Tech

Miljonsatsning ska göra framtidens robotar snälla

Flera techmiljardärer går nu samman och satsar motsvarande 243 miljoner kronor i ett projekt kallat ”The ethics and governance of artificial intelligence fund”. Det handlar om en forskningssatsning på området artificiell intelligens och etik, där man ska försöka få in människor med annan bakgrund än inom techsektorn. Detta för att säkerställa att morgondagens robotar är vänligt sinnade. Det rapporterar IDG. ”Det är absolut nödvändigt att AI-forskning och utveckling formas av ett brett spektrum av röster – inte enbart av ingenjörer och företag, utan också sociala forskare, etiker, filosofer, religiösa ledare, ekonomer, advokater och beslutsfattare” skriver The Knight Foundation, som är en av finansiärerna bakom projektet. Även Ebays grundare Pierre Omidyar och Linkedin-grundaren Reid Hoffman har bidragit med pengar.

Toppnyheter

Stefan Lövfen och Avicii. TT
Röster om Tim ”Avicii” Bergling

Löfven: Ett av Sveriges största musikunder

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterade på fredagskvällens dj-stjärnan Tim ”Avicii” Berglings död.
”Jag har nåtts av det sorgliga beskedet att Tim Bergling mer känd som Avicii, har gått bort”, skriver statsminister Stefan Löfven på Instagram.
”Han var ett av Sveriges största musikunder i modern tid. Jag tänker på hans närmaste, familj och vänner”.
C-ledaren Annie Lööf skriver på Twitter att det är oerhört sorgligt när människor går bort unga. Tim Bergling blev bara 28 år gammal.
”Avicii var en av de i särklass största svenskarna på världsscenen det senaste decenniet (...) Vila i frid, Tim Bergling.”
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) twittrar också att han blev sorgsen av nyheten: ”Tankarna går till familj och anhöriga. Tack för all fantastiskt musik, Avicii”
Beskedet om att Avicii dött, 28 år gammal, under en resa till Oman kom tidigare under fredagskvällen.

3 tim
Avicii och Madonna.  Madonnas Instagram.
Röster om Tim ”Avicii” Bergling

Madonna om Avicii: ”Så sorgligt. Så tragiskt”

Både Sverige och omvärlden sörjer Tim Bergling, Avicii, efter beskedet om hans tidiga bortgång.
”Så sorgligt. Så tragiskt. Farväl kära rara Tim”, skriver Madonna på Instagram om den svenska musikikonen, tillsammans med en bild på dem ihop.
Världsstjärnor inom den elektroniska dansmusiken samlas i sorg och minns svensken: Tiësto, Calvin Harris, Hardwell, Deadmaus, Laidback Luke, Nicky Romero, Steve Aoki, Zedd, Eric Prydz, Dada Life, Kygo, med många fler.
”En vacker själ, passionerad och extremt talangfull med så mycket kvar att göra. Mina tankar går till hans familj”, skriver dj:n Calvin Harris på Twitter.

2 tim
Avicii Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om Tim ”Avicii” Bergling

Krönikor: Varje gnista kommer vara för dig, Tim

Avicii var inte först med att göra house för arenor – men han blev störst, skriver Dagens Nyheters Sara Martinsson i en krönika.
”Hans enorma genombrott 2011 med singeln ”Levels” drog med sig en hel genre till världsdominans”, slår hon fast, men konstaterar också att Avicii fick stå ut med att bli både hånad och utskälld när han lade grunden till en av vår tids största musikaliska succéer.
Även GP:s Johan Lindqvist konstaterar att Avicii fick stå ut med en hel del kritik. Av vissa sågs han inte som en riktig musiker, men Lindqvist lyfter fram hur Avicii hyllas av legendariska producenten Nile Rodgers i dokumentären True stories som bevis på motsatsen.
Vidare skriver Lindqvist att allt just nu bara känns skit, men ser också framåt mot festivalen Summerburst senare i år:
”Då kommer varenda hand i luften, varenda tår som faller och varje gnista som bränner mot himlarna vara för dig, Tim Bergling.”

2 tim
Läs mer om Röster om Tim ”Avicii” Bergling
Den svenska musikproducenten och DJ:n Tim Bergling, känd som Avicii, är död.   Amy Sussman / TT / NTB Scanpix
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Svenske världsstjärnan Avicii död – blev 28 år

Den svenska musikproducenten och DJ:n Tim Bergling, känd som Avicii, är död. Han blev 28 år gammal.
”Det är med stor sorg vi måste meddela att Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, är död. Han befann sig i Muskat i Oman och påträffades död under fredag eftermiddag lokal tid”, skriver hans presskontakt Ebba Lindqvist till DN.
Hon tillägger att inga fler uttalanden kommer att göras och att Tim Berglings familj vill bli lämnade ifred i denna svåra tid.
Avicii slog igenom stort 2011 med singeln ”Levels”, som blev en världshit, och efter det följde världsturnéer under flera år. 2016 meddelade plötsligt den svenska världsstjärnan i ett öppet brev på sin hemsida att han skulle sluta turnera och spela live efter årets slut. Han förklarade att han lärt känna sig själv bättre och insett att det finns så mycket han vill göra med sitt liv.
”Jag vet att det är en välsignelse att få resa runt hela världen och uppträda, men jag har för lite över för det liv som den verkliga personen bakom artisten lever”, skrev Avicii. Han var dock noga med att påpeka att han ”aldrig kommer att lämna musiken”.

5 tim
Avicii Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Dj:en mötte Avicii i Oman: ”På mycket gott humör”

Dj: en Maitrai Joshi i staden Muscat i Oman träffade Tim ”Avicii” Bergling förra fredagen, då världsstjärnan dök upp på resorten där Joshi jobbar. För DN berättar han inte kunde förstå att det verkligen var Avicii och att han fick be en kompis fråga. Han berättar också om hur han tog en bild tillsammans med Avicii.
– Han var glad, ja på mycket gott humör, säger Joshi till DN och berättar vidare att Avicii bestämt sig för att förlänga besöket i Oman.
– Det som har hänt är en chock. Jag kan inte fatta det, säger han.

8 min
Läs mer om Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018
FN-ambassadörerna besökte bland annat Lunds domkyrka. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

Avslappnad stämning när FN-höjdarna besökte Lund

Säkerhetspådraget var omfattande men stämningen lugn när FN:s säkerhetsråd under fredagen samlades i Lund. På programmet stod bland annat ett besök på forskningsanläggningen ESS där de 15 FN-ambassadörerna hälsades välkomnades av utrikesministern Margot Wallström (S). FN-ambassadörerna hann också med att se Lunds domkyrka.
Under morgondagen väntas tonen bli mindre avslappnad, då rådet ska samlas i Dag Hammarskjölds gård Backåkra på Österlen. Då ska rådet diskutera framtiden för FN:s fredsbevarade insatser, och krisen i Syrien väntas bli den viktigast frågan, tror Margot Wallström.
– Sen tror jag inte man ska ha överdrivna förhoppningar om att hela den frågan kommer att lösas här, säger hon till Kvällsposten.

1 tim
Vägen utanför Grand Hotel i Lund fick snabblagas. TT
FN-mötet i Skåne

Säkerhetsrådet anlände till Sverige i kortege över bron

FN:s säkerhetsråd är nu på plats på svensk mark. Under eftermiddagen åkte medlemmarna och deras delegationer i kortege över Öresundsbron. På den danska delen av bron leddes kortegen av danska mc-poliser men på gränsen tog svenska kollegor över, rapporterar SVT Nyheter.
Första stopp för kortegen blir Lund där rådsmedlemmarna väntas checka in på Grand Hotel. Utanför hotellet pågår en vägreparation och byggarbetarna har i ilfart fått bygga en temporär väg för höjdarna, rapporterar Sydsvenskan.
Under fredagen besöker de också forskningsanläggningen ESS utanför Lund och i morgon samlas de för arbetsmöte på Dag Hammarskjölds gård Backåkra på Österlen.

Idag 13:29
Dag Hammarskjölds Backåkra på Österlen och Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.  TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

Syrien väntas bli fokus för FN-möte i Skåne

Syrienkriget väntas bli fokus när de 15 FN-ambassadörerna i säkerhetsrådet och generalsekreteraren António Guterres kommer till Skåne i dag, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
USA:s och Rysslands relation är på fryspunkten efter den misstänkta kemvapenattacken i Douma i Syrien den 7 april och efter svarsanfallet mot Syrien förra helgen från USA, Storbritannien och Frankrike.
Även om läget är dåligt är det inte omöjligt att komma ur krisläget, anser Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.
– Någonstans har vi nu testat det och nått vägs ände. Då är det kanske dags att ta ett steg tillbaka och fundera på vad är det vi alla kan vara överens om, säger han.

Idag 07:03
Läs mer om FN-mötet i Skåne
Jan Björklund (L). TT
Valrörelsen

Liberalerna: Låt fler elever gå i särskilda klasser

Inkluderingstanken i skolan, att alla elever oavsett förutsättningar ska gå i samma klass, har gått för långt, anser Liberalerna. Följden blir att barn med svårigheter inte får det stöd de behöver och inte heller den kunskap de har rätt till, skriver L-ledaren Jan Björklund på DN Debatt.
Han jämför med andra europeiska länder där en betydligt större andel av eleverna går i särskilda undervisningsgrupper och andelen speciallärare är högre.
För att råda bot på problemet vill L bland annat införa fler särskilda undervisningsgrupper, låta fler elever gå ett extra år i skolan och inrätta fler speciallärare.

1 tim
Illustrationsbild. TT
Valet 2018 Valrörelsen

Ledarskribenterna fick fel färg i valkompassen

Flera tidningar har i dagarna presenterat sina valkompasser inför riksdagsvalet i höst. Genom att svara på frågor får man veta vilket parti som närmast motsvarar ens egna åsikter. Men på sociala medier har många vittnat om att kompasserna inte alltid ger ett rättvisande utslag eller att frågorna är märkliga.
När Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska tidningen Dala-Demokraten gjorde SvD:s valkompass blev han i första hand vänsterpartist, i andra hand miljöpartist och först i tredje hand socialdemokrat.
Anders Lindberg, chef för Aftonbladets socialdemokratiska ledarsida, blev i första hand miljöpartist och socialdemokrat först i fjärde hand. Han är kritisk mot valkompasserna.
– De bidrar till ett förytligande av politiken, som jag faktiskt tror kan vara lite farlig, säger han till SvD.

3 tim
Illustrationsbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Kritiserad SD-politiker lämnar alla uppdrag

Sverigedemokratiske kommunalpolitikern Nils Sjöqvist Axelson lämnar alla sina uppdrag för partiet. Det skriver han på sin Facebooksida, rapporterar Aftonbladet. Sjöqvist Axelsson har varit ordförande för partiets lokalavdelning i Växjö. Under veckan har det rapporterats om hur han på internet har hyllat Putin och umgåtts med högerextrema kroppsbyggare.
”Efter den senaste tidens spridning av artiklar om mig så upplever jag att mitt förtroende hos invånarna i Växjö kommun har skadats”, motiverar han beslutet.

Idag 11:40
Läs mer om Valrörelsen
Palestinska demonstranter.  SAID KHATIB / AFP
Israel–Palestina-konflikten

Fyra palestinier skjutna till döds på Gazaremsan

Fyra palestinier har skjutits till döds av israeliska styrkor på Gazaremsan, uppger det palestinska hälsodepartementet. Det innebär att minst 35 har dödats av israeliska styrkor sedan 30 mars.
En av de döda var en 15-årig pojke som sköts i norra Gaza, enligt palestinska sjukvårdsmyndigheter som också uppger att minst 100 människor har skadats i samband med skottlossning. Två män, en 24-åring och en 25-åring, dödades också i norra Gaza och en 29-årig palestinier sköts ihjäl i södra Gaza.
Enligt den israeliska militären var omkring 3 000 palestinier inblandade i den senaste protesten, och säger att soldaternas skottlossning skedde i ”överensstämmelse med regelverket”.

2 tim
Palestinska journalister i en protestaktion efter att kollegan Yasser Murtaja dödats.  SAID KHATIB / AFP
Israel–Palestina-konflikten

Journalist dödades i Gaza – kollegor kräver utredning

Israels journalistförbund kräver att landets armé tillsätter en utredning om de journalister som skjutits i samband med de senaste veckornas protester på Gazaremsan, rapporterar SR Ekot. Flera palestinska journalister har skjutits, en av dem till döds.
– Förra fredagen bevakade han demonstrationen, klädd i skottsäker väst märkt med texten ”press”. Det syns tydligt i en video från när han sköts, säger mamman till en journalist som vårdas på sjukhus sedan han ska ha skjutits av en israelisk krypskytt, till Sveriges Radios korrespondent.
Den israeliska militären säger att journalister används som mänskliga sköldar av militanta palestinier, skriver AFP.

Idag 06:20
Läs mer om Israel–Palestina-konflikten
Eric Risberg / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Apple sänkte Wall Street trots stark rapportdag

Wall Street fortsatte ner under veckans sista handelsdag, trots flera starka rapporter. Dow Jones industriindex tappade 0,8 procent, det breda S&P 500 sjönk 0,9 procent, medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex föll 1,3 procent. Nedgången på Nasdaq leddes av giganten Apple, bland annat efter att Morgan Stanley spått att Iphoneförsäljningen i det andra kvartalet kommer att göra investerarna besvikna, skriver CNBC. Aktien stängde på minus 4,1 procent. Även flera av teknikaktierna hade en tung dag.
De amerikanska delårsapporterna under dagen var överlag bättre än väntat och konglomeraten Honeywell och General Electric slog båda analytikernas förhandsprognoser. GE stängde nära 4 procent upp.

2 tim
TT
Dagens börs

Stockholmsbörsen stiger – SSAB faller på rapportmiss

Stockholmsbörsen stängde veckans handelsdag uppåt. Breda OMXS steg 0,6 procent och storbolagsindexet OMXS30 lyfte 0,9 procent.
Under morgonen rapporterade jättar som Ericsson, Telia och SSAB. Telia kom in bättre än väntat och aviserade samtidigt att man ska återköpa aktier för totalt 15 miljarder kronor under tre år. Aktien steg 8,6 procent. Ericsson, som kom in bättre än väntat, rusade hela 17,5 procent.
SSAB nådde inte riktigt upp till de högt ställda rapportförväntningarna och kvartalet tyngdes bland annat av driftstörningar. Aktien föll 6 procent i handelsstarten men stängde till slut på minus 3,3 procent.
USA-börserna gick åt andra hållet och låg på minus i den inledande fredagshandeln, liksom flera av Asiens ledande börser under morgonen.

Idag 15:40
Läs mer om Dagens börs
Myndigheter utreder vad som hände med olycksplanet. HANDOUT / National Transportation Safety B
Nödlandningen i Philadelphia

Efter dödsolyckan: Bolaget betalar alla resenärerna

Efter dödsolyckan på Southwest Airlines-planet i veckan betalar nu flygbolaget 5 000 dollar till samtliga resenärer ombord, plus ett presentkort på 1 000 dollar för framtida biljetter, skriver Bloomberg.
”Vi värdesätter dig som vår kund och hoppas att du ger oss en möjlighet att återupprätta ditt förtroende för Southwest”, skriver koncernchefen Gary Kelly i ett brev till kunderna.
Boeing 737-planet tvingades nödlanda under flighten från New York till Dallas i tisdags efter att motorn gått sönder, krossat en ruta och en kvinnlig passagerare dött.

3 tim
Marty Martinez, till vänster, filmade vad han trodde var sina sista minuter i livet, samtidigt som planet nödlandade. Marty Martinez / TT / NTB Scanpix
Nödlandningen i Philadelphia

Syrgasmaskerna användes fel på olycksplanet

Flera passagerare ombord på det Southwest airlines-flygplan som i veckan tvingades nödlanda under dramatiska former i Philadelphia använde syrgasmaskerna fel, vilket hade kunnat innebära fara för deras liv. Det skriver nyhetsbyrån AP.
På bilder inifrån planet syns hur flera personer placerat masken över bara munnen, vilket inneburit att de inte fått tillgång till det maximala flödet av syre. Det korrekta är att placera masken över både mun och näsa, och att med sin fria hand föra bandet över huvudet och spänna åt.
Planet tvingades nödlanda efter att en av motorerna exploderat och krossat ett fönster i kabinen. En kvinna dog i olyckan. De resterande cirka 150 passagerarna klarade sig.

Idag 07:05
Plan från SAS och Norwegian på Oslos flygplats.  Jon Olav Nesvold / TT NYHETSBYRÅN
Nödlandningen i Philadelphia

SAS och Norwegian ser över motorer efter olyckan

SAS ska kontrollera motorerna på 66 av sina passagerarplan efter att motorn på en Boeing 737 gått sönder under en flygning i USA, vilket ledde till att en kvinna dog.
– Det har gått ut tillverkardirektiv om extra kontroller, säger Gunilla Danström vid SAS pressjour till Aftonbladet.
Även Norwegian ska göra extrakontroller på sju plan, rapporterar norska VG. Ryanair uppger att omkring 70 av deras 440 plan har en motor av typen CFM56-7B, vilket var modellen som gick sönder. Även Japan Airlines och Korean Air Lines ska se över sina motorer, skriver Reuters.
Southwest Airlines-planet, som var på väg från New York till Dallas, tvingades nödlanda i Philadelphia på tisdagen efter att motorn gått sönder. En del av motorn tros ha lossnat och krossat ett fönster, vilket ledde till att en kvinna delvis sögs ut.
SAS vanligaste flygplanstyp Boeing 737. De extra kontrollerna kommer inte påverka trafiken, uppger SAS för Aftonbladet.

18 apr
Läs mer om Nödlandningen i Philadelphia

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.