Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapporten om Brå

Ledare: Skandal om Brå-uppgifterna stämmer

Opinion Brå-rapporten, fängslade journalister och att jobba eller inte under julen är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fyra av dagens mest intressanta ledartexter.

Petter Birgersson: Politisera inte vetenskap om brott

Opinion Att Brottsförebyggande rådet (Brå) anpassat slutsatser i sina rapporter efter påtryckningar från politiker, vilket påstås i en studie, är oroväckande. Det anser BLT:s ledarskribent. Om Brå har anpassat sina metoder ”betyder det att både allmänhet och beslutsfattare förs bakom ljuset”, skriver Petter Birgersson.

Maria Haldesten: Red ut alla misstankar mot Brå

Opinion Även Hallands Nyheter reagerar på studien om Brå. Om uppgifterna stämmer är det en skandal, skriver ledarskribenten Maria Haldesten som vill att de utreds.

”Vem sitter på sanningen? Det måste nu noga benas ut. För en sak är säker. Det som kommer från Brå måste vara faktamässigt korrekt.”

Ledare: Låt dem som inte firar jul jobba som vanligt

Opinion Det finns många som inte är intresserade av att fira jul men ändå känner sig pressande att ta ut långledigheter i samband med helgdagarna. Ett alternativ hade varit att anställda får fler semesterdagar att disponera fritt över året, föreslår Eskilstuna-Kurirens ledarsida.

Peter Franke: Klokt av Centerpartiet

Opinion Det var ett bra val av Centerpartiet att låta Anders W Jonsson vikariera för partiledaren Annie Lööf under hennes föräldraledighet. Det märktes inte minst när han höll sitt jultal i Stockholm, skriver Värmlands Folkblads ledarskribent Peter Franke.

”Det är en klok ersättare som tänker rätt, inte minst om mer pengar till välfärden”, skriver han om att Jonsson lovade ytterligare pengar till kommuner och regioner.

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Arkivbild: WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus tillsammans med sina kollegor Michael Ryan och Maria van Kerkhove Martial Trezzini / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

WHO: Pandemin accelererar – har inte nått toppen

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att coronaviruspandemin inte visar några tecken på att bromsa. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Under helgen har över 400 000 nya fall av sjukdomen rapporterats. Som jämförelse säger WHO att det i utbrottets inledning tog tolv veckor innan antalet fall nådde 400 000.

– Utbrottet accelererar fortfarande och det är tydligt att vi inte nått toppen av pandemin ännu, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens.

1 tim
Daniel Andrews, avspärrat flerfamiljhus, protester mot nedstängningen i norra Melbourne. TT
undefined

Melbourne stängs ned i sex veckor efter coronautbrott

Melbourne kommer att gå in i en sex veckor lång lockdown efter den senaste tidens kraftiga ökning av bekräftade fall av covid-19 i området. Det meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews på en presskonferens.

– Vi måste agera innan det är utom kontroll, säger han.

Beslutet gäller hela storstadsområdet, med närmare 5 miljoner människor. Det omfattande utbrottet av coronaviruset är framför allt koncentrerat till ett socialt utsatt område i norra Melbourne och minst nio flerfamiljshus är försatta i karantän.

Idag 05:43
Läs mer om Coronaviruset
Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson, statsminister Stefan Löfven och Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.  TT
Migrationssamtalen

Partier kan inte komma överens om migrationen – det blir inget helhetsförslag

Migrationskommittén kommer inte att kunna presentera något helhetsförslag för en ny migrationspolitik, uppger flera ledamöter i kommittén för TT. Anledningen är att meningarna om migrationen skiljer sig alltför mycket åt inom kommittén.

I stället kommer migrationskommittén lägga fram enskilda lagförslag som det finns majoritet för och de kommer ha ”hoppande majoriteter”. Expempelvis handlar det om förslag om tillfälliga uppehållstillstånd, längden på uppehållstillstånden, regler för anhöriginvandring och försörjningskrav och för dessa kommer det at finnas olika majoriteter.

Till exempel stöds en ny humanitär skyddsgrund av Januaripartierna och Vänsterpartiet men inte av Moderaterna. Samtidigt är M och S i stort sett överens om tillfälliga uppehållstillstånd.

5 tim
Annika Hirvonen Falk. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter kraschade samtalen: MP hoppas på ny väg

Efter att migrationsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna havererat öppnas åter dörren för Miljöpartiet som varit utestängda från samtalen mellan S och de borgerliga, rapporterar TT.

Statsminister Stefan Löfven har sagt att Socialdemokraterna är villiga att fortsätta samtalen med de partier som ”är intresserade av det”.

Men frågan är om S, MP, C och L kan gå samman om en framtida migrationspolitik. Företrädare för C och L ville i går inte uttala sig i frågan.

– Jag hoppas att det kommer att gå att hitta en sådan lösning. Jag tror att det finns goda möjligheter, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.

Idag 09:29
Migrationsforskaren Joakim Ruist / arkivbild från partiledardebatt  TT
undefined

Migrationsforskare: Debatt om volymer inget nytt

Sverige har haft ett volymmål i asylinvandringen i snart 40 år även om det inte varit definierat i ett exakt antal. Det säger nationalekonomen och migrationsforskaren Joakim Ruist i en intervju med Dagens Nyheter.

Han är förvånad över att frågan skapade en så stor politisk debatt i migrationsförhandlingarna som nu havererat mellan S och M.

Ruist menar att Sverige jobbat utifrån en känsla om vad som är ett acceptabelt antal men att detta ”till 99 procent” är detsamma som att ha ett volymmål.

Idag 08:34
Läs mer om Migrationssamtalen