Vintervädret i Pakistan

Minst 57 döda efter laviner i Pakistan – talet kan stiga

Minst 57 människor har dött efter flera laviner i Kashmirområdet i Pakistan under det senaste dygnet, uppger regeringsföreträdare enligt Reuters. Dessutom saknas flera personer och ytterligare bybor är strandade i bergsbyarna.

I grannlandet Indien har ytterligare tio personer dött i lavinerna.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Region Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M / Fältsjukhuset i Älvsjö Jessica Gow / Jonas Ekströmer / TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Stockholm begär aktivering av krislägesavtal – öppnar fältsjukhuset för patienter

Region Stockholm begär att få aktivera krislägesavtalet med Vårdförbundet. Det bekräftas av finansregionråd Irene Svenonius (M) under en pressträff på torsdagskvällen. Beslutet var enhälligt i regionstyrelsen.

– Det är jag glad över, vi står eniga i kampen att rädda stockholmarnas liv och hälsa, säger Svenonius.

Nu kommer en förfrågan att skickas till Sveriges kommuner och regioner om att få aktivera avtalet och det blir i så fall möjligt för personal att jobba 48 timmar i veckan med högre ersättning.

Fältsjukhuset i Älvsjö öppnas i helgen upp för patienter, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson vid pressträffen.

1 tim
Bild från fältsjukhuset i Älvsjö.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vårdpressen i Stockholm lär bli störst i mitten på april

Region Stockholm ska öka kapaciteten inom intensivvården för att möta ökningen av coronasmittade, meddelar hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson vid en pressträff.

Eriksson visade upp prognoser för hur man tror att vårdbehovet i regionen kan komma att utvecklas. Påfrestningen väntas bli som mest extrem i mitten av april.

– Det finns risk för kapacitetsbrist och ett extremt läge där vi behöver ställa om på ett ännu mer radikalt sätt än vad vi gjort nu, säger Eriksson.

Eriksson betonar att prognoserna inte är helt säkra. Han meddelar också att det fältsjukhus som byggts upp i Älvsjö öppnas till helgen.

Se Regionens prognoser i bilderna nedan.

25 min
Test för covid-19 i Italien.  Cecilia Fabiano / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Leverans från Kina ger hopp om dubblat coronatestande

Den leverans av testmaterial från Kina som i går landade på Arlanda gör att man nu hoppas på att kunna dubbla antalet coronatester i Sverige.

Det säger Lars Engstrand, professor i smittskydd på Karolinska Institutet, till Sveriges Radio. Engstrand var den som la beställningen strax innan det inte längre gick att beställa mer material.

Nu ska Karolinska institutet föra en diskussion med regionerna och Folkhälsomyndigheten för att se hur materialet ska användas på bästa sätt, säger Engstrand.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Magdalena Andersson (S).  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

Analyser: Andersson skulle kunna låna 100 miljarder till

Finansminister Magdalena Andersson (S) skulle kunna låna ytterligare 100 miljarder för att lindra coronavirusets effekter – om hon bara vill. Det skriver SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström i en analys, samma dag som Andersson konstaterat att man ”spränger 100-miljardersvallen”.

Lagerström skriver att den svenska statsskulden är den lägsta sedan 1977, och att tunga ekonomer länge menat att Sverige borde låna mer för att investera. Men nu i kristider är läget ett annat – pengarna ska snarare gå till betalningar än till investeringar.

”Det är såklart inte lika hållbart”, skriver hon.

TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson skriver på Facebook att dagens stödpaket till kommunerna har möjliggjorts tack vare att både blåa och röda regeringar länge fokuserat på stabila statsfinanser.

I ett historiskt perspektiv är Sveriges skuld mycket låg, skriver Oscarsson.

2 min
En polis på ett folktomt Times Square i New York. BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Flyr som gammelmormor flydde från pandemin 1918”

Opinion Flera skribenter sätter ord på den oro som världens befolkning känner inför coronapandemin. Författaren Bryan Mealer skriver i The Guardian att hans släkts stora trauma har känts avlägset fram tills nu. Mealers gammemormor och hennes dotter dog i sviterna av spanska sjukan när den slog mot Texas på 1910-talet.

”Jag flyr från New York med min fru, barn och hund, precis som mina förfäder flydde från pandemin 1918”, skriver Mealer som känner sig privilegierad över att han har möjlighet att lämna New York.

”De fattiga och hemlösa kommer att lida oproportionerligt och människor vi känner kommer bli sjuka och inte klara sig.”

Aftonbladets Helena Trus skriver om sorgen att inte kunna träffa sin farmor Cyla på grund av besöksförbudet på äldreboenden. I stället pratar de i telefon.

”Jag försöker döva mitt dåliga samvete att jag inte kunnat hälsa på henne på flera veckor. Att det kan dröja månader till nästa gång.”

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Arkivbild. ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Uppgift: Resor till Gotland kan stoppas av regeringen

Regeringen överväger att stoppa alla resor till Gotland inför påsk för att minska risken för smittspridning av coronaviruset, erfar Expressen.

Undantag skulle i så fall göras för alla som är folkbokförda på ön. Många från Stockholm, en region som drabbats hårt av utbrottet, har fritidshus på Gotland. Därför pekas ön ut som särskilt sårbar.

– Det handlar om vårdens kapacitet på Gotland, säger en källa i regeringen till tidningen.

Enligt tidningens uppgifter har det redan förts diskussioner mellan myndigheter och departement om ett reseförbud till Gotland.

2 tim
Utrikesminister Ann Linde (S).  TT.
undefined

Kraftig ökning av biståndet för att få hem svenskar

Regeringen höjer konsulära biståndet för att få hem svenskar som befinner sig utomlands under coronapandemin till 100 miljoner, från tidigare 10 miljoner. Det framgår av ett pressmeddelande.

Omkring 60 flygningar har redan organiserats, med över 2 000 svenskar ombord. Det handlar bland annat om flygningar från Indien och Peru, skriver TT.

UD:s inställning är fortsatt att resenärerna i första hand ska ordna hemresor på egen hand. Det nya beslutet fattades tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna.

1 tim
Stefan Löfven.  TT
undefined

Löfven: Blir värre innan det vänder – tungt ansvar på alla påskresande svenskar

Den som väljer att resa under påskledigheten bär ett tungt ansvar på sina axlar, säger statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff om coronaviruset.

Löfven säger att kulmen över spridningen ännu inte har nåtts, och att det kommer bli värre innan det vänder.

– Jag kan inte nog understryka hur viktigt det nu är med uthållighet.

Enligt Löfven har myndigheterna än så länge dragit sig för att gå ut med en prognos över hur många som väntas avlida i covid-19, eftersom det är väldigt svårt att göra en sådan prognos.

Han säger också att smittan i Östergötland och Sörmland är på nästan samma nivå som i Stockholm om man ser till befolkningsmängden.

– Det som sker i Stockholm kan mycket väl ske i andra delar av landet.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Spanien
Javier Lara med treåriga sonen Martin. CAROLINA CORTEZ / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Spanien

29-årig spansk överlevare: Så rädd att smitta mitt barn

Över 10 000 personer har dött i covid-19 i Spanien. Javier Lara som AFP intervjuat är bara 29 år och har tillfrisknat från sjukdomen efter tio dagar på sjukhus. Han beskriver känslorna som paniska när han fick symptomen och var rädd att smitta sin åtta veckor gamla dotter.

– När jag började få symptom sa jag att jag inte skulle vara nära henne eller byta hennes blöjor, säger Javier Lara.

Lara lever hälsosamt och röker inte. Att han skulle bli så pass sjuk att han behövde andningshjälp chockade honom. Majoriteten av de som drabbas är över 60 år gamla.

Spanien är just nu värst drabbat i världen efter Italien där 11 000 hittills har mist sina liv i sjukdomen.

14 min
Bar i Madrid.  Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över 900 000 jobb borta i krisdrabbade Spanien

Coronavirusets har lett till förödande konsekvenser för den spanska arbetsmarknaden.

Omkring 900 000 jobb har försvunnit sedan landet i mitten på mars införde strikta karantänsregler, skriver El País. Hårdast drabbade är turistnäringen och byggsektorn.

Det totala antalet arbetslösa i landet ligger nu på 3,5 miljoner människor, vilket är den högsta siffran sedan 2017, rapporterar BBC.

– Den här situationen saknar motstycke, säger landets arbetsmarknadsminister Yolanda Díaz på en presskonferens enligt tv-kanalen.

Idag 10:33
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska fallen
Anders Tegnell. TT
Coronaviruset Svenska fallen

Tegnell: Tveksamt om tidigt besöksförbud gjort skillnad

Sverige bör räkna med ett ökat antal döda nu när coronaviruset letat sig in på många av landets äldreboenden, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.

– Ja, det är nog tyvärr en konsekvens som vi måste räkna med.

Trots utvecklingen menar Tegnell inte att regeringens förbud mot besök på äldreboenden kom för sent, utan att det fanns väldigt tydliga rekommendationer även innan. Han ställer sig tveksam till om ett tidigare förbud hade gjort någon skillnad.

Han säger också att nuvarande förbud är en ”väldigt tydlig signal” om att äldre måste skyddas.

2 tim
Illustrationsbilder. TT
undefined

Vårdbolag: 50 av de döda vårdades på äldreboenden

Mer än var femte av dödsoffren i covid-19 hade vårdats på äldreboenden i Stockholm. Det uppger vårdföretaget Familjeläkarna som har 230 äldre på boenden i Stockholm som smittats av corona. 50 av dem har avlidit.

Familjeläkarna ansvarar för läkarvården på drygt hälften av äldreboendena i Stockholm. De 230 smittofallen och 50 dödsfallen är fördelade på 45 av bolagets boenden.

Totalt har 239 dödsfall i covid-19 bekräftats i Sverige, enligt gårdagens siffror från Folkhälsomyndigheten.

Idag 11:33
Illustrationsbilder. TT
undefined

Tidigt sportlov och stängd gräns var bra för Skåne

Att Skåne hade sportlov tidigare än exempelvis Stockholm är ett av skälen till att viruset inte har fått samma spridning i regionen. Det skriver Sydsvenskan som listar sju skäl till den relativt långsamma spridningen i Skåne.

Danmarks stängda gränser mot Sverige, uppdaterade hygienrutiner och ett snabbt beslut om besöksförbud på äldreboenden listas också som tänkbara faktorer.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik har Skåne 291 bekräftade fall av coronasmitta.

Idag 08:37
Läs mer om Coronaviruset
Presidentvalet i USA Smittan i USA
Joe Biden och Bernie Sanders. MANDEL NGAN / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Smittan i USA

Demokratmöte skjuts upp – utmanarbeskedet dröjer

Demokraternas partikonvent som skulle äga rum i juli skjuts upp, skriver amerikanska medier. Det innebär att partiets beslut om vem de kommer att nominera som sin presidentkandidat i striden mot Donald Trump blir försenat.

Partikonventet var planerat att hållas i Milwaukee den 13 till 16 juli, det nya datumet sätts nu till den 17 augusti.

”Under rådande omständigheter av osäkerhet tror vi att det bästa tillvägagångssättet är att lägga till mer tid för att se hur situationen utvecklar sig och sätta vårt parti i bästa möjliga position för ett lyckat konvent”, säger Joe Solmonese, ordförande för konventens kommitté, i ett uttalande enligt CNBC.

2 tim
Illustrationsbilder TT
undefined

Sex veckor gammal bebis död i USA: ”Förkrossande”

Över 5 000 personer i USA har dött i covid-19. Ett av de senaste dödsfallen var ett sex veckor gammalt spädbarn, rapporterar AFP.

Spädbarnet blev inlagt på ett sjukhus i delstaten Connecticut förra veckan. Connecticuts guvernör Ned Lamont skriver på Twitter att tester har bekräftat att det nyfödda barnet hade covid-19.

”Det här är fullkomligt förkrossande. Vi tror att det här är ett av de yngsta liven i världen som har förlorats på grund av covid-19”, skriver Lamont.

Idag 09:31
Anthony Fauci och Donald Trump.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA:s folkhälsochef Fauci hotas – får personskydd

Den amerikanske folkhälsochefen Anthony Fauci får utökat personskydd efter att ha mottagit hot, skriver New York Times.

Fauci medverkar regelbundet på president Donald Trumps pressträffar om coronaviruset och är en stark förespråkare för de regler kring social distansering som stängt ner stora delar av det amerikanska samhället.

Det har gjort Fauci, som tjänat som expert under både republikanska och demokratiska presidenter, till en måltavla för kritiker som menar att han försöker underminera president Donald Trump.

Idag 07:51
Läs mer om Presidentvalet i USA
Coronaviruset Smittans effekter
Kim Jae-joong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

K-popstjärna riskerar fängelse för coronaskämt

K-popstjärnan Kim Jae-joong riskerar fängelse efter ett aprilskämt där han påstod att han smittats av coronaviruset och låg på sjukhus. Det skriver South China Morning Post. Han utreds för att ha spridit desinformation och riskerar fem års fängelse eller böter på motsvarande 80 000 kronor.

Själv hävdar Kim Jae-joong att aprilskämtet lades upp för att öka medvetenheten kring farorna med coronaviruset. Efter skarp kritik från sina 1,9 miljoner följare på Instagram har både aprilskämt och förklaring raderats från hans konto.

2 tim
Anna Söderbäck. JOHAN WESTIN
undefined

100 extra stipendier till drabbade konstnärer

Konstnärsnämnden kommer att dela ut 100 extra arbetsstipendier till konstnärer som drabbats av coronavirusets effekter, enligt ett pressmeddelande. Dessa ska fördelas mellan ansökande inom ordinarie utlysningar, samtidigt som inga nya sådana kommer at göra i nuläget.

– Just nu uppgår stipendierna till ungefär 8 miljoner, men vi tror att vi kommer att få loss mer pengar under året, säger Konstnärsnämndens direktör Anna Söderbäck till SVT:s Kulturnyheterna.

Pengarna som omfördelas är inte en del av krisstödet på 500 miljoner kronor till kulturaktörer som regeringen tidigare har beslutat om.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Sjukvårdspersonal mäter temperaturen på en kvinna i Pyongyang. KIM WON JIN / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Nordkorea insisterar: Inte en enda coronadrabbad

Nordkorea är fortfarande helt förskonat från coronaviruset. Det försäkrar landets smittskyddsmyndighet, skriver AFP och TT.

– Inte en enda människa har smittats med det nya coronaviruset i vårt land hittills, säger Pak Myong-Su vid smittskyddsmyndigheten.

Landet har kritiserats för att inte redovisa antalet sjuka och döda och avhoppare menar att det rör sig om en massiv mörkning. USA:s högsta militär i Sydkorea pekar på de åtgärder som Nordkoreas militär vidtagit som visar att smitta finns.

– De vidtog drakoniska åtgärder vid sina gränsövergångar och i sina enheter för att göra precis vad alla andra gör, vilket är att stoppa spridningen, säger Robert Abrams till radionätverket VOA News.

3 tim
Ett shoppingkvarter i Kinas huvudstad Peking. Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro för ny virusvåg i Kina – region sätts i karantän

Området Jia i Henanprovinsen i Kina har infört nya kraftfulla restriktioner för sina runt 600 000 invånare. De får numera varken lämna Jia eller sina hem utan särskilda tillstånd.

I Kina växer oron för en andra virusvåg – antingen från så kallade asymtomatiska fall eller från utlandet. Restriktionerna i Jia infördes efter att en kvinna som besökt området testat positivt efter att ha träffat en läkare som själv inte uppvisade några symtom men senare visade sig vara smittad, rapporterar AFP.

På torsdagen registrerade Kina 35 nya covid-19-fall. Enligt myndigheterna var samtliga ”importerade” från utlandet.

Idag 12:26
Donald Trump / resenärer i Peking TT
undefined

Trump om Kinas siffror: ”Verkar vara i underkant”

USA har passerat Kina i antalet bekräftade dödsfall i covid-19. Landet har nu rapporterat över 5 000 döda – betydligt fler än Kinas 3 300.

Donald Trump ställer sig dock frågande till de kinesiska siffrorna.

– Hur vet vi att de stämmer? Siffrorna verkar vara något i underkant, säger han enligt AFP.

Trump tillägger dock att han egentligen inte kan avgöra om statistiken stämmer eftersom han inte är ”en revisor från Kina”.

Idag 05:19
Läs mer om Coronaviruset