JOHN MACDOUGALL / AFP
Tronskiftet i CDU

Merkel: ”Det har varit en ära och ett stort nöje”

Angela Merkel har nu hållit sitt sista tal som partiledare för kristdemokratiska CDU.

– Det har varit en ära och ett stort nöje. Nu ska vi inleda ett nytt kapitel, sa hon under talet som hölls under partiets kongress i Hamburg.

Senare under dagen kommer hennes efterträdare att utses. Angela Merkel har haft posten sedan 2000. Hon har tidigare sagt att hon vill sitta kvar som förbundskansler mandatperioden ut.

Toppnyheter

Parisattackerna Syrienkriget
Fabien Clain.  Interpol/TT
Parisattackerna Syrienkriget

Misstänkt för attackerna i Paris tros ha dödats i Syrien

Den USA-ledda koalitionen i Syrien undersöker huruvida den franska jihadisten Fabien Clain, som har sagt sig vara en av de skyldiga till Parisattackerna i november 2015, kan ha dödats i Syrien. Det uppger amerikanska och franska källor enligt Reuters.

Frankrikes försvarsminister Florence Parly skriver på Twitter att det finns en möjlighet att Fabien Clain har dödats i de sista striderna mot terrorgruppen. Hon tillade att det franska folket skulle bli lättat om de fick uppgifterna bekräftade.

En amerikansk källa säger att Washington tror att Clain dödades i en räd i onsdags.

– Vi utreder, säger en fransk källa till nyhetsbyrån.

Igår 21:33
 Benjamin Netanyahu och Vladimir Putin vid ett tidigare möte i juli 2018.  Yuri Kadobnov / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Syrienkriget

Netanyahu och Putin möts – ska prata om Syrien

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Rysslands president Vladimir Putin kommer att ha ett möte med varandra nästa vecka. Det uppger en talesperson för den israeliska premiärministern, enligt AFP.

Mötet kommer att hållas i Moskva och fokus kommer troligen ligga på Mellanösternfrågor och situationen i Syrien.

En konflikt har uppstått mellan länderna efter att Israels flygvapen flera gånger har attackerat vad de beskriver som iranska måltavlor inne i Syrien.

Iran och Ryssland är de största internationella aktörerna som står på president Bashar al-Assads sida i Syrienkriget.

Igår 18:13
Läs mer om Parisattackerna
MFF efter matchen.  PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Europa League 18/19

Krönikor: ”Gåshud att se hur MFF vågade utmana”

Malmö FF gjorde ett bra försök. Ett ärligt försök mitt i vintern och har massor att ta med sig hem från den långa Europaresan, skriver Sydsvenskans krönikör Max Wiman. Vidare skriver Wiman att MFF:s första 30 minuter i matchen inte kan beskrivas på ett annat sätt än vackra.

”Det var gåshud att se hur MFF vågade utmana, vågade spela och ett mål där och då undrar jag hur det hade påverkat både Stamford Bridge och Chelsea”, skriver Wiman.

Fotbollskanalens krönikör Olof Lundh skriver att Skånelaget stod upp bra mot Premier League-jätten – men att det aldrig var nära för MFF.

”Det går att prata om avsaknad av flyt, om att utnyttja chanser och att man gör en stark insats, men skillnaden är för stor”, skriver Lundh.

Igår 22:21
DAVID KLEIN / TT NYHETSBYRÅN
Europa League 18/19

Malmö FF åker ur EL efter ny förlust mot Chelsea

Malmö FF:s Europaäventyr är över. Laget förlorar returmötet mot Chelsea i Europa League-sextondelen med 0–3. I matchen gick även MFF:s anfallsstjärna Markus Rosenberg ut skadad.

MFF, som var piskat att vinna och göra minst två mål, öppnade piggt och hade två farligheter inledningsvis. Efter fyra minuter nickade Rasmus Bengtsson bollen strax över ribban på en MFF-frispark och drygt 10 minuter senare hade Markus Rosenberg ett farligt skott som gick strax utanför mål.

Chelseas 1–0-mål kom tidigt i andra halvlek då Willian spelade fram till Oliver Giroud på kontring som petade in ledningsmålet. Kvarten senare blev det dubbel olycka för Skånelaget som dels fick Rasmus Bengtsson utvisad efter två gula kort och sedan när Chelsea drygade ut sin ledning efter ett vackert frisparksmål av Ross Barkley.

MFF lyckades aldrig sätta en reducering på Stamford Bridge – i stället utökade 18-åriga Callum Hudson-Odoi till 3–0 för Chelsea med fem minuter kvar.

– Det är besvikelse såklart. Men jag känner ändå en stolthet hur vi genomför det här dubbelmötet, säger Marcus Antonsson i TV9.

Igår 21:50
Måns Palmgren och MFF.  TT.
Europa League 18/19

MFF-supporter flög in från New York till London

Inför den avgörande Europa League-sextondelsfinalen mellan Malmö FF och Chelsea har drygt 3 500 MFF-fans invaderat London för att följa matchen på plats. Malmösupporten Måns Palmgren flög in från New York bara för att se matchen.

– Det är grymt det här. Vi är ett gäng kompisar som rest in från alla håll och kanter, säger han till TT.

Skånelaget kommer med största sannolikhet snudda på sitt rekord för ett bortfölje.

– Vi har sålt 2 695 biljetter till vår bortasektion och sedan har klubben fått 200 biljetter. Sedan räknar vi med ett par hundra till. Folk har väl köpt biljetter över hela arenan, säger MFF:s medlemsansvarige, Pierre Nordberg.

Igår 17:02
Läs mer om Europa League 18/19
Thedéen i Aktuellt.  SVT
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

”Reportaget tyder på att penningtvätt har ägt rum”

Finansinspektionen i Sverige ska tillsammans med sin estniska motsvarighet utreda de misstänkta överföringarna mellan Swedbank och Danske Bank i Baltikum.

Generaldirektör Erik Thedéen säger att mycket tyder på att penningtvätt har ägt rum.

– Det här reportaget är relativt detaljerat och jag tycker att det är så starka indikationer att jag säger att det tyder på det, säger han i Aktuellt syftandes på Uppdrag Gransknings program som sändes under onsdagen och fortsätter:

– Vi måste gå till botten med detta och bringa klarhet.

Finner FI att fel har begåtts har man stora befogenheter, såsom böter.

– För allvarliga överträdelser handlar det om mångmiljardbelopp, säger Thedéen.

Igår 22:44
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Swedbank tillsätter extern utredning av uppgifterna

Swedbank tvärvänder i fråga om att tillsätta en extern utredning. Banken meddelar i ett pressmeddelande att revisionsbolaget Ey ska analysera de uppgifter om misstänkt penningtvätt som Uppdrag Granskning presenterade under onsdagen.

– Vi tar Uppdrag gransknings uppgifter på största allvar. Därför har jag gett EY ett brett mandat att självständigt gå till botten med de uppgifter som förekommit, säger vd Birgitte Bonnesen.

Utredningen kommer att presenteras för styrelsen innan bankens stämma 28 mars.

Samtidigt rapporterar Dagens Industri med hänvisning till uppgifter att Swedbanks styrelse kommer att hålla ett krismöte under kvällen.

Så sent som i går sa Bonnesen till SvD att någon extern utredning inte var aktuellt.

– Vi har redan i dag en rad kontakter med externa personer och vi planerar inga ytterligare granskningar utöver det, sa hon då.

Det överraskade bland andra Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

– Det är anmärkningsvärt att man tar så tydligt avstånd från att anlita en oberoende tredje part, sa hon till TT.

Igår 16:19
INTS KALNINS / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Analys: Största skräcken – USA:s ”Patriot Act”

Med en extern utredning köper sig Swedbank två saker: Tid och trovärdighet, skriver Sydsvenskans näringslivskrönikör Thomas Frostberg. Han drar en parallell till när Telia fattade samma beslut efter avslöjanden om affärerna i Uzbekistan – i hopp om att en utredning skulle fria cheferna från ansvar.

”I praktiken blev det dock precis tvärtom och både vd och stora delar av styrelsen tvingades bort från sina poster”, skriver Frostberg.

Men det ägare och investerare fruktar mest är det som varit Danske Banks mardrömsscenario de gångna månaderna.

”För ett år sedan tvingades lettiska ABLV Bank stänga efter att USA anklagat banken för penningtvätt och hindrat den från att låna i dollar”, skriver hon.

USA använde sig av ”Patriot Act” – en serie lagändringar som antogs efter 11 september-attackerna – för att införa sanktioner mot den lettiska banken, enligt Financial Times.

Igår 22:46
Läs mer om Misstänkta penningtvätten i Swedbank
Trumps USA Rysslandsutredningen
Roger Stone ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Rysslandsutredningen

Domare: Roger Stone får inte prata om sitt fall

En federal domare förbjöd i dag Donald Trumps tidigare politiska rådgivare Roger Stone att prata offentligt om den särskilde åklagaren Robert Muellers fall mot honom – eller så skickas han i fängelse i väntan på rättegången, rapporterar CNN.

Stone får inte göra intervjuer, lägga upp saker på Facebook, Twitter, Instagram eller Snapchat och inga uttalanden får göras av hans talespersoner.

– Punkt slut, sa domaren Amy Berman Jackson.

Beslutet kommer efter att Roger Stone lagt upp en bild på Instagram som visar Amy Berman Jackson och en pistol. I inlägget hade han också skrivit att hela rättegången var ”show”.

Igår 22:13
”Ställ Trump inför riksrätt” står det på en skylt. Människor demonstrerar till stöd för Robert Mueller i Las Vegas i november 2018.  John Locher / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Analys: Vi kanske aldrig får se hela Muellers rapport

Den särskilde åklagaren Robert Muellers rapport kan vara klar inom några dagar och det kommer garanterat skapa nya kontroverser kring vad som presenteras och hur mycket vi får se av den, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys.

”Muellers slutliga drag är dolt eftersom ingen riktigt vet vilken information som justitieminister Bill Barr kommer att välja – eller känna sig tvingad – att dela med kongressen och allmänheten, kring skandalen som har polariserat hela nationen”, skriver han.

Det är ännu oklart vad vi får se av rapporten, kommer det till exempel avgränsa sig till Trumps olagligheter? Och vad är Muellers tröskel för det? frågar sig Washington Posts Aaron Blake i en analys. Oavsett är den viktig – efter att den släpps måste kongressen avgöra om Trumps handlingar skulle kunna motivera ett riksrättsåtal, skriver han.

”Om det bara är en massa information, blir det lättare för republikanerna att avfärda det. Om Mueller bestämmer att Trump kan ha gjort saker som han kan ställas inför rätta för – förutsatt att kongressen får reda på det – blir det svårare för republikanerna att ignorera det.”

Igår 16:21
Donald Trump 1991.  Luiz Ribeiro / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Källor: Utredare söker Trumps kollega i Moskva

Den amerikanska senatens utredare vill höra den Moskvabaserade amerikanska affärsmannen David Geovanis som har kopplingar till president Donald Trump, enligt flera källor till CNN. Enligt källornas uppgifter skulle Geovanis kunna kasta ljus över presidentens kommersiella och personliga aktiviteter i Ryssland på 90-talet.

Senatens underrättelseutskott, som undersöker påståenden om rysk inblandning i presidentvalet 2016, har varit intresserade av att prata med Geovanis i flera månader efter att fått ta del av tre vittnesmål, enligt uppgifterna. Bland annat påstås Geovanis vara en värdefull nyckel i frågan om Ryssland har komprometterande material om Trump, påstår ett av vittnesmålen som CNN tagit del av.

David Geovanis hjälpte till att organisera en resa för Trump till Moskva 1996 och var med tidigt i planerna om att bygga ett Trump Tower i den ryska huvudstaden.

Geovanis, som av sina vänner kallas ”Geo”, har också arbetat för den ryska oligarken Oleg Deripaska, vars band till Trumps kampanjchef Paul Manafort varit av intresse för utredarna.

Igår 14:09
Läs mer om Trumps USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund