Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinion

LO: Svenskar sprider mindre från rasistiska sajter

”Svenskarnas intresse av att sprida, kommentera och gillamarkera material från SD-anknutna, ofta rasistiska, sajter minskar kraftigt.”. Det skriver Johan Ulvenlöv, som arbetar med strategi och opinion i digitala medier hos LO, på Aftonbladet Debatt. LO har granskat hur många delningar och reaktioner artiklar från Avpixlat, Samtiden, Exponerat, Fria Tider, Nyheter Idag och Dispatch International fått i sociala medier, och konstaterar en minskning med 74 procent sedan november förra året. Enligt LO kan minskningen bland annat förklaras med att svenskar fått större kunskap om sajterna och vilka som ligger bakom dem: ”Granskning och motstånd spelar roll och trycker tillbaka rasistsajternas utrymme”, skriver Ulvenlöv, men påpekar samtidigt att sajterna fortfarande är mycket aktiva.

Om mätningen

LO har mätt antalet delningar och reaktioner artiklar från Avpixlat, Samtiden, Exponerat, Fria Tider, Nyheter Idag och Dispatch International fått på Facebook, Twitter och Linkedin. Mätningen har gjorts under perioden 1 juli 2015 till 31 maj 2016.

Toppnyheter

Trumps USA Skogsbränderna i Kalifornien
Pyry Luminen och Donald Trump. TT
Trumps USA Skogsbränderna i Kalifornien

Finländare krattar skogar efter Trumps ”rake news”

Donald Trumps kommentar om finländarnas skogsskötsel har väckt stor uppmärksamhet och munterhet i Finland, skriver BBC.
Den amerikanske presidenten menade i helgen att Finland inte har lika stora problem med skogsbränder eftersom de ägnar mycket tid åt att kratta bort löv. Följaktligen har sociala medier i Finland fyllts av bilder på människor som begett sig ut i skogen under hashtaggen #rakenews (krattnyheter).
”Bara en vanlig dag i de finländska skogarna”, skriver Pyry Luminen som ställt sig i skogen med en dammsugare.

3 min
Bild från fredagen. Sökarbetet pågår i Paradise, Kalifornien John Locher / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Kalifornien

Regn kan hjälpa släckning – men försvåra sökarbetet

Antalet människor som saknas efter de förödande skogsbränderna i Kalifornien har skrivits ner till strax under tusen.
Det regn som väntas falla över delstaten under veckan kan förvisso hjälpa till med släckningsarbetet – men riskerar samtidigt att försvåra processen med att hitta och identifiera kvarlevor efter de som dött i bränderna, skriver AP.
– Jag hoppas att vi lyckas ta oss igenom allt detta före regnet, men jag vet inte om det är möjligt, säger sheriffen Kory Honea.

Idag 07:10
Metallica. Charles Sykes / TT / NTB Scanpix
Skogsbränderna i Kalifornien

Metallica donerar 900 000 kronor till hjälparbetet

Hårdrocksbandet Metallica donerar 900 000 kronor till hjälparbetet kring den stora skogsbranden i Kalifornien, skriver Rolling Stone.
Samtidigt uppmanar de sina fans och andra att göra vad de kan för att hjälpa till.
”Vi vill uppmuntra er att också stötta de drabbade på alla sätt ni kan genom att donera pengar, mat, kläder och andra förnödenheter och saker eller genom att volontärarbeta”, skriver bandet i ett uttalande.

6 tim
Läs mer om Trumps USA
Lilian Elmquist, områdeschef barn och ungdom på Socialförvaltningen, Linda Schön, kammaråklagare i Jönköping och Maria Blomkvist, kriminalinspektör. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrantmordet i Huskvarna

Åklagaren: ”De har utövat synnerligen grovt våld”

Två minderåriga pojkar misstänks för mordet på hemlöse Gica i Huskvarna i augusti.
– De har visat synnerlig hänsynslöshet och utövat synnerligen grovt våld, säger åklagaren Linda Schön under en pressträff.
Utredningen har visat att Gica utsatts för trakasserier av barnen och att de haft olika öknamn för honom. Då pojkarna trakasserade mannen under kvällen, och dessutom misstänks för att under lång tid ha trakasserat honom, anser åklagaren att mordet begicks med uppsåt.
Även polisen inledde först en förundersökning om vållande till annans död, men efter att obduktionen blivit klar ändrades brottsrubriceringen till mord.

2 tim
Mordplatsen i Huskvarna/Gica TT/Mikael Good
Migrantmordet i Huskvarna

16-åring åtalas för migrantmord i Huskvarna

En 16-årig pojke åtalas för mordet på hemlöse Gica i Huskvarna i augusti, skriver TT.
Två pojkar, 14 respektive 16 år, har pekats ut som skyldiga till att misshandlat Gica till döds. Enligt åtalet ska han ha utsatts för slag och sparkar och de slog honom bland annat med en livboj och en vägkon.
De misstänkta pojkarna har även ofredat och skadat den hemlöse mannen genom att bland annat kasta stenar, äpplen och urin på eller mot honom.
Delar av händelseförloppet filmades, och filmerna skickades vidare till andra personer.
Den äldre pojken har suttit häktad misstänkt för mord. Båda barnen har omhändertagits av socialtjänsten.

3 tim
Läs mer om Migrantmordet i Huskvarna
Regeringstrogen soldat i Jemen. STRINGER / AFP
Kriget i Jemen

Klart: Jemens regering till Sverige för fredssamtal

Jemens regering kommer delta i de planerade fredssamtalen i Sverige, bekräftar utrikesdepartementet enligt AFP.
”Regeringen har meddelat FN-sändebudet att vi kommer skicka en delegation till samtalen med målet att hitta en politisk lösning”, lyder ett uttalande som förmedlats av statliga nyhetsbyrån Saba.
FN-sändebudet Martin Griffith kommer besöka huvudstaden Sanaa inom de kommande dagarna för att förbereda mötet och föra samtal med Huthirebellerna.

2 tim
Arkivbild. Huthirebeller. Khaled Abdullah / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Jemen

Huthirebeller: Vill stötta FN-sändebudets arbete

Huthirebellerna manar alla parter i kriget i Jemen till vapenvila efter beskedet att man stoppar sina robotattacker i landet. Även motparten, den saudiskledda alliansen, har meddelat att man trappar ner sin offensiv mot hamnstaden Hodeida.
I ett uttalande säger Huthiledaren Mohammed Ali al-Huthi att beslutet har fattats efter kontakter med FN:s Jemensändebud Martin Griffiths, och är ett sätt att ”stötta sändebundets arbete och visa att vi har välvilliga intentioner”.
Griffiths hoppas kunna samla de stridande parterna till fredssamtal i Sverige under november.

Idag 04:30
Jemenitiska soldater i hamnstaden Hodeida. SALEH AL-OBEIDI / AFP
Kriget i Jemen

Rebeller avbryter attacker – redo för vapenvila

Huthirebellerna i Jemen avbryter sina robotattacker mot den saudiskledda alliansen och säger sig vara redo för en vapenvila, rapporterar Reuters. Beskedet kommer sedan alliansen meddelat att man trappar ner sin offensiv mot den viktiga hamnstaden Hodeida.
FN har krävt ett stopp i striderna som dödat över 10 000 människor och lett till att flera miljoner lever på svältgränsen. FN:s Jemensändebud Martin Griffiths har sagt att han hoppas kunna samla de stridande parterna till fredssamtal i Sverige.

Igår 23:22
Läs mer om Kriget i Jemen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund