Den 26 juni lyftes utegångsförbudet. Här bild från Rabat.  Mosa'ab Elshamy / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Afrika

Marocko öppnar upp gräns efter strikt nedstängning

Marocko kommer att stegvis börja öppna upp landets gränser efter att ha haft en strikt nedstängning på grund av coronapandemin, rapporterar AP.

Nedstängningen har lett till att turister fastnat i landet och att tusentals marockaner strandat utomlands.

Från och med den 14 juli kommer endast marockanska medborgare och människor som bor permanent i Marocko få resa in i landet.

Toppnyheter

Evakuering av skadade efter explosionerna i Beirut.  Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
Explosionerna i Beirut

Myndigheternas förklaring: 2 750 ton ammoniumnitrat

2 750 ton av ämnet ammoniumnitrat ska enligt libanesiska myndigheter ligga bakom de jättelika explosioner som skakade huvudstaden Beirut under tisdagen. Minst 78 har på onsdagsmorgonen konstaterats döda och närmare 4 000 har skadats.

Enligt president Michel Aoun hade ammoniumnitratet förvarats i en lagerlokal i hamnen i sex år utan säkerhetsåtgärder. Något han kallar ”oacceptabelt”, enligt Reuters.

Exakt vad som i så fall fick ämnet att antända är fortfarande oklart. Det är inte explosivt i sig självt.

6 min
Skadade efter explosionen. Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
undefined

78 döda och tusentals skadade – siffrorna stiger efter explosionerna

Minst 78 personer har dött och 3 000 har skadats i explosionerna i Libanons huvudstad Beirut. Närmare 4 000 har skadats, enligt hälsominister Hamad Hassan.

Antalet döda väntas stiga ytterligare. Hälsoministern säger att uppgifterna är en ”preliminär beräkning”.

– Det är en katastrof på alla sätt och vis, säger Hamad Hassan i libanesisk tv.

Libanons chef för Röda Korset, George Kettani, säger att han ser drabbade vart han än tittar.

– Det är offer och skadade överallt – på alla gator och områden nära och långt borta från explosionen, säger han.

Det är ännu inte fastslaget exakt vad som orsakade de två explosionerna i en lagerlokal vid hamnen. Men enligt initiala uppgifter förvarades explosiva ämnen av något slag i området.

Igår 19:40
Bild på skadade människor i Beirut.  Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Överlevare: ”Jag kan inte fatta att jag är vid liv”

I Beirut ligger mängder av glassplitter och skadade på gatorna. Vittnen och överlevare beskriver en stad i ett katastrofläge för al-Jazira.

– Jag gick ut ur min bil och sprang mot en ingång till en byggnad. Då insåg jag att byggnaden var förstörd. Jag försökte ringa mina föräldrar men kunde inte få tag på någon, säger Nada Hamza som bor i staden.

– Jag kan inte fatta att jag är vid liv, tillägger hon.

Mohamed Khalifeh skyndade sig till sjukhuset för att hjälpa skadade. Han berättar att han var hemma när explosionen inträffade:

– Jag ropade till familjen att akta sig, det är en jordbävning – och genast kollapsade allt, säger han.

Igår 21:51
Läs mer om Explosionerna i Beirut
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild, professor Björn Olsen är en av de forskare som ledde studien. TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Åklagare granskar Olsens kritiserade coronastudie

Åklagare ska nu granska den kritiserade antikroppstudien vid Uppsala universitet, skriver DN. Drygt 450 personer – vänner och bekanta till forskarna – provtogs i studien trots att etiskt tillstånd saknades. Enligt nämnden har forskarna även brutit mot bestämmelser om information till forskningspersoner och krav på samtycke. I svaret till Överklagandenämnden skriver professor Åke Lundquist – som lett studien med sin kollega Björn Olsen – att syftet med provtagningen inte var vetenskapligt utan att man bara ville testa vänner och bekanta som ville se om de utvecklat antikroppar.

I ett skriftligt svar till DN skriver ställföreträdande vicerektor Eva Tiensuu Janson att det ”naturligtvis inte är bra” att studien genomfördes innan den fått etiskt godkännande.

34 min
Statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff.  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeln om max 50 personer ligger fast: ”Inte över än”

Coronavirustrenden i Sverige är positiv – men Folkhälsomyndigheten håller fast vid begränsningen av sammankomster med fler än 50 personer.

– Det är definitivt ingen risk som vi är villiga att ta just nu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff.

Osäkerheten inför hösten och eventuella nya smittoutbrott är fortsatt stor och Tegnell menar att det är viktigt att hålla i restriktionerna.

– Det är definitivt inte över än, säger han.

Igår 14:36
Badande barn i Stockholm/Arkivbild. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

25 procent av svenskarna tror att de kommer smittas

Var fjärde svensk tror att de kommer att bli smittade av coronaviruset. Det säger Morgan Olofsson vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och hänvisar till en enkät från Kantar/Sifo.

– Kortfattat kan man säga att oron för att själv bli smittad har minskat kraftigt, men oron för att andra ska smittas finns fortsatt, säger Morgan Olofsson.

Drygt åtta av tio svenskar säger att de fortsätter att följa myndigheternas rekommendationer.

Igår 12:35
Läs mer om Coronaviruset
Donald Trump/Människor springer efter explosionerna i Beirut.  TT
Reaktioner på explosionerna i Beirut

Trump kallar explosionerna i Beirut för trolig ”attack”

Enligt USA:s president Donald Trump kan de enorma explosioner som under tisdagen skadade Beirut i Libanon vara en attack.

På en presskonferens sa Trump att han pratat med amerikanska generaler som ”verkade tro att det var en attack. Det var någon slags bomb”.

Libanesiska myndigheter opponerar sig mot Trumps beskrivning, skriver CNN. Enligt myndigheterna orsakades explosionerna troligen av explosivt material som förvarats i lagerlokaler i huvudstaden.

1 tim
Hassan Diab/Två skadade män i samband med tisdagens händelse i Beirut. TT
undefined

Premiärminister: Ansvariga för denna dödliga katastrof kommer att få betala priset

Tisdagens dödliga katastrof i Beirut kommer inte att passera utan att någon ställs till svars, lovar Libanons premiärminister Hassan Diab enligt Reuters. I stället kommer de ansvariga att få ”betala priset”.

Explosionerna blev så pass kraftiga eftersom de skedde i ett lager där någon form av explosiva material förvarades.

– Information om det här farliga lagret som har funnits där sedan 2014 kommer att meddelas, och jag kommer inte att förhindra utredningarna, säger han.

I talet vädjade Diab också om hjälp från andra länder. Redan under tisdagen lovade flera länder, bland annat Frankrike, Storbritannien och Israel, att hjälpa till.

Minst 78 personer uppges ha dött i explosionerna. Närmare 4 000 har skadats.

Igår 20:57
Statsminister Stefan Löfven.  ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stefan Löfven: I kväll är våra tankar med offren i Beirut

Statsminister Stefan Löfven (S) skriver på Twitter att han skickar sympatier och stöd till Libanon efter de kraftiga explosionerna i Beirut.

”I kväll är våra tankar med offren för de förödande explosionerna i Beirut”, skriver han.

Utrikesminister Ann Linde (S) skriver i ett inlägg på Twitter att det ännu inte är känt om några svenska medborgare har skadats i explosionerna i Beirut.

”Chockerande nyheter om explosioner i Beirut. Förstörelsens orsak och skala är fortsatt okända. Mina tankar går till familjerna till de döda och skadade.”

Många har dött och tusentals har skadats efter att två explosioner skakat den libanesiska huvudstaden på tisdagen.

Igår 19:37
Läs mer om Reaktioner på explosionerna i Beirut
Folk vid minnesplatsen i Botkyrka. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mycket folk på filmer från platsen – vill ha tips

Många människor syns på övervakningsfilmer från platsen där den 12-åriga flickan sköts ihjäl i Botkyrka, skriver TT. Polisen vill gärna komma i kontakt med de som befann sig på platsen.

– Vi har hållit förhör med vittnen och andra, men vi vill också ha in uppgifter om sådant som har skett före eller efter händelsen, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen region Stockholm, till nyhetsbyrån.

Eriksson betonar att det är upp till polisen att avgöra om tips eller iakttagelser kan vara av intresse i utredningen, i stället för att vittnen själva ska göra det.

– Även till synes små saker kan vara viktiga när vi lägger ett pussel om vad som hänt, säger han.

Igår 10:41
Läs mer om Ihjälskjutna 12-åringen
Coronaviruset Smittan i Tyskland
Bild från protesterna. Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Tyskland

Analyser: Förbjud inte deras dumhet – det är det de vill

De tusentals tyskar som demonstrerar mot virusrestriktionerna kunde inte framstå som mer löjliga ens om de försökte. Deras ”trångsynthet och intolerans” visades upp för hela världen. Men det är ändå bra att de får demonstrera, skriver Marcel Fürstenau i en analys i Deutsche Welle.

Tusentals tyskar demonstrerar utan masker i protest mot att deras frihet inskränks under pandemin. Marcel Fürstenau menar att det är en seger för demokratin att det får fortgå. Politikerna bör inte förbjuda protesterna, för det är exakt vad demonstranterna vill. Det skulle ge ännu mer vatten på deras kvarn, menar han.

Politico konstaterar i en analyserande text att demonstrationerna blir ett test för Angela Merkels regering. Sajten menar att situationen kastar ljus på utmaningarna för länder att få befolkningen att acceptera de inskränkningar som pandemin har inneburit.

Igår 20:28
Bild från gårdagens protester. Christoph Soeder / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tyska politiker fördömer protesterna: ”Covidioter”

Flera framstående tyska politiker är starkt kritiska till att tusentals människor i går fyllde huvudstaden Berlins gator i protest mot landets virusrestriktioner. Det skriver Politico, som har samlat uttalanden som har gjorts under helgen.

”Tusentals covidioter” riskerar att sätta ny fart på virusspridningen, menar Socialdemokraternas partiledare Saskia Esken. Även hälsoministern Jens Spahn ryter till.

– Ja, demonstrationer ska vara tillåtna i coronatider. Men inte så här. Distansering, hygienregler och ansiktsmasker finns för att skydda oss alla, säger han.

Bayerns ministerpresident Markus Söder, som är en av dem som kan efterträda Angela Merkel, varnar för att coronaviruset kan komma tillbaka ”med full kraft”.

2 aug
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Jakten på botemedel
Kvinna med munskydd på Södermalm i Stockholm. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Jakten på botemedel

Läkare: Munskydd kan vara effektivt vid stor spridning

Munskydden delar experterna. Det saknas ännu underlag för att dra slutsatser om att de är effektiva mot smittspridning. Men enligt Anders Johansson som är hygienläkare för region Västerbotten finns det scenarion där ansiktsmasker kan vara användbara.

– Det som avgör om munskydd fungerar eller inte är hur många som är infekterade, säger han till TT.

Johansson menar att om det finns en stor spridning så får man också stor effekt eftersom fler är smittsamma men kanske ännu inte har fått symptom.

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det behövs underlag från länder som har använt munskydd för att veta om de har varit effektiva. Masker utesluts inte som ett alternativ i framtiden.

– De kan vara ett bra komplement om man ser att smittan sprider sig snabbt eller i sammanhang där folkmassor inte kan undvikas, säger Tegnell.

Igår 19:46
Illustrationsbild. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO uppmanar Ryssland att följa riktlinjer för vaccin

WHO uppmanar Ryssland att följa alla riktlinjer gällande framtagandet av ett vaccin som ska skydda mot covid-19, skriver AFP. Landet har under de senaste dagarna flaggat för att miljontals doser ska produceras redan i september, med förhoppningen att påbörja vaccinationsprogrammet i oktober.

WHO-talespersonen Christian Lindmeier säger att det självklart är positivt om forskare lyckas ta fram effektiva verktyg mot viruset. Samtidigt noterar han att det är en stor skillnad mellan att ha ett vaccin som tycks fungera och ett vaccin som har genomgått en robust kontroll.

Enligt Lindmeier har organisationen inte fått någon officiell information av Ryssland att ett vaccin är nära att färdigställas.

Igår 14:17
Bild från San Francisco. Jeff Chiu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell: Inga nya svar om munskydd från KI-studie

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att den studie om munskydd som publicerades av Karolinska institutet i går inte ger några nya svar om munskyddens effektivitet, rapporterar Ekot.

Forskargruppen från Karolinska institutet och McMaster University menar att det finns tillräckliga bevis för att rekommendera användningen av munskydd. Detta trots att de inte kunde presentera konkreta bevis på att munskydden minskar överföringen av det nya coronaviruset.

– De har visat vad många andra studier visat redan, att olika typer av material stoppar droppar som innehåller virus, det är en välkänd kunskap, säger Tegnell till radion.

Igår 15:30
Läs mer om Coronaviruset