Illustrationsbild.  TOLGA AKMEN / AFP
Höghusbranden i London

Mer än hälften fortfarande hemlösa: ”Det är svårt”

Den brittiska regeringen lovade att alla som blev hemlösa efter branden i Grenfell Tower inom ett år skulle få nya permanenta boenden. Men när årsdagen i dag högtidlighålls med minnesceremonier för offren har inte ens hälften av familjerna fått nya permanentboenden, rapporterar Sky News.
Fatima Alves och hennes familj bodde i en bostadsrätt i Grenfell Tower som de köpt loss från kommunen. Efter branden bodde de sex månader på hotell och nu bor de i en tillfällig lägenhet medan de väntar på att deras nya permanentboende ska färdigställas.
– Man inser inte hur viktigt det är att ha en plats där man kan samlas och äta tillsammans som familj. När vi bara hade hotellrummet var det svårt, säger hon till Sky News.
Miguel Alves säger att han visste att regeringen inte skulle lyckas hålla vad de lovade.
– Politikerna lovade en massa saker som de, och vi, visste skulle vara omöjliga att leva upp till, säger han.

Svenska medier

Toppnyheter

Valet 2018 Talmansrundorna
Valet 2018 Talmansrundorna

Åkesson: ”Vi kan inte hålla på att sondera i fyra år”

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har precis kommit ut från sitt möte med talmannen. Han håller nu en pressträff i riksdagen.
– Jag har träffat talmannen. Jag har sagt till honom att det inte är orimligt om han ska fortsätta ge sonderingsuppdrag så är det väl Stefan Löfven som bör få det. Jag har också sagt att jag tycker att Stefan Löfven kanske inte behöver lika mycket tid som Ulf Kristersson, inleder Åkesson.
Jimmie Åkesson tycker även att talmannen ska pröva ett regeringsalternativ skarpt i riksdagen.
– Vi kan inte hålla på att sondera i fyra år, utan vi måste komma till skott.
Texten uppdateras.

4 min
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

Löfven: Jag är redo att försöka bilda ny regering

Stefan Löfven var först ut att träffa talmannen Andreas Norlén under morgonen och höll en presskonferens direkt efteråt.
– Under det här mötet har jag redogjort för Socialdemokraternas hållning framåt, inledde S-ledaren.
– Det bästa för Sverige vore en blocköverskridande lösning. Jag står till förfogande att leda processen, fortsatte Löfven.
Han vill inte låsa fast sig i vilken form av blocköverskridande samarbete han vill ha, det kan både handla om regeringssamarbete och annat.
– Men samlingsregering är till för betydligt mer allvarliga situationer än den här, sa Löfven apropå att Centerledaren Annie Lööf och Liberalernas ledare Jan Björklund talat om det.
Löfven fick också frågan om hur han ser på möjligheten att få med sig C och L.
– Jag har svarat generellt vad jag helst vill ha, men talmannen har inte delat ut något sonderingsuppdrag. Jag vill avvakta den här dagen.

28 min
C-ledaren Annie Lööf och L-ledaren Jan Björklund.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

Ledare: Nu måste C och L faktiskt välja sida

Opinion Att Moderatledaren Ulf Kristersson i helgen meddelade att han ger upp försöken att bilda regering är dagens stora ämne på ledarsidorna.
Centerpartiet och Liberalerna har visat väljarna att de menade allvar med sina vallöften om att inte ge Sverigedemokraterna inflytande, skriver Aftonbladets Jonna Sima.
”Det är hedervärt och bra för Sverige. Men nu måste de två liberala partierna faktiskt välja sida. Det går inte att både säga nej till Kristersson och till Stefan Löfven”, skriver hon.
Expressens ledarsida skriver att ”Allianspartierna måste sluta tjura” och att det enda realistiska regeringsalternativet är en S+M-regering. Partierna skulle klara en statsministeromröstning och få igenom sin budget, påpekar ledarsidan.
Martin Tunström, Barometerns ledarskribent, tror att Alliansen fortfarande har chans att bilda regering. Han tror inte att Löfven kommer lyckas bilda en S-koalition och då kan de borgerliga partierna försöka igen.
Maria Haldesten, Hallands Nyheter ledarskribent, är inne på ett liknade resonemang. C och L kan inte låta sig ”kramas ihjäl” av Socialdemokraterna, skriver hon och avslutar sin text med:
”Räkna med fler talmansrundor innan sista ordet är sagt.”

2 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Göran Hägglund.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Hägglund har inte gett upp hoppet om alliansregering

Kristdemokraternas tidigare partiledare Göran Hägglund har inte gett upp hoppet om en alliansregering, säger han i P1 Morgon.
– Det som är möjligt just nu kanske kan leda till något annat längre fram när man har prövat fler alternativ, säger han.
Hägglund tillägger att partierna måste ”klättra ner från stridsställningarna”.
M-ledaren Ulf Kristersson meddelade i helgen att han ger upp försöket att bilda regering, efter att C och L sagt nej till hans regeringsförslag. I dag ska talmannen passa över sonderingsuppdraget.

1 tim
Sverigedemokraterna var ju faktiskt med och röstade bort Stefan Löfven, TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

M-kritik mot C och L: Då gick det bra att ta SD-stöd

Moderatledaren Ulf Kristersson meddelade på söndagen att han nått vägs ände i försöken att bilda en regering. Beslutet får stöd av partikamrater – och i stället riktas nu kritiken mot Centerpartiet och Liberalerna.
En av dem som är kritiska är Muf-ledaren Benjamin Dousa, som kritiserar C:s och L:s förhållande till SD.
– Sverigedemokraterna var ju faktiskt med och röstade bort Stefan Löfven, då gick det alldeles utmärkt att ta stöd av SD. Men nu går det inte att ta stöd av samma parti för att bilda en borgerlig regering, säger han till Ekot.
I ett uppmärksammat Twitterinlägg på lördagen, efter Annie Lööfs och Jan Björklunds besked, skrev Dousa att en S-M-regering heller inte är ett alternativ för honom: ”Då lämnar jag partiet och röstar på något annat 2022”.

3 tim
SVT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Kristersson: Förstår om alliansväljare är besvikna

Moderatledaren Ulf Kristersson gjorde vad han kunde för att bilda en Alliansregering, säger han i SVT:s Agenda.
– Jag känner mig frustrerad, för det finns så mycket att ta tag i som vi nu inte kan göra, säger Kristersson.
– Jag förstår om en och annan alliansväljare är besviken, fortsätter han.
Han säger att han hoppades att C och L skulle godta det förslag han lade fram på Facebook, om en regering som inte bestod av alla allianspartier.
– Men jag insåg att det fanns en risk att det inte skulle fungera, säger han.
Ulf Kristersson säger att hans förslag inte handlade om att bilda en konservativ regering utan att hans syfte var att regeringen skulle driva hela Alliansens politik, oavsett om alla allianspartier ingick.
– Vi har ett komplicerat läge, då måste man våga pröva sin politik. Vi kan inte hålla på och låtsasbilda regeringar, säger Kristersson.
Han är inte öppen för en lösning där S och M regerar tillsammans.
– Jag är mycket rädd för regeringar som bara kan bli överens om en enda sak: Att regera.
Se programmet via länken nedan.

Igår 19:18
Läs mer om Valet 2018
Brexit Förhandlingarna
Illustrationsbild.  HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Strandade samtal irriterar Belfast: Missgynnas redan

Det nordirländska näringslivet motsätter sig skarpt idén om att det brittiska EU-utträdet ska innebära hinder och gränser, framför allt mot resten av Irland. Det menar en grupp näringslivsrepresentanter som TT har talat med.
– Med kontroller kommer administration. Med administration kommer förseningar. Med förseningar kommer kostnader. Och de kostnaderna måste läggas någonstans, säger Aodhan Connelly från den nordirländska detaljhandelorganisationen NIRC.
Han fortsätter:
– Jag är orolig för att Nordirland inte klarar det här. Vi är redan missgynnade.

1 tim
Boris Johnson. Theresa May. TT
Brexit Förhandlingarna

Johnson till May: ”Stå upp mot EU-mobbarna”

Storbritanniens tidigare utrikesminister Boris Johnson menar att brexitförhandlingarna nu går in i ett kritiskt skede och uppmanar i en kolumn i The Telegraph premiärminister Theresa May att ändra taktik.
”Det kommer till en punkt när du måste stå upp mot mobbarna. Efter mer än två år av att skoningslöst ha knuffats runt av EU, är det nu dags för Storbritannien att göra motstånd”, skriver Johnson.
Inför folkomröstningen var Johnson var en av de främsta företrädarna för brexitsidan. Han vill se ett frihandelsavtal liknande det som tecknades mellan EU och Kanada.

5 tim
Den osynliga gränsen mellan Irland och Nordirland. Wiktor Nummelin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Här är gränsen som sätter käppar i hjulet för brexit

Gränsen mellan Nordirland och Irland uppges vara knäckfrågan i förhandlingarna om Storbritanniens EU-utträde. Efter uppgifter om att ett avtal var klart tidigare på söndagskvällen kom beskedet att gränsfrågan ännu inte är löst.
EU vill att Storbritannien ger garantier om att Nordirland ska stanna i EU:s tullunion och den inre marknaden. Theresa May har sagt nej eftersom gränsen mot EU då dras i havet mellan fastlandet och Nordirland/Irland, vilket hon menar skulle störa den brittiska gemenskapen.
”Trots intensiva försök är vissa frågor inte lösta”, twittrade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i kväll.

Igår 19:49
Läs mer om Brexit

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund