att en polis tryckt sitt knä mot mannens nacke i samband med ett gripande i Minneapolis i USA. Dödsfallet har utlöst en stor debatt om polisvåld och rasism mot afroamerikaner i landet och i många städer har demonstranter och poliser drabbat samman.

3 tim
Alice Bah Kuhnke/protester i USA TT
undefined

MP-topp: EU måste fördöma rasismen och polisvåldet

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) vill att EU fördömer situationen i USA, rapporterar Expressen.

Under tisdagen lyfte hon frågan om att markera mot rasism, polisvåld och hot mot journalister i samband med den gröna gruppens styrelsemöte. Hennes förhoppning är ett gemensamt uttalande den 18 juni.

– Jag är övertygad om att Trump-administrationen är mån om att ha goda relationer med EU, så förhoppningsvis blir det en markering som känns av, säger hon.

Idag 05:29
Läs mer om Reaktioner på Floyds död
Anna Ekström. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pisa-rapporten

Ekström kräver granskning av svenska Pisa-resultaten

Utbildningsminister Anna Ekström (S) begär en ny granskning av de svenska Pisa-resultaten, rapporterar Expressen.

Kravet kommer efter tidningens rapportering om att utrikesfödda elever, i strid med regelverket, plockats bort ur Pisa-urvalet, något som kan ha lett till den svenska uppgången i samtliga tre ämnen.

Ministern har redan varit i kontakt med OECD, som bekräftat att man kommer att se över ärendet.

2 tim
Peter Fredriksson/illustrationsbild. TT
undefined

Skoldirektör ”trygg” trots rapporter om Pisa-fel

Skolverkets generaldirektör ser ingen anledning att gå igenom metod och resultat i Pisaundersökningarna igen med anledning av Expressens rapportering om att vissa skolor brutit mot reglerna och gallrat ut utrikesfödda elever.

I en intervju med TT efter ett internt chefsmöte säger generaldirektören Peter Fredriksson att han känner sig trygg med att myndigheten gjort rätt, men välkomnar ändå en extern granskning.

Enligt den senaste Pisa-rapporten hade svenska elever gjort klart bättre ifrån sig än tidigare och utbildningsministern uttryckte att det var ”en glädjens dag”.

3 tim
Roger Haddad/illustrationsbild/Anna Ekström. TT
undefined

Politiker kräver svar från Skolverket efter granskning

Liberalerna kräver att Skolverkets generaldirektör kallas till riksdagen för att svara på frågor om den senaste Pisa-rapporten, rapporterar Expressen.

Under tisdagen framkom att vissa skolor som deltagit i provet brutit mot reglerna och gallrat bort utlandsfödda elever, något som kan ha gett en felaktig bild av läget i den svenska skolan.

– Om de här felaktigheterna bekräftas och stämmer så är det oerhört allvarligt, säger Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiska talesperson.

M vill kalla både utbildningsminister Anna Ekström (S) och Skolverket till utskottet.

6 tim
Läs mer om Pisa-rapporten
Coronaviruset Smittans effekter
Helikopter som släcker bränder. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

MSB varnar för bränder – vill inte ha fler kriser

Myndigheten för skydd och beredskap, MSB, uppmanar alla att respektera eldningsförbuden.

– Vi är särskilt angelägna om att det inte inträffar fler stora händelser parallellt med pandemin, säger Svante Werger från MSB.

Bara det senaste dygnet har 31 gräsbränder och 34 skogsbränder rapporterats in till MSB.

– Pandemin och försommarvädret gör att ovanligt många människor tillbringar mycket tid i skog och mark, vilket är bra, men det kan också bli problem när brandrisken är så stor som nu, säger Svante Werger från MSB.

Myndigheten har de senaste dygnen haft tio helikoptrar i beredskap på fyra olika platser och de kommunala räddningstjänsterna har enligt MSB en hög beredskap.

6 min
Lomma Beach, förra sommaren. Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro i Skåne för att turister ska strunta i coronaregler

Länsstyrelsen Skåne ser en risk för att turister som besöker länet under sommaren inte kommer följa riktlinjerna eftersom det saknas påföljder, rapporterar P4 Malmöhus.

– Om man är på en plats där det inte finns sanktioner och i ett annat land och inte bryr sig så mycket om vad folk tycker och tänker, så är det en riskfaktor vi ser, säger Marcus Björklund, beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen i Skåne.

Enligt en bedömning av Turism Skåne väntas många turister från bland annat Tyskland och Danmark när reserestriktionerna lättar.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
PHEV, HEV eller rent av en FCEV? Unsplash
Ägande

PHEV – vad är det? Lär dig att behärska elbilsspråket

BEV, PHEV, HEV och FCEV? Den som blir förvirrad av de många nya förkortningar som dykt upp i kölvattnet av miljöbilarnas intrång på marknaden är nog långt ifrån ensam.

2020 har sagts bli året då miljöbilar slår igenom på bred front, inte minst här i Sverige. Det är med andra ord inte alls omöjligt att du inom en överskådlig framtid står där och ska bestämma dig för vilken typ av elbil som passar dig bäst. Låt oss därför en gång för alla reda ut vad de där förkortningarna egentligen står för:

 • BEV står för Battery Electric Vehicle och innebär att bilen är helt och hållet eldriven. Det finns alltså ingen alternativ bränslekälla, och man är därför beroende av den räckvidd fordonens batterier erbjuder. Dessutom krävs att man tar hänsyn till tillgången på laddare i de områden man tänkt köra i. Tesla är ett tydligt exempel på en tillverkare som enbart har BEV-fordon i sitt modellprogram.
 • PHEV står för Plugin Hybrid Electric Vehicle, vilket vi brukar kalla för ”laddhybrid” här i Sverige. Här kombineras en förbränningsmotor med en elmotor, och man kan själv ladda batteriet via ett uttag. Om man vill så kan man välja att köra helt och hållet på eldrift, men räckvidden är då sällan särskilt stor. Laddhybriden går annars över till förbränningsmotorn när batteriet har laddats ur. Konceptet är oerhört populärt på den svenska marknaden.
 • HEV står för Hybrid Electric Vehicle. Även den här kategorin bilar har både en elmotor och en förbränningsmotor. Skillnaden från PHEV-bilar är att de dels inte kan laddas i uttag, dels inte tar sig lika långt på ren batteridrift. Ett vanligt exempel är Toyota Prius.
 • FCEV (Fuel Cell Hybrid Vehicle) är en intressant fordonsteknologi som också har kommit att debatteras flitigt. I Sverige kallar vi konceptet för ”bränslecellsbilar”. Det handlar fortfarande om elbilar, men de laddas genom att man fyller dem med vätgas som omvandlas till elektricitet, snarare än genom att man kopplar in dem till elnätet. En fördel med FCEV-bilar är att de går snabbt att tanka och kan erbjuda god räckvidd. En stor nackdel är bristen på mackar som erbjuder vätgas.
Idag 04:00
Läs igenom avtalet mycket noggrant innan du slår till på en leasingbil. Shutterstock
Ägande

Privatleasingens fallgropar – så undviker du dem

Noll mil på mätaren, nybilsdoft i kupén och glänsande lack utan repor. Detta utan att (åtminstone nödvändigtvis) behöva lägga någon svidande kontantinsats. Klart att leasing lockar.

Privatleasingen ökar stadigt i Sverige, och för många kan konceptet vara en riktigt bra idé, inte minst då man i viss mån slipper det ansvar som det innebär att äga en bil. Men det finns även en rad fallgropar som man åtminstone bör vara medveten om innan man väljer privatleasing.

Den kanske viktigaste detaljen handlar om körsträckan. Att betala lite mer för några extra mil per år kan kännas dumt initialt, men det är ändå en vettig idé. Ett leasingavtal löper i regel över tre till fem år, och att man får ändrade körvanor under en så lång tidsperiod är förstås fullt rimligt. Kanske byter du jobb? Kanske flyttar du?

En annan viktig aspekt är att mycket kan hända med ens ekonomi under en leasingperiod. Att säga upp avtalet är ofta svårt, Ibland helt omöjligt, och att sitta med en fast månadskostnad för ett fordon som man inte kan sälja kan bli problematiskt.
Carl-Erik Stjernvall som är teknisk expert på konsumentorganisationen Riksförbundet M manar i en artikel i tidningen Mitt i till försiktighet innan man slår till.

– Titta på hur tillvaron och din privatekonomi kan förändras de närmaste tre åren. I värsta fall, klarar du ekonomiskt att vara bunden vid avtalet?

Vissa leasingavtal tillåter att man överlåter fordonet, men det är lättare sagt än gjort att hitta en person som är intresserad av att ta över en leasingbil. Inte sällan får man räkna med att bjuda på leasingavgiften i ett kvartal till ett halvår.

Ett annat sätt är att försöka bryta avtalet i förväg. De bilhandlare som går med på det tar då ut en straffavgift, skriver sajten Mest Motor.

En leasingbil är inte din bil längre efter några år, något som kan vara lätt att glömma bort i vardagen. Men tänk på att en besiktning kommer att genomföras vid återlämnandet, och i det läget ska bilen vara ”i normalt skick”.

Håll koll på vad som står i återlämningsavtalet. Expressen skriver att man till exempel ofta förväntas tvätta bilen både in- och utvändigt regelbundet samt laga eventuella stenskott .

Andra viktiga aspekter att fundera kring innan man väljer att privatleasa är ansvarsfrågan vid ett eventuellt fel på bilen, samt att du ofta förväntas betala samma belopp varje månad även om bilen blir obrukbar till följd av ett fel.

Igår 04:08
Se till att få svar på rätt frågor innan du slår till på en elbil. Shutterstock
Ägande

De fyra viktigaste frågorna när du ska köpa elbil

Funderar du på att köpa en elbil? I så fall finns det en del frågor att besvara som skiljer sig från de frågor som uppkommer i samband med ett mer klassiskt bilköp. Autotrader, Mest Motor och DN har alla tittat närmare några av de saker du bör bena ut på innan du slår till på en elbil. Vi har sammanfattat det hela i fyra viktiga punkter:

1. Hur stor räckvidd erbjuder fordonet?

Det låter kanske som en självklarhet, men att syna de här siffrorna i sömmarna ordentligt är också avgörande. En mil hit eller dit kan låta oväsentligt, men så länge laddningsstationerna inte duggar tätt i landet så kan en liten mil bli ett stort problem. Hur ser det ut lokalt där du bor? Hur ser det ut längs de sträckor du har tänkt köra? Och mot bakgrund av det: Har du tid att stanna och ladda fordonet, om det skulle behövas?

2. Håll koll på kostnaderna

Att en elbil är billigare i längden än en bil med förbränningsmotor är de flesta överens om. Men det är förstås inte gratis att ha en elbil. Även elbilar har rörliga delar som slits och även elbilar måste in på service emellanåt. Glöm inte att kontrollera priser på reservdelar och ifall det finns verkstäder som kan åtgärda problem med ditt elfordon. Räkna även med en ökad åtgång på hushållsel.

3. Kontrollera garantin

Trots att elbilar har funnits på marknaden ett tag vid det här laget, så handlar det trots allt om relativt ny teknik. Att hålla koll på vilka garantier som bilen omfattas av är därför viktigt. Inte minst batterigarantin kan vara värd att se över lite extra.

4. Passar elbilen din livsstil?

Renodlade elbilar är inte sällan ganska kompakta jämfört med exempelvis laddhybrider eller klassiska fordon med förbränningsmotor. Har du ofta behov av att transportera saker? I så fall: Får de plats i fordonet? Och hur mycket bidrar vikten till att minska räckvidden? Tänk även på att räckvidden minskar avsevärt i vårt bistra vinterklimat.

1 jun
Läs mer om Framtidens bilar | Ägande