Hem
Arlakornas mående bedöms regelbundet för att säkerställa att de har det bra. (Foto: Arla)
ArlaANNONS

Mjölk med kornas hälsa i fokus på Arlagårdarna

Mjölk kan bara vara god om den görs med omtanke om djurens bästa. Men hur vet man om en ko mår bra eller inte? För att säkerställa djurens välmående har Arla uppdaterat sitt kvalitetsprogram Arlagården med ett ännu större fokus på djurvälfärd, och infört en nollvision som går ut på att inga kor ska fara illa.  

– Varje kvartal fyller gården i ett antal frågor och gör en bedömning av djuren på fyra områden – hull, hältor, skador och renhet – som är viktiga för kornas välmående, säger Åse Arnbratt, regionchef på Arla. 

Vid behov kan det krävas att man rådgör med en expert, veterinär eller liknande och tillsammans bolla olika åtgärder, vilket kan vara en bra hjälp för gården.

I många ladugårdar finns fasta eller roterande ryktborstar som korna kan skrubba sig mot när de är inomhus. (Foto: Arla)

Så naturligt liv som möjligt

Varje Arlabonde har ett ansvar att ta hand om korna på bästa sätt. För att göra det handlar det bland annat om att hålla en god så kallad kokomfort, berättar Åse Arnbratt. 

– Korna bor i ladugårdar som ger dem utrymme för ett så naturligt beteende som möjligt. Det innebär ljusa och rymliga ladugårdar där man kan hålla en temperatur som korna trivs i, och de får bekvämt underlag att ligga på, säger hon. 

De flesta svenska kor hålls i lösdrift, vilket innebär att de kan ströva fritt både inomhus och utomhus och styra sin vardag själva. De kan bestämma när de vill äta och vila, och när de vill bli mjölkade går de till en mjölkrobot.

Om Arlas nollvision

  • Målet är att varje djur på varje Arlagård ska må bra, varje dag. Därför har Arla investerat i fler medarbetare, fler revisioner och tätare rapportering om hur varje ko mår.
  • Tillsammans med kvalitetsdata för all mjölk som hämtas på gårdarna ger det möjlighet att förebygga, identifiera och lösa framtida problem. 
Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.