Hem
Bild från Saturnus måne Endeladus. (Nasa)

Liv stormtrivs på Saturnus måne Enceladus – i teorin

Saturnus måne Enceladus har pekats ut som en av de platser i vårt solsystem där chansen är störst att hitta liv. Och intresset för den lilla himlakroppen lär inte minska efter försök som visar att mikroorganismer som fått leva i en miljö som skapats för att efterlikna förhållanden på Enceladus tycks trivas hur bra som helst, skriver the Guardian.

Det handlar om bakterier som lever på havsbotten, så kallade metanogener, som förbrukar koldioxid och väte och producerar metan som restprodukt.

– Vi har utvidgat gränserna för var vi vet att metanogener kan överleva, säger biologen Simon Rittmann vid Wiens universitet som ligger bakom försöken.

Nasas rymdsond Cassini som har passerat Enceladus har kunnat avslöja att såväl vatten som andra viktiga förutsättningar för liv finns på månen.

Bakgrund

bakgrund
 
Enceladus
Wikipedia (sv)
Enceladus (från grekiskans Ενκέλαδος) är en av Saturnus månar. Den upptäcktes 1789 av William Herschel och namngavs av hans son John Herschel efter Enkelados, en av giganterna i den grekiska mytologin. Enceladus går även under namnet Saturnus II. Enceladus är cirka 500 kilometer i diameter, vilket motsvarar en knapp sjättedel av Månens diameter. Trots sin litenhet har Enceladus en varierad terräng, som sträcker sig från gamla områden med många kratrar till yngre områden som är släta. Upptäckten att gaser släpps ut från ett område vid sydpolen tyder på att den är geologiskt aktiv idag.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen