MP:s språkrör Isabella Lövin. Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Miljöpartiet under spärren i ännu en mätning

Miljöpartiet har det fortfarande motigt i opinionen. Partiet hamnar under riksdagsspärren och får 3,9 procent i en ny mätning från Expressen/Demoskop. Detta bara ett par dagar efter SCB:s stora partisympatiundersökning, där partiet fick 3,8 procent.

MP har också skakats av trakasserianklagelserna mot riksdagsledamoten Stefan Nilsson, som ledde till att han lämnade partiet, och stormen kring den tidigare utrikespolitiska talespersonen Pernilla Stålhammar. Trots det är partisekreteraren Amanda Lind positiv.

– Vi ligger för lågt i opinionen nu, det jobbar vi stenhårt för att vända. Partiet har ett starkt politiskt självförtroende, säger hon till tidningen.

Mer om mätningen

1 608 personer har intervjuats varav 1000 per telefon och 608 via webb. Mätningen är gjord mellan 28 november-5 december. Förändring gentemot förra månadens Expressen/Demoskopmätning inom parentes.

Socialdemokraterna: 27,1 procent (-1,1)

Vänsterpartiet: 8,5 (+1,0)

Miljöpartiet: 3,9 (-0,5)

Moderaterna: 20,9 (-1,0)

Liberalerna: 5,8 (+0,9)

Kristdemokraterna: 3,0 (+0,2)

Centerpartiet 9,0 (0)

Sverigedemokraterna: 18,3 (+0,2)

Feministiskt initiativ 2,2 (0)

Övriga: 1,2 (+0,3)

Tidigare

Toppnyheter

Klassrum. Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
OECD:s lärarrapport

Var tionde lärare i Sverige ångrar sitt yrkesval

Den internationella undersökningen Talis, som fokuserar på lärares och rektorers arbete, visar att var tionde lärare ångrar sitt yrkesval, skriver TT.

Undersökningen visar samtidigt att de flesta svenska lärare fortfarande skulle välja att bli lärare om de fick välja om på nytt.

Lärarförbundet framhåller att svenska lärare fortfarande har en väldigt hög arbetsbelastning, samtidigt som undervisningstiden ökar utan att tiden för planering gör det. Enligt förbundet tycker 90 procent av lärarna att yrket har låg status.

18 min
Anna Ekström (S) Lisa Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekström om lärarrapport: ”Mer behöver göras”

Enligt OECD-undersöknigen Talis som kom i dag är svenska lärare nöjda med sina jobb. Fler lärare anser också att deras yrke har hög status jämfört med tidigare år. Det är glädjande besked, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S) i ett pressmeddelande.

Men hon ser fortfarande möjlighet till förbättringar.

– Det är positivt, även om mer behöver göras för att vi ska ta oss tillbaka till världens bästa och mest jämlika skola, säger hon.

11 min
Klassrum. Arkivbild. Alexander Olivera/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska lärare överlag nöjda med sitt jobb

Över 90 procent av svenska lärare är nöjda med sina jobb, rapporterar TT. Det visar den internationella undersökningen Talis, som fokuserar på lärares och rektorers arbete.

Svenska lärare byter dock ofta arbetsplats, vilket Skolverket tycker är bekymmersamt eftersom det inte gynnar elevers lärande.

Omsättningen på lärare beror dels på lärarbrist som gör det lätt att byta jobb – vilket också är ett sätt för lärare att få upp sin lön.

3 tim
Läs mer om OECD:s lärarrapport