Juno Blom och Nyamko Sabuni  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Liberalerna om svaga siffran: ”Långt ifrån nöjda”

Liberalerna landar på 4,1 procent i SCB:s partisympatiundersökning, vilket är att jämföra med 3,7 procent som man fick i maj.

Partisekreterare Juno Blom menar att partiet inte väntat sig ett snabbt lyft i opinionen efter partiledarskiftet i juni. Hon menar att man är långt ifrån nöjd med dagens siffror.

På frågan om hon tror att väjarstöder ökar om Liberalerna närmar sig Moderaterna svarar Juno Blom att man nu befinner sig i ett förändringsarbete där det är viktigt att partiet fokuserar på vad de själva tycker.

– När vi hittar svaren på de samhällsutmaningar vi står inför, då kommer det att bli naturligt var vi får igenom den politiken på bäst sätt, säger Juno Blom.

Skärmdump SCB

Här är alla siffrorna i SCB:s mätning

Socialdemokraterna: 26,3 (± 0,8 procent)

Sverigedemokraterna: 22,6 (± 0,7 procent)

Moderaterna: 18,3 (± 0,8 procent)

Vänsterpartiet: 8,1 (± 0,4 procent)

Centerpartiet: 7,3 (± 0,4 procent)

Kristdemokraterna: 6,6 (± 0,4 procent)

Miljöpartiet: 5,1 (± 0,5 procent)

Liberalerna: 4,1 (± 0,4 procent)

Övriga partier: (1,6 ± 0,3 procent)

Valresultatet 2018

Socialdemokraterna: 28,3

Moderaterna: 19,8

Sverigedemokraterna: 17,5

Centerpartiet: 8,6

Vänsterpartiet: 8,0

Kristdemokraterna: 6,3

Liberalerna: 5,5

Miljöpartiet: 4,4

Toppnyheter

Demonstranter till stöd för Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Rysslandsutredningen

Trump om Stone: ”Har goda chanser till benådning”

USA:s president Donald Trump säger att hans vän och tidigare rådgivare Roger Stone har ”goda chanser att bli benådad” – bara timmar efter att Stone dömts till fängelse i 40 månader, skriver CNN.

Roger Stone dömdes bland annat för att ha ljugit för kongressen i samband med Rysslandsutredningen och för att ha hotat ett vittne.

Donald Trump flaggar dock samtidigt för att någon benådning inte kommer att ske snarast.

– Jag vill att hela processen avslutas först, säger presidenten, som tidigare sagt att hans vän behandlats ”orättvist”.

1 tim
Roger Stone på väg till rätten. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över tre års fängelse för Trumps rådgivare Stone

Donald Trumps vän och tidigare rådgivare Roger Stone döms till 40 månaders fängelse, bland annat för att ha ljugit för kongressen, rapporterar amerikanska medier.

Fallet kring Stone fick stor uppmärksamhet förra veckan när det amerikanska justitiedepartementet gick in och rekommenderade att Stone skulle få ett lägre straff än vad åklagarna ville. Agerandet fick alla fyra åklagare i målet att hoppa av.

Straffet ligger i linje med det som justitiedepartementet föreslog.

Stone är den sjunde personen som döms efter Robert Muellers utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

5 tim
Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Domaren: ”Sanningen finns och spelar fortfarande roll”

Roger Stone, vän och tidigare rådgivare till Donald Trump, har dömts till 40 månaders fängelse.

– Sanningen existerar fortfarande och spelar roll, sa domaren Amy Beckman när hon läste upp domen på torsdagen, enligt AFP.

Stone döms bland annat för att ha ljugit för den amerikanska kongressen i samband med Rysslandsutredningen.

– Roger Stones insisterade på att sanningen inte finns och hans stridslystnad och stolthet över sina egna lögner är ett hot mot våra mest fundamentala institutioner – och vår demokratis fundament, säger domaren.

4 tim
Läs mer om Rysslandsutredningen
Adi Nalic deppar efter Wolfsburgs ledningsmål. LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Europa League 19/20

MFF tappade ledning till förlust borta mot Wolfsburg

Malmö FF förlorade bortamötet i Europa Leagues sextondelsfinal mot Wolfsburg med 1–2. Efter en mållös första halvlek blev det en högdramatisk inledning på den andra. Först fick Malmö straff efter att en Wolfsburgspelare räddat Sören Rieks nick med handen. MFF:s nyförvärv Isaac Kiese Thelin satte straffen kyligt och gav svenskarna ledningen. Men bara någon minut senare stod Josip Brekalo för en vacker kvittering efter att Eric Larsson tappat bollen.

Och som om inte det var nog gjorde tyskarna sedan matchavgörande 2–1 genom Mehmedi i den 62:a minuten. Schweizaren nådde högst på en frispark och nicken styrdes i mål av en olycklig Kiese Thelin.

Trots förlusten kan Kiese Thelins mål visa sig bli viktigt i returmötet. MFF går till exempel vidare på fler gjorda bortamål vid en 1–0-seger hemma.

– Malmö ska vara nöjda med resultatet. Det lever absolut inför returen, säger expertkommentatorn Johan Arneng i Kanal 9.

19 min
Läs mer om Europa League 19/20
Polis vid platsen för en av dödsskjutningarna. Boris Roessler / TT NYHETSBYRÅN
Skjutningarna i Hanau

Analys: Tysklands problem med högerextremism växer

Dödsskjutningarna i tyska Hanau utreds som ett högerextremt terrordåd och allt tyder på att gärningsmannen hade allvarliga mentala problem, skriver Olle Lönneaus på Sydsvenskan.

Häromdagen greps också flera män i Tyskland misstänkta för att ha bildat en högerextrem terrorcell. Men det vanligaste mönstret bakom dåd som det i Hanau är att gärningsmännen är ”ensamvargar” som inspirerats av rasistisk propaganda på nätet – i stil med Anders Behring Breivik, Peter Mangs och Philip Manshaus, menar Lönneaus.

Ivana Kottasová på CNN menar att dödskjutningarna i Hanau är ännu ett tecken på Tysklands växande problem med högerextremism. Enligt henne är det här den tredje dödliga attacken som kan kopplas till högerextremism i år.

Den senaste tidens ökning av högerextremt våld i landet ser också ut att gå hand i hand med det främlingsfientliga partiet AFD:s växande framgångar. Partiets retorik riskerar att få någon att vilja ”ta saken i egna händer”, skriver hon.

2 tim
Angela Merkel/Polis vid platsen för skjutningen. TT
undefined

Merkel fördömer skjutning: ”Rasism är ett gift”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer gårdagskvällens skjutning i Hanau, där minst nio personer dödades, enligt AFP.

– Rasism är ett gift, hat är ett gift och det här giftet finns i vårt samhälle och har redan hunnit orsaka alltför många brott, säger hon.

Enligt uppgifter till tidningen Bild lämnade den misstänkte gärningsmannen efter sig en video och ett brev där han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden. Skjutningen utreds som terrordåd.

Idag 14:37
Tobias Rathjen pekas ut som misstänkt för dåden i Hanau. Youtube och TT
undefined

Uppgifter: Tobias Rathjen misstänks för terrordåden

Tobias Rathjen, 43, sköt ihjäl minst nio personer vid två vattenpipekaféer i tyska Hanau på onsdagskvällen, enligt uppgifter till Bild. Flera av offren ska ha varit ungdomar.

Tidningen, som citerar en video och ett brev som den misstänkte gärningsmannen lämnat efter sig, skriver att han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden, som utreds som terrordåd.

Rathjen hittades själv död i sin lägenhet efter en polisjakt. Där hittades också hans mamma död, säger Hessens inrikesminister Peter Beuth till Reuters.

Idag 09:21
Läs mer om Skjutningarna i Hanau
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Virusoro sänkte Wall Street – mediebolag rasade

På förnyad oro för coronaviruset vände de ledande indexen på Wall Street tvärt ner från gårdagens rekordstängningar. S&P 500 var som mest ner 1,2 procent på torsdagen. Under kvällen återhämtade sig indexen och stängde som följer:
• S&P 500: −0,4%
• Nasdaq: −0,7%
• Dow Jones: −0,5%
Samtidigt som börserna sjönk steg guldet till högsta nivån på över sju år. Guldet handlades över 1 620 dollar.

Morgan Stanley, som har köpt nätmäklaren E-trade för 13 miljarder dollar, föll drygt 4,5 procent. E-trade i sin tur rusade 21,8 procent.

Även L Brands, som sålt Victoria's Secret till en privat investmentfirma, föll 3,6 procent.

Mediebolaget ViacomCBS föll hårdast av S&P 500-bolagen och rasade hela 17,9 procent på rapport.

1 tim
Bornold och Bratt. Magnus Sandberg / AFTONBLADET / TT
undefined

Ekonomer: Börsen fortsätter uppåt minst tre år till

Det låga ränteläget är en stor anledning till att världens börser fortsätter uppåt efter förra årets tjurrusning, säger analytiker till DN. Och uppgången är inte över, spår Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

– Vi kommer såklart ha nedgångar även i framtiden, men det finns förutsättningar för att börsen ska vara fortsatt stark de närmaste 3-5 åren åtminstone, säger han till tidningen.

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att coronaviruset kan utgöra ett kortsiktigt problem, eftersom vi redan befinner oss på höga nivåer. Men på lång sikt bör det se ljust ut för börsen, säger hon.

3 tim
Läs mer om Dagens börs
SVT-huset i Stockholm Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om public service

SVT-chef om SD:s krav: ”Förvånande och ovanligt”

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Nyheter och Morgonstudion, är förvånad över SD:s begäran om att kalla in cheferna för SVT och SR till riksdagens kulturutskott för att diskutera partiskhet.

– Jag märker att public service har blivit en del av en politisk debatt som just nu är intensiv, säger hon till SVT:s Kulturnyheterna.

Hon menar att det för public service redan finns en särskild möjlighet för att få både opartiskhet och saklighet prövad: Granskningsnämnden.

2 tim
Mats Svegfors (M). Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svegfors: SD motsätter sig det rådande systemet

SD har begärt att cheferna för SVT och SR ska kallas in till riksdagens kulturutskott för att diskutera partiskhet. Mats Svegfors (M), tidigare vd för Sveriges Radio, kallar det för en stark markering mot public service, rapporterar SVT Nyheter.

Han ställer sig också kritisk till SD:s utspel, men är inte förvånad.

– Man gör detta för att fortsätta motsätta sig det rådande systemet, säger han – och understryker att även Moderaterna och Kristdemokraterna är kritiska mot public service.

Enligt Svegfors är Sverige inte ensamt om den här sortens kritik mot public service. Bland annat har den konservativa regeringen i Storbritannien ifrågasatt BBC.

10 min
SVT/SR. TT
undefined

SD vill kalla in chefer för public service till riksdagen

SD lämnade under torsdagen in en begäran om att kalla in cheferna för SVT och SR till riksdagens kulturutskott för att diskutera frågan om partiskhet. Det rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

Partiet är kritiskt till innehåll och uttalanden i SVT:s ”Morgonstudion” och i ”Rebecca och Fiona med P3”, som man menar brister i opartiskhet i public services utbud.

SD:s förslag röstades inte igenom. Nu riktar andra partier i utskottet kritik mot det som man kallar SD:s försök att politiskt styra public service.

– Det här är inte acceptabelt, säger Christer Nylander, ordförande i kulturutskottet och kulturpolitisk talesperson för Liberalerna.

3 tim
Läs mer om Debatten om public service

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund