Hem
(FREDRIK SANDBERG / TT)

Mindre mat för pengarna: ”Krympflation blir vanligare”

Krympflation som innebär att matvarors förpackningar krymper medan priset kan vara samma eller öka blir vanligare när inflationen stiger. Det spår experter enligt DN. Professor i företagsekonomi på Handelshögskolan i Stockholm, Rickard Wahlund, anser att knepet kan vara svårt för konsumenter att upptäcka.

– Hela vitsen med detta är att man inte riktigt är medveten om prisökningen, eftersom det kan minska konsumtionen.

Experten och vägledaren Maria Wiezell på Sveriges konsumenter säger till tidningen att fenomenet är vilseledande och försvårar våra val.

Läs även

Så får du bästa ekonomibevakningen:

Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp. Omni Ekonomi hjälper dig att navigera i den just nu turbulenta ekonomiska verkligheten – med nyheter, analyser och handfasta råd kring din privatekonomi. I sommar får du testa Omni Ekonomi i tre månader för 99 kronor. Erbjudandet gäller även dig som har testat Omni Ekonomi tidigare.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen