Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Miljonunderskott tvingar Kriminalvården att spara

Kriminalvården i Norrköping räknar med ett underskott på 400 miljoner kronor vid slutet av 2018, rapporterar P4 Östergötland. Orsaken är ökad personalomsättning och högre beläggning på anstalter och häkten i kombination med att myndigheten fått överta transportuppdrag från polisen.

Myndigheten vill nu lösa situationen genom att bland annat utreda möjligheten till färre men större anstalter. Även rehabilitering och arbete mot återfall i brott kan behöva stramas åt, i syfte att hålla nere kostnaderna.

Toppnyheter

Trumps USA Anklagelserna mot Trump
Michael Cohen dömdes till tre års fängelse.  BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Anklagelserna mot Trump

Cohen: Trump beordrade utbetalningar till kvinnorna

Det var Donald Trump själv som fattade beslut om utbetalningar till Stormy Daniels och Karen McDougal under presidentvalskampanjen 2016.

Det säger Trumps före detta advokat Michael Cohen i en intervju med ”Good Morning America” på tv-kanalen ABC. Cohen dömdes till tre års fängelse bland annat för de olagliga utbetalningarna.

Cohen säger i intervjun att Trump var väldigt oroad över risken att kvinnornas berättelser om hur de haft affärer med Trump skulle påverka valutgången och att han därför ville köpa deras tystnad.

1 tim
National Enquirer skulle hjälpa till att skydda Trump från potentiellt skadlig rapportering.  TT
Trumps USA Anklagelserna mot Trump

Trump i möte om olaglig kampanjfinansiering

President Donald Trump ska ha varit med på ett möte 2015 där man diskuterade hur tidningen National Enquirer kunde hjälpa till att skydda honom från potentiellt skadlig rapportering, skriver CNN.

Enligt domstolsprotokoll deltog även Michael Cohen, som då var Trumps advokat och David Pecker, styrelseordförande för American Media Inc, som är företaget bakom National Enquirer på mötet.

På mötet diskuterade man hur National Enquirer skulle skriva mindre om Trumps affärer med kvinnor. Tidningen ska enligt CNN även ha spelat en avgörande roll i att underlätta betalningar till kvinnorna Karen McDougal och Stormy Daniels, i utbyte mot att de inte berättade sina historier.

Enligt åklagare var mötet centralt då Trumpadministrationen bröt mot lagen gällande kampanjfinansiering.

5 tim
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Anklagelserna mot Trump

Trump förnekar: Bad inte Cohen att bryta mot lagen

USA:s president Donald Trump förnekar att han ska ha uppmanat sin tidigare advokat Michael Cohen att bryta mot lagen.

”Han är advokat och borde känna till lagen”, twittrar presidenten och fortsätter:

”Det kallas ’råd av advokat’, och en advokat har ett stort ansvar om ett misstag görs. Det är därför de får betalt.”

Cohen dömdes i går till tre års fängelse, bland annat för att ha betalat ut pengar till två kvinnor som anklagat Trump för sexuella trakasserier inför valet 2016. Både åklagarna och Cohen menar att han agerade på uppdrag av presidenten.

Igår 14:09
Läs mer om Trumps USA
Andreas Norlén. Anders Wiklund / TT
Röster om regeringsfrågan

Ledare: Norléns ord om nyval är mycket olyckliga

Opinion Talman Andreas Norlén upprepade i dag sin starka vilja att undvika ett extra val. Något som socialdemokratiska Folkbladets ledarskribent Widar Andersson reagerar på i ett videoklipp på tidningens hemsida.

– Ett mycket olyckligt uttalande i mina ögon, men sagt är sagt, säger Andersson, som själv blir mer övertygad om att ett extra val inte är något att vara rädd för.

– Ett extra val kan ge väljarna en chans att peka på nya partier man inte hade tänkt peka på förut.

Men varken Centerpartiet eller Liberalerna har något att vinna på ett extra val, skriver konservativa Nya Wermlands-Tidningen. Ledarsidan vill därför att talmannen härnäst låter riksdagen rösta om Annie Lööf (C).

”Möjligen kan en sådan omröstning tillsammans med hotet om nyval skaka liv i Centerpartiets borgerliga lustar”, skriver tidningen.

36 min
Jonas Sjöstedt. TT
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Statsvetare: Markering från V att man kräver inflytande

En möjlig mittenregering med S, MP, C och L kräver att Vänsterpartiet accepterar konstellationens politik. Att Vänsterpartiet i dag la ner sina röster är en markering, säger statsvetaren Jenny Madestam i SVT.

– Att det här är ett parti som man inte bara kan räkna med. Att de måste få inflytande, säger hon i sändningen.

– De (andra partierna) visste ju inte att Vänsterpartiet skulle lägga ner sina röster.

Sverige är tillbaka på ruta ett när det kommer till att hitta en ny regering, tycker statsvetaren Jonas Hinnfors. Han tror att Ulf Kristersson (M) kan komma att föreslås på nytt före jul.

”Om C/L vidhåller sin SD-analys faller förslaget. Sen Löfven efter jul. Hur det går? Vet ej”, skriver han på Twitter.

4 tim
Jonas Sjöstedt. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Vänstern la ner sina röster: ”Har exakt samma effekt”

Vänsterpartiet la ned sina röster i statsministeromröstningen om Stefan Löfven. Detta trots att Jonas Sjöstedt (V) upprepande gånger har sagt att Löfven är partiets statsministerkandidat.

– Att lägga ner sina röster har exakt samma effekt som att rösta för, säger Sjöstedt till SVT.

– Vi röstar för om vi ingår i regeringen, annars släpper vi fram en regering vi kan förhandla med.

Han upprepar att Vänsterpartiet aldrig kommer att släppa fram en borgerlig statsminister och att Löfven fortsatt är partiets statsministerkandidat.

– Om en regering bygger på våra mandat måste vi också tycka att politiken är acceptabel för att släppa fram en regering, säger han.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman fick frågor på hur han såg på Vänsterpartiets besked.

– Jag har inga synpunkter på det, sa Ygeman.

4 tim
Läs mer om Röster om regeringsfrågan
Jens Stoltenberg och Kosovos president Hashim Thaci. Visar Kryeziu.
Konflikten mellan Kosovo och Serbien

Jens Stoltenberg: Beslutet är olägligt

Kosovos parlaments beslut om att rösta ja till en egen armé är olägligt. Det uppger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i ett pressmeddelande.

”Jag beklagar att det här beslutet fattades trots att Nato uttryckt sin oro”, skriver han.

Stoltenberg uttrycker att Nato stödjer utvecklingen av Kosovos säkerhetsstyrkor i dess nuvarande form. Däremot kommer Nato nu behöva ompröva nivån för sitt engagemang i Kosovos säkerhetsstyrkor.

”Alla sidor måste se till att dagens beslut inte längre kommer att öka spänningarna i regionen. Alla ansvariga politiska aktörer i regionen måste fokusera på framsteg med reformer och dialog”, skriver Stoltenberg och uppmanar Pristina och Belgrad att avstå från några uttalanden eller handlingar som kan leda till en eskalering.

8 min
Kosovos säkerhetsstyrka (KSF) Visar Kryeziu / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Konflikten mellan Kosovo och Serbien

Kosovos parlament röstade ja till egen armé

Kosovos parlament har röstat ja till att omforma landets säkerhetsstyrka till en egen arme och fördubbla antalet soldater till 5 000. Det rapporterar AFP.

”Soldater, grattis till era nya uppdrag”, har Kosovos president Hashim Thaci sagt, enligt nyhetsbyrån.

I nuläget har Kosovo ingen egen armé utan NATO-ledda fredsstyrkor som varit i landet sedan i slutet på nittiotalet.

Kosovo blev självständigt från Serbien för tio år sedan. I Serbien väcker det nya beskedet reaktioner och man menar att det är ett hot mot den regionala säkerheten. Enligt nyhetsbyrån bojkottade serbiska parlamentsledamöter omröstningen.

4 tim
Läs mer om Konflikten mellan Kosovo och Serbien
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Andreas Norlén inför dagens statsministeromröstning. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Analys: Norléns besked ett sätt att konkretisera hotet

Att talman Andreas Norlén redan nu börjar planera för ett extra val är ett försök att konkretisera hotet, skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys.

”Talmannens budskap är väl ungefär det här: ’Skärp er eller riskera att möta väljarnas vrede.’”

De partier som riskerar svidande nederlag i ett extra val har skäl att kompromissa redan nu, skriver DN:s Ewa Stenberg. Men om det ändå blir ett nytt val är det rimligt att partierna ger nya besked om hur landet ska styras.

”Försöker partierna gå till val på samma besked som förra gången riskerar de att öka politikerföraktet och sänka förtroendet för demokratin”, skriver hon.

TV4:s Marcus Oscarsson tycker att talmannen borde ändra strategi inför de avslutande omröstningarna. Han tycker att Norlén borde neutralisera valet och i stället ge partierna ett öppnare mandat att förhandla fritt. I praktiken skulle det bli C och L som för samtal med M och S för att sedan återrapportera till talmannen.

”Därmed har båda statskandidaterna chans i sista omröstningen”, skriver Oscarsson.

3 tim
Andreas Norlén. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Norlén och Valmyndigheten i möte om möjligt extra val

Talmannen Andreas Norlén håller nu möte med Valmyndigheten. Där diskuteras ett eventuellt extra val, rapporterar flera medier.

Riksdagens partier driver Sverige närmare ett extra val, skriver talmannen i ett pressmeddelande, uppger SVT.

”Jag beklagar det och jag kommer att göra allt jag kan för att förhindra det, men om partierna väljer extra val framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte att stå i vägen för dem. Jag bedömer därför att jag nu bör vidta åtgärder i förberedande syfte.” skriver Norlén vidare i pressmeddelandet.

4 tim
SVT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Löfven röstas ner som statsministerkandidat av riksdagen: ”Ganska väntat”

Stefan Löfven (S) förlorade statsministeromröstningen i riksdagen. Majoriteten av riksdagsledamöterna röstade nej till S-ledaren.

– Det var ganska väntat, säger Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman i SVT:s sändning direkt efter omröstningen.

M-ledaren Ulf Kristersson tycker att partierna snart har prövat alla tänkbara konstellationer.

– Nu tror jag man måste återgå till de realistiska alternativen, säger Kristersson, som fortsatt hoppas på en borgerlig minoritetsregering.

KD-ledaren Ebba Busch Thor hoppas att Kristersson blir statsminister efter att Löfven återigen fått nobben av riksdagen.

– Han fick färre röster i den här voteringen än förra gången vi hade en statsministeromröstning om Löfven, säger hon.

Centerpartiet har röstat nej till både Löfven och Kristersson under hösten.

– Det har varit en speciell och svår höst även för mig, säger C-ledaren Annie Lööf efter omröstningen.

Miljöpartiet vill ingå i regeringen och röstade ja till Löfven.

– För oss var det självklart, säger Maria Ferm (MP).

200 av ledamöterna röstade nej, 116 röstade ja och 28 avstod. För att vinna statsministeromröstningen behövde Löfven få färre än 175 nej-röster.

5 tim
Läs mer om Valet 2018
Arkivbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Ny rapport: För lite stöd ges till ensamkommande

Stöd till ensamkommande avslutas för hastigt enligt en ny forskning från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering. Det rapporterar Ekot.

Grundläggande trygghet, stödjande vuxenrelationer, skola och en aktiv fritid är de främsta behoven som ensamkommande saknar enligt forskningen.

Åsa Backlund är lektor i socialt arbete på Stockholms universitet och en av författarna bakom studien.

– Man skulle säkert kunna hitta sätt att få en smidigare övergång mellan olika ansvar, men som det sker i dag kan jag inte se att man gör det med den unges bästa för ögonen utan det verkar handla mer om att slippa ta det ekonomiska ansvaret, säger hon till Ekot.

1 tim
Illustrationsbilder/Brunnsparken i centrala Göteborg/ TT
Svenskt mottagande

”En grupp väldigt unga som röker heroin dagligen”

Fältassistenter i Göteborg vittnar om att de möter ensamkommande med tungt heroinmissbruk men att man inte har någon hjälp att erbjuda eftersom varken stat eller kommun vill ta ansvar för missbruksvården av gruppen.

– Vi har en grupp väldigt unga människor som röker heroin dagligen och den gruppen måste tas hand om, någon måste ta ansvar, säger fältarbetaren Magnus Bergström till Ekot.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, uppger att man flera gånger har påtalat problemet för regeringen. Migrationsminister Heléne Fritzon säger till Ekot att hon inte vill kommentera frågan eftersom hon sitter i en övergångsregering.

Idag 06:44
Åsa Furén-Thulin. Sveriges Kommuner och Landsting
Svenskt mottagande

Kritiken: Unga som söker asyl får inte missbruksvård

Det är nästan omöjligt att få hjälp att lämna kriminalitet och drogberoende för den som fyllt 18 år och befinner sig i en asylprocess, rapporterar Ekot. Nu kräver SKL att frågan om ansvar för behandling förtydligas eftersom unga faller mellan stolarna.

– Jag hoppas innerligt att den nya regeringen tar ansvar för den här gruppen och att vi får ersättning upp till 21 år, säger Åsa Furén-Thulin, sektionschef på SKL.

Staten har tidigare ersatt kommuner för missbruksvården för ensamkommande upp till att de blev 21 år. Regelverket ändrades 2017 och nu får kommunerna inte ersättning om behandling inletts efter 18-årsdagen.

Idag 06:45
Läs mer om Svenskt mottagande
Firat packar inför resan till Syrien. Vice Sverige
Syrienkriget

Firat från Göteborg: Slåss mot IS för att skydda landet

De sista striderna pågår om IS-kontrollerade områden i Syrien. I ett videoreportage följer Vice Sverige göteborgaren Firat inför hans senaste resa för att slåss vid fronten med kurdiska YPG.

– Du gör lumpen för att du är redo att skydda ditt land, jag åkte ner dit för att jag ska skydda mitt land, jag har familj där, säger han till Vice när han packar ner militäruniform, skor, kaffe och snus i en lägenhet i Stockholm.

Firat ser sig själv som stridande sjukvårdare.

– Det är den här som räddar liv. Inte krig, säger han och pekar på en väska med bandage, tryckförband och medicin.

Själv är han mer orolig hemma i Sverige än för att delta i kriget. I Göteborg har Firat tagit emot hot från IS-anhängare och polisanmält att han beskjutits.

1 tim
Arkivbild. Asmaa Waguih / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Syrienkriget

IS-fäste i östra Syrien uppges ha återtagits

IS-fästet Hajin i östra Syrien har återtagits av den kurdisk-arabiska milisen SDF (Syriska demokratiska styrkorna) tillsammans med USA-ledda militäralliansens luftangrepp.

Styrkorna ska ha tagit full kontroll över Hajin, uppger det oppositionella syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

– Efter en vecka av hårda strider och flyganfall har SDF lyckats sparka ut IS ur Hajin, säger Ramo Abdel Rahman, chef för SOHR.

Hajin var IS främsta fäste i det sista området som IS kontrollerade i östra Syrien. Att staden nu har återtagits ses som ett bakslag för terrorgruppen. Än finns det fortfarande byar i närheten som gruppen kontrollerar, skriver AP.

5 tim
Läs mer om Syrienkriget
Helg Recensioner
Håkan Hellström. Marcus Erixson
Helg Recensioner

Håkan Hellströms går en ny väg: ”Hjärtat blir fluffigt”

Håkan Hellströms album ”Illusioner” som är inspelat ihop med Göteborgs symfoniker sticker ut rejält i artistens diskografi, enligt flera recensenter.

”Det hade kunnat vara pompöst, överdrivet, ansträngt, konstlat”, skriver GP:s musikskribent Johan Lindqvist men konstaterar att resultatet är modigt och mästerligt. ”Det här blev skivan där Håkan Hellström ritar en ny karta för sig själv och sin musik”, skriver han och delar ut fem fyrar i betyg.

SvD:s Annah Björk skriver att Håkan Hellström väljer bort den flerfiliga motorvägen mot Friends arena och i stället tar en stig genom en prunkande blomsteräng. ”Det är så vackert att hjärtat blir fluffigt och inget mörker spelar någon roll.”

DN:s Mattias Dahlström ger albumet en trea i betyg. Han tycker att albumet vajar mellan maffigt och pompöst. Det är långt ifrån alltid som Håkan Hellström tjänar på att backas upp av halva Västsveriges samlade pukor och trumpeter, skriver han.

Läs recensionerna i länkarna nedan.

23 min
Bild från ”Aquaman” Jasin Boland / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Recensioner

”Aquaman är ett magplask – trots alla ingredienser”

Superhjältefilmen ”Aquaman” innehåller flera ingredienser för att bli en bra film, men trots stornamn och engagerande surrealistiska ögonblick är filmen en besvikelse, skriver The Guardians recensent Peter Bradshaw.

”Ett fullkomligt magplask”, skriver han.

Det är under Aquamans ensamma tonårstid som filmen blir intressant. Men sen när han växer upp och ska ge sig ut på okända, djupa vatten för att bli den hjälte som bryr sig om alla blir den inte lika bra, menar Bradshaw.

SvD:s recensent tycker att regissören James Wan går mot strömmen och att filmen är mer än en ”berg- och dalbana och ett äventyrsbad”.

”Förutom magkittlande fart och fläkt bjuds det på storögd barnkalashumor, grekisk mytologi, Hongkong-action, japansk manga och ecstasyrusig lasershow”, skriver han.

Läs recensionerna i länkarna nedan.

1 tim
Jonathan Olley / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Recensioner

”Magiskt bra skådespeleri i Skarsgårds nya drama”

De svenska kritikerna är mycket imponerade av tv-serien ”The little drummer girl”, vars första två avsnitt släpptes på C More på torsdagen.

Den åtta avsnitt långa serien – baserad på John le Carrés roman med samma namn – beskrivs av DN:s Helena Lindblad som ett snyggt spiondrama med ”ofta magiskt bra skådespeleri”.

”Alexander Skarsgård gör en av sina bästa insatser i karriären”, slår en enig Mattias Bergqvist fast i Expressen.

Även SVT:s Fredrik Sahlin berömmer skådespelarnas insatser: Skarsgård, Florence Pugh och inte minst Michael Shannon, som drar blickar till sig ”likt en Sara Danius på Nobelfesten”. I övrigt beskriver Sahlin serien som snygg och tekniskt briljant – och presenterar mycket få invändningar.

”En lyxig, nästan perfekt tv-upplevelse”, sammanfattar SvD:s Elias Björkman.

1 tim
Läs mer om Helg
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019
Pär Holmgren och Alice Bah Kuhnke toppar Miljöpartiets lista inför EU-valet.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

Ledare: Holmgrens vurm för diktatur passar inte i EU

Opinion Den tidigare meteorologen Pär Holmgren, som tillsammans med Alice Bah Kunhke (MP) toppar Miljöpartiets lista inför EU-valet, har tidigare skrivit att han som statsminister snabbt skulle ”avskaffa alla val” för att lättare kunna ta tag i klimatkrisen. Det skriver DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki.

”Den våta klimatdiktaturdrömmen skulle göra människor precis lika ofria, instängda och på godtyckliga grunder nedtryckta som i andra diktaturer”, skriver Sokolnicki.

Hur ska man egentligen tolka nomineringarna av Bah Kuhnke och Holmgren? frågar sig Dag Elfström i moderata Smålandsposten. Han konstaterar att de ledamöter som ledde MP till partiets största valframgång därmed knuffas bort.

”Ett sätt att tolka det är att Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren anses vara dragplåster det lilla krisande ytterlighetspartiet inte har råd att välja bort”, skriver Elfström.

1 tim
Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren. Miljöpartiet
EU-parlamentsvalet 2019

Bah Kuhnke och Holmgren toppar MP:s EU-valslista

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och meteorologen Pär Holmgren toppar Miljöpartiets lista på kandidater till Europaparlamentsvalet, skriver MP i ett pressmeddelande.

Holmgren blev känd som meteorolog på SVT men arbetar i dag som naturskadespecialist på Länsförsäkringar och har varit engagerad i klimatfrågor.

– Det här är den sista mandatperioden EU har på sig för att bidra till en tillräckligt stor och snabb omställning för att klara klimatmålen. Därför har jag de senaste åren velat börja arbeta med klimatfrågan internationellt, säger han.

Valet till EU-parlamentet hålls den 26 maj 2019.

Igår 10:22
Läs mer om EU-valet

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund