Hem
De äldsta kända fynden av vår egen art Homo sapiens är lämningar som nyligen hittats i Marocko. De är cirka 315 000 år gamla, vilket sammanfaller väl i tiden med nya genetiska rön som visar att de nutida folkgrupperna inom Homo sapiens började delas upp vid den tidpunkten. Arkivbild. (Philipp Gunz / TT / NTB Scanpix)

Moderna människan kan vara mycket äldre än väntat

Den moderna människan, Homo sapiens, började delas upp i de nutida folkgrupperna för cirka 300 000 år sedan — betydligt tidigare än vad man hittills trott. Det visar en studie som gjorts av svenska och sydafrikanska forskare, skriver TT.

Studien bygger på analyser av dna från lämningar efter tre människor som levde i det som i dag är Sydafrika under stenåldern och fyra människor från järnåldern. Dessa jämfördes med dna från mycket gamla fynd av nutida människor. Och genom att bygga upp ett dna-bibliotek har forskarna kunnat hitta bevis på att den moderna människan började utvecklas i Afrika för omkring 300 000 år sedan.

Men alla är inte övertygade. Enligt antropologiprofessor Todd Disotell bygger studierna på antaganden som gör att splittringen kan verka betydligt äldre än vad den är, skriver AP.

Släktet Homo

Människosläktet Homo uppstod för cirka 2,8 miljoner år sedan i Afrika. Det härstammar från det äldre och mer primitiva släktet Australopithecus.

Den äldsta arten antog länge vara Homo habilis men fynd av en ännu äldre, icke namngiven art, har gjorts i Etiopien. Totalt har minst elva namngivna arter placerats i släktet, inklusive vår egen art, Homo sapiens.

Homo sapiens, liksom neandertalmänniskan, Homo neanderthalensis, härstammar sannolikt från Homo heidelbergensis som levde i Afrika och Europa för 700 000 till 200 000 år sedan.

Källa: Nature, Science

Sanfolket, bushmännen, i Kalahari i södra Afrika är den äldsta folkgruppen i världen. Arkivbild
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen