Deltagare under klimatmötet. Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN
FN:s klimatmöte i Katowice

Möte drar ut på tiden: Sena och svåra förhandlingar

FN:s klimatmöte i Katowice, som skulle ha avslutats i dag, ser ut att dra ut på tiden. Skälet är att de 200 nationerna fortfarande är oense om viktiga flera frågor, säger personer på plats till AFP.

En knäckfråga är att flera länder – däribland USA, Ryssland och Saudiarabien – inte velat acceptera en formulering i sluttexten om att den nya rapporten om 1,5-gradersmålet från FN:s klimatpanel (IPCC) ”välkomnas”.

Klimatminister Isabella Lövin (MP) har tillsammans med sin kollega från Costa Rica tagit fram ett förslag på en ny formulering, om att mötet ”uttrycker sin uppskattning” för rapporten. Om det räcker är ännu oklart.

– Det kan bli sena och svåra förhandlingar, säger klimatminister Lövin till TT.

Toppnyheter

Lars Adaktusson. Arkivbild. PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Europeiska abortdebatten

Adaktusson lämnar KD:s partistyrelse – saknar stöd

Kristdemokraten Lars Adaktusson lämnar partistyrelsen och posten som andre vice partiledare, berättar han för Expressen. Detta då han kände att han saknade stöd från partiledningen när abortdebatten bröt ut.

– Jag lämnar varken partiet eller riksdagen, säger han i Studio Ett:s direktsändning och fortsätter:

– Jag tycker det är rätt i en situation som denna att låta någon annan ta över i stället för mig.

Enligt källor till Aftonbladet ska en enig valberedning saknat förtroende för Adaktusson och ville därför peta honom från partistyrelsen och rollen som andre vice partiledare. Han själv säger till Ekot att det inte varit någon som uppmanat honom att ta det här beslutet.

Adaktusson hamnade i fokus inför EU-valet efter DN:s granskning om hur KD-toppen röstat i ett antal voteringar kring abortfrågan.

Igår 20:45
Arkivbild: Lars Adaktusson och Ebba Busch Thor i samband med att de båda presenterades som KD:s toppnamn inför EU-valet 2014. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Intern KD-kritik mot Lars Adaktusson

Det finns en växande intern kritik mot Lars Adaktusson inom Kristdemokraterna. Det rapporterar Svenska Dagbladet med hänvisning till källor.

Anledningen ska vara hur Adaktusson röstat i abortfrågan i EU-parlamentet.

– Han saknar en politisk fingertoppskänsla. Folk är jättearga. Hans position är i fara på rikstinget i höst, säger en person som beskrivs som en tung KD-topp.

Adaktusson säger till tidningen att han och partiet utsatts för en kampanj, men att man alltid ska ta kritik på allvar.

Oron inom KD ska enligt SvD vara sammankopplad med att partiet tappat i de senaste opinionsmätningarna. Även migrationspolitiken och specifikt partiets linje när det gäller familjeåterföreningar lyfts fram som en faktor.

16 jun
Läs mer om Europeiska abortdebatten
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sommarvädret

Åskoväder drar in – mitt under midsommartrafiken

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för kraftig åska i Västra Götalands län. Ovädret drar in under natten till torsdag, följt av skyfallsliknande regn och hårda vindbyar, skriver SMHI på sin hemsida.

Meteorologinstitutet tar även upp att åskan kan medföra stora störningar i el- och telefontrafiken. Åskan drar även in över de östra delarna av landet under torsdagen.

– Det kan komma över 35 millimeter regn på tre timmar, säger Miguel Portal, meteorolog på SMHI, till Aftonbladet.

Samtidigt drar midsommartrafiken igång och Trafikverket manar bilister att tänka sig för innan man ger sig ut i trafiken under torsdagen.

Igår 22:43
Illustrationsbild. Jens Meyer / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Hagel stora som golfbollar svepte förbi Lidköping

Under onsdagskvällen svepte en hagelskur förbi centrala Lidköping, skriver SVT Nyheter Väst. Vissa korn var lika stora som golfbollar.

– Himlen fullkomligt öppnade sig och det var som om golfbollar vräkte ner, säger Nina Tågerud till kanalen.

Enligt GT har flera bilar fått skador och glasrutor till fastigheter har gått sönder av haglet. Linda Palm från Lidköping berättar för tidningen att det var som ”i en film”.

På P4 Skaraborgs Facebooksida har över 300 människor kommenterat om ovädret och lagt upp bilder på sönderslagna växthus och buckor på bilar.

Igår 22:02
Läs mer om Sommarvädret
ELEKTRON
SAP

Svensk musiktjänst växer - tack vare ny molnlösning

Svenska Elektron med bas vid Älvsborgsbron i Göteborg storsatsar för att ta mer plats i det digitala musiklandskapet. Företaget som bland annat bygger handgjorda trummaskiner, synthar och samplers väljer nu att expandera för att kunna erbjuda fler smidiga alternativ för musiker världen över.

– Vi ska fortsätta att arbeta med hårdvara, men en stor del kommer att vara digitala tjänster. Vi kan sälja en hårdvaruprodukt som kostar 16 000 kronor, men samtidigt kommer vi att sälja mer ljud som bara kostar några hundralappar, säger Tony Axelsson, COO på Elektron.

För att klara av expansionen har man valt att satsa på det molnbaserade affärssystemet SAP Business ByDesign tillsammans med konsultbolaget Stretch, en lösning som gör det smidigare för Elektron att fokusera på vad de är bra på – musiken.

– Om några år kommer allt mer av vår marknadsföring och försäljning att ske över nätet. Då går det inte längre att bygga vidare på hemmasnickrade system som inte kan ge oss en realtidsbild av hur det verkligen går för bolaget, säger Tony Axelsson, COO på Elektron.

Fördelarna med valet har varit många, bland annat kan alla i bolaget ta del av försäljning, ekonomi, effektivitet, logistik, order till leverans och kundservice, allt i realtid. För Tony Axelsson har omställningen varit en positiv resa och på frågan vad han lärt sig under perioden så svarar han snabbt.

– Koncentrera er på det ni är bra på. Håll er till er affärsverksamhet och låt andra ta hand om utveckling och underhåll av system. Satsa också på skalbarhet och gör en analys av vad ni behöver just nu och plocka sedan på med mer under de kommande ett-två åren. Då behöver projektet inte bli så stort, säger han.

14 jun
Karin Nyman, kommunikationsdirektör SAS.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Interna kritiken mot SAS

SAS-chefen om kritiken: Missvisande bild målas upp

SAS-anställda vittnar om kaos, mobbning och avtalsbrott inom företaget, rapporterar SVT. Nu tillbakavisar SAS kritiken från de anställda och säger att det är en felaktig och missvisande bild som målas upp av företaget.

– I SAS är det högt i tak, i SAS uttrycker man det man vill, säger kommunikationsdirektör Karin Nyman till SVT.

Nyman säger också att företaget måste jobba hårt med de här frågorna och att medarbetartrivsel är viktigt för företaget.

I dag riktade 700 anställda på SAS skarp kritik mot bolagets ledning i ett protestbrev.

”Det handlar om en fruktansvärd Nordkorea-kultur inom bolaget”, säger exempelvis en anställd.

Igår 20:10
Illustrationsbild. Charles Platiau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

700 SAS-anställda bakom protestbrev mot ledningen

700 anställda på SAS riktar skarp kritik mot flygbolagets ledning i ett protestbrev, avslöjar SVT Nyheter. Källor vittnar om avtalsbrott, hur oliktänkande tystas och medarbetare uppmanas att inte gå ensamma till möten med chefer.

– Vi trycks ner av en stor och dyr administration som kör ”management by fear”, säger en av initiativtagarna till SVT och berättar om en känsla av hopplöshet och uppgivenhet.

Carina Malmgren-Heander, chief of staff, har på SAS interna nätverk tackat för brevet och engagemanget.

”Jag är positiv till att vi har samma mål i åtanke: Ett i längden lönsamt och framgångsrikt SAS”, skriver hon.

Igår 09:38
Läs mer om Interna kritiken mot SAS
Göran Persson. SVT
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Persson: ”Blir inte förvånad om det dyker upp mer”

Förre S-statsministern Göran Persson valdes till ny styrelseordförande till Swedbank på onsdagen. I en intervju i SVT:s Aktuellt säger han att han inte vet om det finns fler missförhållanden inom banken efter penningtvättshärvan.

– Jag skulle inte bli förvånad om det dyker upp mer i den här granskningen.

Han säger vidare att han tycker att man tagit för lätt på det som hänt på Swedbank och att lovar att styrelsen kommer vara transparant om fler missförhållanden kommer fram.

Igår 21:09
Joacim Olsson, vd Aktiespararna.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Perssons dubbla stolar väcker kritik: ”Felaktigt”

Trots att Göran Persson valts till ny ordförande för Swedbank tänker han sitta kvar som styrelseledamot i Ålandsbankens största ägare Wiklöf Holding, skriver Dagens Industri.

Nu kritiserar Aktiespararnas vd Joacim Olsson den tidigare statsministerns beslut och kallar det för ”jättekonstigt”. Enligt honom är det lika principiellt felaktigt som om Swedbanks ordförande skulle sitta i styrelsen för exempelvis Investor som är största ägare i SEB.

– Göran Persson kan i sin roll som styrelseledamot i detta bolag utöva i alla fall indirekt ägarstyrning av en konkurrerande bank, säger Olsson till DI.

Persson ser i sin tur ingen risk för intressekonflikter, säger han till tidningen.

Igår 16:04
Philip Botström t.v. Göran Persson t.h. TT
undefined

SSU-toppens kritik: ”Sänk ditt arvode, Persson”

Den ersättning på 2,5 miljoner per år som den tidigare S-ledaren Göran Persson kommer att få i rollen som ordförande för Swedbank är på tok för hög. Det säger SSU-ordföranden Philip Botström till Expressen.

– Om Göran Persson på riktigt menar allvar med att återvinna det förtroende för Swedbank som åsamkats av den senaste tidens skriverier borde han i ett första steg sänka sitt och styrelsens arvode, säger han till tidningen.

Ett sänkt arvode skulle sända viktiga signaler inte bara till Swedbanks kunder utan också till andra banker, menar Botström.

Igår 10:21
Läs mer om Misstänkta penningtvätten i Swedbank
Fotbolls-VM Gruppspelet
Skottlands Erin Cuthbert var förkrossad efter matchen. LUCY NICHOLSON / BILDBYRÅN
Fotbolls-VM Gruppspelet

Argentinas hopp lever vidare – Skottland utslaget

Skottland är utslaget efter VM-matchen mot Argentina, matchen slutade 3–3, skriver flera medier. När det var tjugo minuter kvar hade Skottland ledningen med 3–0, men då kom Argentina ikapp och laget blev i stället utslaget.

– Vi gav allt och jag tycker vi var fantastiska. Vi kommer att studsa tillbaka, det gör vi alltid, säger skotska lagkaptenen Rachel Corsie till BBC, enligt Aftonbladet.

Om Argentina går vidare eller inte avgörs i morgon när de sista grupperna spelar.

Igår 21:37
Madelen Janogy. Arkivbild. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

Madelen Janogy spelar inte mot USA: ”Lättare skada”

Madelen Janogy, målskytt i öppningsmatchen mot Chile, kommer inte att finnas med på planen när Sverige möter USA i morgon, skriver TT.

”Madelen har under veckan känt av en lättare muskelskada i låret och under kvällen (onsdag) har vi beslutat att vila Madelen från spel på morgondagen (torsdag)”, skriver landslagsläkaren Houman Ebrahimi på Svenska fotbollsförbundet på sin hemsida.

Han räknar dock med att Janogy kommer kunna delta i träningen på lördag när laget förbereder sig inför åttondelsfinalen på måndag.

Igår 20:31
Olivia Schough och några fans under VM. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
undefined

Olivia Schough: ”Ett stort steg för damfotbollen”

Fotbolls-VM i Frankrike ses som det största genom tiderna för damfotbollen och matchen mellan Sverige och USA är slutsåld sedan länge.

Även spelarnas upplevelse av mästerskapet är tydligt: VM i Frankrike är större än alla tidigare VM för damer, skriver TT.

– Det här är ett stort steg för damfotbollen, säger Olivia Schough.

Även Fridolina Rolfö har märkt av att intresset ökat.

– På vår första match var det väldigt mycket folk (15 875). Nu senast var det lite färre (9 354), men vi hade väldigt många svenska fans på plats vilket var otroligt roligt. Och nu blir det slutsålt och vi får känna på det, säger hon.

Enligt TT väntas minst 2 000 blågula supportrar se den svenska matchen i morgon, men runt 25 000 åskådare kommer att finnas på läktaren.

Igår 16:23
Läs mer om Fotbolls-VM
Kronprins Mohammed bin Salman TT
Fallet Jamal Khashoggi

The Guardian varnades om saudiska cyberattacker

Den brittiska tidningen The Guardian uppger att tidningen fick en varning tidigare i år om en saudisk cybersäkerhetsgrupp försökte hacka tidningens nätverk. Enligt tidningen kom varningen från en källa i Riyadh som berättade att de var en måltavla för attacker efter deras rapportering om mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Tidningen ska också ha fått ett dokument som bekräftade varningen. I texten beordrades en ”infiltration” av tidningens servrar och konton som hör till två av tidningens reportrar. Enligt The Guardian ska ordern ha varit signerad av en av den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salmans topprådgivare.

Det är oklart om några försök att hacka tidningens servrar upptäcktes.

Igår 18:59
FN:s rapportör Agnes Callamard. Cemal Yurttas / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FN-utredares rapport pekar ut saudiske kronprinsen

FN:s utredare Agnes Callamard släppte idag sin rapport över utredningen om mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi.

Det finns trovärdig bevisning som kopplar Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman till mordet på Khashoggi säger FN-utredaren under onsdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Bevisningen ”motiverar ytterligare undersökningar av saudiska tjänstemäns inblandning, inklusive kronprinsens”, skriver Agnes Callamard i rapporten.

Sedan tidigare misstänker amerikanska underrättelsetjänsten CIA och flera länder i väst att det är den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som beordrat mordet på journalisten.

Igår 10:14
Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi