Hem
Den svårt skadade soldaten Topolnitskyj Vlad kramas om av sin fru Hanna på sjukhuset i Kyiv i början av september. LIBKOS / AP

Ledare: Svenskarna sviker Ukraina som krigar för oss

Några av de största nyhetshändelserna tar plats i dagens ledarsvep: kriget i Ukraina, våldet i Sverige och svinpestutbrottet i Fagersta.

Expressens ledarsida skriver att svenskarna har börjat svika Ukraina, trots att kriget formar hela Europas framtid. Hur ska man annars tolka att så få skänker pengar nu för tiden?

”Det är nu, ett och ett halvt år in i kriget, vi borde förse våra profilbilder i sociala medier med den blågula flaggan. Det är nu vi borde bli månadsgivare”, skriver tidningen.

GP:s Håkan Boström fokuserar på kriminaliteten i Sverige under rubriken ”Last night in Sweden har blivit brutal verklighet”. Han tycker att det offentliga Sverige länge förnekat utvecklingen – och noterar att allt fler civila nu drabbas.

”Det finns inga ’säkra zoner’ i dagens svenska storstäder där man kan vara helt säker på att komma undan våldet.”

Det behövs pengar för att hantera svinpestutbrottet, tycker Aftonbladets ledarskribent Ingvar Persson. Hittills har frivilliga privatpersoner letat efter vildsvinskroppar, men när jobbhösten nu inleds går det inte att ”luta sig mot pensionärerna”, skriver han.

Annons

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största ledarsidorna i Sverige. Urvalet varierar dagligen.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons