Färjebåtar i Helsingborgs hamn. Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Minderåriga flyktingar tar farlig väg – under lastbilar

Gränspolisen i Helsingborg upptäcker regelbundet att flyktingar och migranter gömt sig ombord på lastbilar på färjor som kommer från Helsingör. Sedan första januari har gränspolisen haft ett femtontal ärenden.
– Det varierar mellan att man hänger under lastbilarna och har skurit upp kapellen och sitter inne i lastbilarna, säger Michael Mattsson, chef vid gränspolisen, till Ekot.
Bland dem som upptäckts har fyra varit minderåriga. Ingen person har vad man känner till skadat sig på den farliga vägen.

Toppnyheter

Bron i Genoa.  STEFANO RELLANDINI / TT NYHETSBYRÅN
Rasade viadukten i Genua

Dödssiffran stiger i Italien: 38 döda efter broraset

Dödssiffran efter broraset i Genua har stigit till 38, bekräftar vice premiärminister Matteo Salvini. Italienska politiker försöker nu reda ut vem som bär ansvaret för den rasade bron. Salvini har ifrågasatt EU:s budgetregler som han menar har förhindrat nödvändiga investeringar i infrastrukturen.
– Om externa krafter bakbinder oss så att vi inte kan bygga säkra vägar och skolor måste man verkligen fråga sig om vi ska följa de här reglerna, säger han enligt Bloomberg.
Samtidigt vill den italienska regeringen upphäva kontraktet med Autostrade per l'Italia, bolaget som konstruerade den rasade bron.
Totalt har sju personer räddats ur rasmassorna där räddningsarbetet fortsätter under onsdagen.
– Vi ger inte upp hoppet. Vi har redan räddat flera och kommer inte sluta förrän den sista är funnen, säger brandmannen Emanuele Giffi till AFP.
432 människor har evakuerats från sina hem i elva byggnader i närheten av bron på grund av risk för ytterligare broras.

4 tim
Rasmassor vid bron i Genua.  VALERY HACHE / AFP
Rasade viadukten i Genua

Uppgift: Överlevare ropar efter hjälp i rasmassorna

Dödssiffran efter broraset i Genua har stigit till 38. Räddningsarbetet fortsätter och enligt uppgifter till italienska medier har överlevande i rasmassorna hörts ropa efter hjälp, rapporterar Aftonbladet.
Överlevaren Antonio Rubino, satt i den sista bilen bakom de som föll från bron.
– Framför mig kollapsade asfalten totalt. Att jag lever är ett mirakel. Otroligt nog blev jag inte påkörd bakifrån. Om jag hade jag blivit det hade jag störtat ned med de andra, säger Rubio till Sydney morning herald.

11 min
Den kollapsade bron.  Stefano Rellandini / TT NYHETSBYRÅN
Rasade viadukten i Genua

Risk för fler broras: Hundratals har evakuerats

432 människor har evakuerats från sina hem i elva byggnader i närheten av den bro som kollapsade i går i Italien, rapporterar SVT.
– Det finns en risk att andra delar av bron rasar så därför har vi evakuerat människor från alla närliggande byggnader, säger en räddningsarbetare enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa.
Enligt de officiella siffrorna från regionen Ligurien har 35 personer dött efter broraset. Genua har utlyst sorg i två dagar. Flaggorna ska hissas på halvstång under onsdagen och torsdagen.

Idag 03:49
Läs mer om Rasade viadukten i Genua
Robert Mizic.  Andrew Rush / TT NYHETSBYRÅN
Övergreppen i katolska kyrkan

Offer: ”Min pubertet och mitt liv stals ifrån mig”

I en rapport framgår det att över 1 000 barn utsatts för sexuella övergrepp av 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Robert Mizic var ett av de barn som utsattes för övergrepp av en präst för 35 år sedan. Under presskonferensen då rapporten presenterades grät Mizic.
– Det är ett fruktansvärt sätt att leva på. Min pubertet och mitt liv stals ifrån mig, säger han till CBS News.
Mizics mamma berättade om övergreppet för högt uppsatta inom kyrkan och försökte polisanmäla, men utan resultat. Nu vill han att den katolska kyrka ska ta ansvar och att alla som utsattes för övergreppen ska få rättvisa.

26 min
Illustrationsbild.  JASON COHN / TT NYHETSBYRÅN
Övergreppen i katolska kyrkan

Vittnen: Varför är inte dessa människor i fängelse?

Många av de som utsattes för sexuella övergrepp av katolska präster i delstaten Pennsylvania är lättade över att de äntligen blir hörda, skriver The New York Times.
– Jag gick till två biskopar med anklagelser i över fem år och de ignorerade och nekade mina påståenden. Ledningen har hållit rovdjuren bakom ryggen, säger James Faluszczak, en de som vittnade i juryn.
För andra är det för lite och för sent. Frances Sambers bror, Michael, blev sexuellt utnyttjad som barn och tog livet av sig 2010.
– Det är bra att allmänheten ser det här, men var är rättvisan? Vad gör man åt det? Varför är inte dessa människor i fängelse?, säger Frances Samber.
I rapporten framgår det att 300 katolska präster anklagas för att ha förgripit sig på minst 1 000 barn.

Idag 04:46
Arkivbild. Katedral i Chile. Fernando Lavoz / TT / NTB Scanpix
Övergreppen i katolska kyrkan

300 katolska präster i USA anklagas för pedofilbrott

I en rapport från en jury i den amerikanska delstaten Pennsylvania framgår det att fler än 300 katolska präster på trovärdiga grunder anklagas för att ha förgripit sig på minst 1 000 barn, rapporterar CNN. Uppgifterna kommer från interna dokument från sex av kyrkans olika stift i delstaten.
”Vi tror att det faktiska antalet barn vars dokumentation har försvunnit, eller som har varit för rädda för att träda fram, är flera tusen”, skriver juryn i sin rapport.
Övergreppen ska ha genomförts under en flera decennier lång period.

Igår 19:28
Läs mer om Övergreppen i katolska kyrkan
Utbrunna bilar på parkeringen vid Frölunda torg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilbränderna i Västsverige

Misstänkt för bilbrand gripen av polis i Turkiet

En person har gripits i Turkiet efter att ha anhållits i sin frånvaro misstänkt för inblandning i bilbränderna i Göteborg, skriver Göteborgs-Posten.
Personen som är i tonåren åkte till Turkiet under tisdagen men stoppades vid gränsen. Han ska flygas tillbaka till Sverige under onsdagen.
Ett åttiotal bilar brann och ytterligare 30–40 bilar förstördes i samband med de händelser som utspelade sig på flera platser i Västsverige under måndagen. Två ytterligare personer har sedan tidigare gripits och anhållits misstänkta för inblandning i händelserna.

4 tim
Utbrunna bilar på parkeringen vid Frölunda torg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilbränderna i Västsverige

Tusentals bilar brann förra året – men få åtalas

De flesta som bränner bilar går fria, skriver Svenska Dagbladet med hänvisning till statistik från Brottsförebyggande rådet.
Förra året utreddes 3 967 fordonsbränder i Sverige, men endast 23 av dessa utredningar slutade med att en misstänkt åtalades eller på annat sätt lagfördes. Enligt Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby i Stockholm, är det svårt att utreda fall där gärningsmannen inte gripits i nära anslutning till branden.
– Generellt är uppklaringsandelen tyvärr väldigt låg. Det är ett hastigt förlopp och brottet sker ofta på kvällen eller natten med få vittnen och lite teknisk bevisning, säger han till SvD.

Idag 04:34
Västra Frölunda.  Oscar Magnusson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilbränderna i Västsverige

Fem nya bilbränder: ”Oklart om det är samma gäng”

Fem nya bränder har rapporterats i Västsverige under natten till onsdagen, skriver Göteborgs-Posten.
Under loppet av av en halvtimme sattes två bilar i brand i Västra Frölunda. Ytterligare bilbränder har inträffat i Mölndal och i Norrby. Dessutom har det brunnit i en husvagn i Vänersborg.
Bilbränderna var nära bostadshus.
– Bilarna ligger precis intill stora hyreskomplex och det förelåg stor spridningsrisk, särskilt till andra bilar, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisregion Väst, till Aftonbladet.
– Det är bara en bil på varje ställe och känns mer random, men det är svårt att säga om det rör sig om samma gäng, fortsätter han.

Idag 03:14
Läs mer om Bilbränderna i Västsverige
Sverige och klimathotet

Splittring i KD om utspelet: ”Det här är visst en ny linje”

Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Penilla Gunther står på sig och menar att KD-ledaren Ebba Busch Thors öppnande för nya kärnkraftverk är en ny partilinje, som inte har förankrats hos henne.
– Det är jag som suttit och förhandlat energiöverenskommelsen och suttit med i genomförandegruppen under de här två åren. Jag har gått igenom varje förslag och det här är ju en ny linje, säger Penilla Gunther till TT.
Enligt Ebba Busch Thor så är Gunther väl informerad. Partiledaren säger att beslutet är taget i KD:s verkställande utskott, där inte Penilla Gunther sitter, samt att nya kärnkraftverk inte äventyrar energiöverenskommelsen.
På frågan hur det kommer sig att Penilla Gunther hävdar att hon inte kände till beslutet svarar Busch Thor:
– Det kan jag inte svara för, det får hon stå för.

2 tim
Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Sverige och klimathotet

KD: Satsar inga nya statliga pengar på kärnkraft

Kristdemokraterna lämnar inte energiöverenskommelsen och man vill inte heller satsa några nya statliga pengar på kärnkraft. Det säger KD:s kommunikationschef Mia Widell till SVT Nyheter sedan KD-ledaren Ebba Busch Thor öppnat för fler nya kärnkraftverk i Sverige under en debatt i DI/Expressen.
– Ebba Busch Thor har öppnat för att inom ramen för överenskommelsen, hitta möjligheter för att få fram mer och fler kärnkraftverk än vad som i dag planeras, säger Mia Widell.

5 tim
Ulf Kristersson (M).  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Sverige och klimathotet

Kristerssons kritik mot M-politikerna: ”Slarvigt”

Flera moderata politiker har skrivit på sociala medier att svenska medier endast lyfter klimatfrågan för att rädda Miljöpartiet från att åka ur riksdagen, rapporterar Aftonbladet. Nu riktar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson riktar kritik mot inläggen:
– Så är det absolut inte, miljöfrågan är en riktigt viktig fråga, säger han. På frågan om vad han tycker om inläggen svarar han:
– Det är bara slarvigt, så ska man inte säga.
Riksdagsledamoten Edward Riedl säger till tidningen att han tycker att han har mycket på fötterna.
– Jag tror det finns rätt många journalister som sympatiserar med MP, som tycker det är rimligt att miljöpartister får framstå som klimatexperter och okritiskt genomföra intervjuer.

5 tim
Läs mer om Sverige och klimathotet

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
TT/Stefan Löfvens Instagram
Reaktioner på bilbränderna

Löfven nattvandrade efter bilbränderna i Västsverige

Stefan Löfven nattvandrade i Göteborgsstadsdelen Tynnered i natt. I ett inlägg på Instagram skriver statsministern att han ville visa sitt stöd till ”de närvarande vuxna som tar ansvar, nattvandrar och gör sina områden bättre och tryggare.”
Även Göteborgs kommunalråd Ann-Sofie Hermansson (S) deltog i nattvandringen som arrangerades av en grupp föräldrar och andra vuxna från området.
– Detta är mitt Tynnered. Jag vill att det ska vara ett tryggt område och jag vill bidra till att unga och gamla ska kunna känna gemenskap och trygghet tillsammans, säger Ann, som själv varit med och grundat gruppen, till Aftonbladet.
Natten till onsdagen blev betydligt lugnare, med totalt fem nya bränder som rapporterats in från Västsverige.

3 tim
Statsminister Stefan Löfven i Göteborg.  Henrik Brunnsgård/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på bilbränderna

Ledare: Bara föräldrarna kan uppfostra sina barn

Opinion Flera ledarsidor tar i dag upp de många bilbränderna i Västsverige under måndagskvällen. Flera lokala ledarsidor är eniga att sådana här upplopp inte får tolereras. Att statsministern går ut och ryter ifrån räcker inte – rytandet måste följas av handling, skriver Nya Wermlands-Tidningens ledarsida.
Skribenten menar att kameraövervakning och straff fyller en funktion men att det inte utesluter förebyggande socialt arbete.
Borås Tidnings ledare frågar sig också hur partiledarnas fördömanden egentligen hjälper dem som fått sina bilar brända. Skribenten menar att det finns ett behov av att diskutera sociala åtgärder.
”Samhället kan inte uppfostra barn så att de håller sig borta från kriminalitet. Det kan bara föräldrarna.”
Den pågående valrörelsen får inte heller störas av ligister, skriver Hans Bülow på Sydöstrans ledarsida.
”Denna vandalism är i förlängningen djupt skadlig för vår demokrati.”

3 tim
Moderatledaren Ulf Kristersson (th) i samtal med Dan Windt (tv), chef för lokalpolisområde Storgöteborg Syd, och Jonas Ransgård (M) under ett besök på Frölunda torg efter nattens bilbränder. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på bilbränderna

Ransgård: ”Samhället måste reagera stenhårt”

Göteborgs kommunalråd Jonas Ransgård (M) beskriver nattens bilbränder som ”hemska, destruktiva och rent ondskefulla”, skriver GP.
Han menar att samhället måste reagera hårt efter att ett 80-tal bilar satts i brand i Göteborg och Trollhättan och att det behövs fler poliser, hårdare straff och fler kameror.
– Det finns ingen frustration som kan ursäkta detta. Människor gör egna val att begå sånt här. Samhället måste reagera stenhårt, säger Ransgård till tidningen.
Ulf Kamne, miljöpartistiskt kommunalråd i staden, kallar händelsen för ”en katastrof för de som bor här och för staden”.

Igår 20:40
Läs mer om Reaktioner på bilbränderna
Valet 2018 Framtiden i sjukvården
Stefan Löfven och Annika Strandhäll på besök på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Framtiden i sjukvården

S vill ersätta stafettläkare med fasta läkare

Socialdemokraterna vill ersätta stafettläkare med fasta läkare. Det säger statsminister Stefan Löfven och socialminister Annika Strandhäll på en pressträff på onsdagen när de besöker Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
– Vi behöver bryta beroendet av inhyrd personal för att få ned kostnaderna och för att det är orimligt att personalen får nya kollegor hela tiden, säger Stefan Löfven.
2017 gick över fem miljarder till hyrpersonal inom vården förra året, enligt Annika Strandhäll.
– Det här dränerar resurser från den svenska sjukvården, säger hon under pressträffen.

2 tim
Illustrationsbild. isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Utländska läkare får jobb snabbare med vårdsatsning

Ett 40-tal utländska läkare och sköterskor har de senaste åren fått legitimation inom Region Skåne med hjälp av en särskild satsning för vårdpersonal, rapporterar P4 Malmöhus.
Satsningen går ut på att hjälpa personer med utländsk examen inom vården att snabbare få svensk legitimation, en tjänst som på cirka tre år lockat nästan 100 deltagare.
– Att utbilda vårdpersonal är en lång och dyr process så det är klart att om man då har folk som kommer till Sverige och har vårdkompetens och kan få in dem snabbare att jobba så är det ju en samhällsvinst, säger David Westlund (S), ordförande i regionens personalnämnd.

2 tim
TT
Valet 2018 Framtiden i sjukvården

S vill stoppa privatisering av vård: Skapa ordning

Socialdemokraterna vill stoppa privatiseringar inom vården, det säger finansminister Magdalena Andersson i dag när partiet presenterar flera förslag för sjukvården i Sverige.
– Vi har prioriterat, och kommer att fortsätta att prioritera, fler anställda i välfärden framför skattesänkningar för de som tjänar mest, säger finansminister Magdalena Andersson under pressträffen.
Socialdemokraterna vill bland annat stoppa gräddfiler och införa förbud mot att köpa sig före i vårdköer. De vill också ha insyn och transparens i sjukvården och ändra lagsystemen för att behoven och inte vinster ska styra.
I förslagen ingår också att akutsjukhusen inte ska säljas ut.
– Vi vill skapa ordning och reda i vården, säger Andersson.

Igår 08:16
Läs mer om Valet 2018