Dagens börs

Liten börsnedgång efter strid rapportström – Vitrolife rusade

Stockholmsbörsens ledande index backade på onsdagen. En rad rapporter släpptes under morgonen med Securitas som den största pjäsen. Vid stängning var utvecklingen:
• OMXSPI: –0,2 procent
• OMXS30: –0,4 procent
Säkerhetsjättens rapport innehöll få överraskningar på resultatraderna. Samtidigt varnade Securitas för att en inbromsning pågår. Börsen gillade ändå rapporten och aktien ökade 2,3 procent och gick klart bäst av storbolagen.

Bäst av alla gick fertilitetsbolaget Vitrolife vars aktie steg 28 procent efter ett succékvartal, där såväl försäljningen som resultatet ökade kraftigt och rörelsemarginalen före av- och nedskrivningar var över 40 procent.

Investmentbolaget Bure, som har Vitrolife som ett av sina tyngsta innehav, steg närmare 11 procent.

Kycklingbolaget Scandi Standard rapporterade en rejäl resultatförbättring som dock var förutspådd av analytikerna. Aktien steg 4 procent.

Vårdbolaget Medicover lyfte resultatet med hela 67 procent och aktien steg 3 procent.

Bravidas vinstökning nådde inte upp till förväntningarna och dessutom meddelades nedskrivningar som belastar nästa kvartal. Aktien föll 9 procent.

Raysearch rasade samtidigt 19 procent efter tisdagkvällens vinstvarning.

New York-börserna i går
S&P 500: –0,1 procent
Nasdaq: +/–0,0 procent
Dow Jones: +0,1 procent

Börstjänster

Nyheter, analys & rekar

Kalender

Toppnyheter

En kvinna på ett äldreboende. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om äldrevården

Sex av tio kommuner skär ner på äldreomsorgen

Sex av tio kommuner gör i år besparingar på den nämnd som har hand om äldreomsorgen, rapporterar Kommunalarbetaren som granskat nämndernas budgetar. Totalt 180 av landets 290 kommuner berörs.

Några av konsekvenserna är minskad bemanning, vikariestopp och mer helgjobb för de anställda. Därtill räknas nedläggning av boenden och kortare tid för till exempel duschning och städning i hemtjänsten.

Dessutom hade en stor del av kommunerna förra året underskott i de aktuella nämnderna – totalt rör det sig om ett underskott på 1,8 miljarder. Enligt tidningen motsvarar det nästan 2 000 platser på särskilda boenden i äldreomsorgen.

2 tim
Ett äldre par håller varandra i hand.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pressat läge för äldrevård: ”Går hem och gråter”

En av de kommuner som gör besparingar på äldreomsorgen i år är Hörby, som försöker parera ett underskott på 25 miljoner kronor. Det rapporterar Kommunalarbetaren.

Läget i Hörby är pressat och socialchefen Eva Klang Vänerklint liksom fackförbundet Kommunal menar att det inte finns mycket mer att spara in på. Till exempel är schemat slimmat i hemtjänsten och man tar inte in vikarier om någon i personalen är sjuk.

– Jag pratade med en undersköterska nyligen som sade att jag orkar inte mer, jag går hem och gråter på kvällen, säger Ingrid Olsson, ordförande för Kommunal i Hörby.

2 tim
Läs mer om Debatten om äldrevården