Hem
(Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Legenden stämmer: Erik den helige halshöggs

Legenden om hur Erik den helige, kung i Sverige på 1100-talet och senare helgon, dödades genom halshuggning stämmer. Det visar ny forskning från Uppsala universitet.
Enligt legenden dödades kung Erik, Stockholms skyddshelgon, av en dansk tronrival. Han ska ha omringats av fiender och skadats tills han slutligen blev halshuggen.
Enligt Uppsalaforskarnas nya analyser, med moderna metoder, hade han flera skador på benen. Enligt legenden hånades han av sina fiender innan de gjorde slut på honom. Vid halsfästet finns två hugg som visar att de gjorde det genom halshuggning.
”Detta bekräftar att det var ett mellanspel, beskrivet som hånandet i legenden, mellan slaget och halshuggningen. De dokumenterade skadorna motsäger inte på någon punkt förloppet av striden så som den nedtecknats i den mycket senare legenden”, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

bakgrund
 
Erik den helige
Wikipedia (sv)
Erik den helige, Erik Jedvardsson, Sankt Erik, (oegentligt Erik IX), född okänt datum, död 18 maj 1160, räknas som kung av Sverige ca 1156-1160. Inte mycket är känt med säkerhet om honom. Erik den helige var svenskt nationalhelgon och Stockholms skyddshelgon. Erik den helige var son till den svenske stormannen Jedvard, som troligen var från Uppland, och hans mor var Cecilia. Erik var gift med Kristina och han var barnbarn till Inge den äldre och Helena. Erik blev far till Knut Eriksson, Filip (troligen stamfar till Knut den Långe), Margareta (död 1209, gift 1185 med kung Sverre Sigurdsson av Norge (1151-1202)) och Katarina (gift med Nils Blaka). Magnus Henriksson, som dödade Erik, misstänks också ha dräpt Sverker den äldre, som var Eriks företrädare som kung. En brors namn börjar på J, möjligen Joar Jedvardsson. Erik hade anknytningar till och gods i Västergötland, men detta kan ha berott på hans giftermål. Möjligen var Erik jarl i Svealand innan han där erkändes som kung. I Götaland accepterades han tidigast 1157. Eriks son kallade honom kung och att han dog en våldsam död. Skelettet bekräftar att han blev halshuggen i strid som legenden säger. I folkminnet var han den store lagstiftaren, Sankte Erik konungs lag. Erik blev aldrig helgonförklarad av påven. Den på 1200-talet författade helgonlegenden blandar sådant som kan vara sant med händelser och underverk, som berättas om många heliga.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen