Frankrikes president Emmanuel Macron. Riccardo Pareggiani / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet EU:s nya ledning

Macron: ”Överens inom timmar” om EU:s toppjobb

EU-ländernas ledare gör under tisdagen ännu ett försök att enas kring vilka som ska få de nya topposterna i EU-kommissionen, rapporterar AFP. Läget har länge varit låst men nu hoppas stats- och regeringscheferna kunna nå fram till en kompromiss.

– Jag tror att vi inom ett par timmar kommer att komma fram till en överenskommelse på tisdag, sa Frankrikes president Emmanuel Macron till nyhetsbyrån under måndagen.

Favoriten till att ta över jobbet som kommissionens ordförande efter Jean-Claude Juncker är den socialdemokratiska gruppens toppnamn Frans Timmermans.

Samtalen kommer att återupptas klockan 11.

Här är några viktiga datum i EU-kalendern

• 3 juli: Det nyvalda EU-parlamentet röstar i Strasbourg om ny talman.

• 15 juli: Preliminärt datum för eventuellt nytt toppmöte för att avgöra kommande toppjobb.

• 15–18 juli: EU-parlamentet samlas återigen i Strasbourg, eventuellt för att rösta om ny ordförande i EU-kommissionen.

• September: En ny kommissionsordförande väntas presentera vilka som får vilka uppdrag i nästa kommission. Ledamöterna ska sedan frågas ut i EU-parlamentet under hösten.

• 31 oktober: Mandatperioden löper ut för nuvarande kommission, samt även Europeiska centralbankens chef. Samma dag löper också tidsfristen ut för Storbritanniens förlängda förhandlingstid om brexit.

• 30 november: Mandatperioden löper ut för nuvarande permanente rådsordföranden Donald Tusk.

Källa: TT

Toppnyheter

Annika Hirvonen Falk. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationssamtalen

Efter kraschade samtalen: MP hoppas på ny väg

Efter att migrationsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna havererat öppnas åter dörren för Miljöpartiet som varit utestängda från samtalen mellan S och de borgerliga, rapporterar TT.

Statsminister Stefan Löfven har sagt att Socialdemokraterna är villiga att fortsätta samtalen med de partier som ”är intresserade av det”.

Men frågan är om S, MP, C och L kan gå samman om en framtida migrationspolitik. Företrädare för C och L ville i går inte uttala sig i frågan.

– Jag hoppas att det kommer att gå att hitta en sådan lösning. Jag tror att det finns goda möjligheter, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.

1 tim
Migrationsforskaren Joakim Ruist / arkivbild från partiledardebatt  TT
undefined

Migrationsforskare: Debatt om volymer inget nytt

Sverige har haft ett volymmål i asylinvandringen i snart 40 år även om det inte varit definierat i ett exakt antal. Det säger nationalekonomen och migrationsforskaren Joakim Ruist i en intervju med Dagens Nyheter.

Han är förvånad över att frågan skapade en så stor politisk debatt i migrationsförhandlingarna som nu havererat mellan S och M.

Ruist menar att Sverige jobbat utifrån en känsla om vad som är ett acceptabelt antal men att detta ”till 99 procent” är detsamma som att ha ett volymmål.

2 tim
Maria Malmer Stenergard och Morgan Johansson i SVT:s Morgonstudion.  SVT
undefined

S och M inte överens om varför samtal havererade

Socialdemokraterna och Moderaterna har helt olika uppfattning om varför förhandlingarna om den framtida migrationspolitiken bröt samman.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard säger i SVT:s Morgonstudion att problemet är att S inte velat gå emot regeringspartnern MP.

– Det har blivit väldigt uppenbart att Socialdemokraterna valt makten istället för politiken, säger hon i programmet.

Migrationsminister Morgan Johansson håller inte med. Han menar att Moderaterna vägrat kompromissa i många av frågorna och slängt in nya krav i förhandlingarna.

3 tim
Läs mer om Migrationssamtalen
Coronaviruset Globala spridningen
Daniel Andrews, avspärrat flerfamiljhus, protester mot nedstängningen i norra Melbourne. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Melbourne stängs ned i sex veckor efter coronautbrott

Melbourne kommer att gå in i en sex veckor lång lockdown efter den senaste tidens kraftiga ökning av bekräftade fall av covid-19 i området. Det meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews på en presskonferens.

– Vi måste agera innan det är utom kontroll, säger han.

Beslutet gäller hela storstadsområdet, med närmare 5 miljoner människor. Det omfattande utbrottet av coronaviruset är framför allt koncentrerat till ett socialt utsatt område i norra Melbourne och minst nio flerfamiljshus är försatta i karantän.

5 tim
Bostadsminister Megan Woods. TT
undefined

Nyzeeländska medborgare hindras från att resa hem

Nyzeeländska flygbolaget Air New Zealand begränsar tillfälligt antalet nya bokningar de kommande tre veckorna – eftersom det är fullt i karantänsfaciliteterna, rapporterar Reuters.

Beskedet från regeringen innebär att tusentals nyzeeländska medborgare utomlands kommer få vänta med att resa hem. Så snart myndigheterna kan garantera tillgång till karantänsmöjligheter kommer bokningssystemet att öppna igen, meddelar bostadsminister Megan Woods.

Medborgare som reser in från utlandet måste sitta i 14 dagars obligatorisk karantän.

Idag 04:21
Läs mer om Coronaviruset