Arkivbild Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportfloden

Något bättre än väntat från Atlas Copco

Atlas Copco ökade resultat och intäkter jämfört med i fjol och redovisar något bättre än väntade siffror för det andra kvartalet.

”Det är ännu ett kvartal som visar på vår förmåga att leverera starka resultat. Det är glädjande att se att medarbetarnas hårda arbete resulterade i ett rekordresultat där samtliga affärsområden uppnådde god organisk ordertillväxt i samtliga huvudregioner”, kommenterar vd Mats Rahmström.

Framåt ser bolaget oförändrat hög efterfrågan från de flesta kundsegment. Efterfrågan från halvledarindustrin väntas dock minska något på kort sikt.

Strax innan halv ett var Atlas Copcos A-aktie ner 4,8 procent på Stockholmsbörsen.

Andra kvartalet 2018 (väntat enligt Inquiry)

Orderingång: 25 120 Mkr Väntat: 24 799 Mkr 2017: 22 286 Mkr

Omsättning: 24 461 Mkr Väntat: 23 715 Mkr 2017: 21 397 Mkr

Rörelsesresultat: 5 430 Mkr Väntat: 5 323 Mkr 2017: 4 597 Mkr

Toppnyheter

Cecilia Lindqvist (t v), Angela Gui (t h). TT
Fallet Gui Minhai

Kinakännaren deltog på mötet: ”Allting var fel”

Kinakännaren Cecilia Lindqvist deltog på det omtalade mötet med Kinaambassadören Anna Lindstedt, Gui Minhais dotter och kinesiska affärsmän.

I en intervju med Ekot säger Lindqvist att ambassadören bjöd in henne under förevändningen att diskutera en konsert med nyckelharpa i Kina – men att hon snart anade oråd och därför lämnade mötet innan Gui Minhais fall togs upp.

– Allting var fel – jag trodde inte heller riktigt på den där nyckelharpan, säger hon.

Hon är mycket kritisk till att Angela Gui ska ha uppmanats att vara tyst om fallet för att öka sin fars chanser att släppas.

– Det är att försöka köpa sig hennes tystnad, på ett sätt som jag uppfattar som otillständigt, säger hon till Ekot.

1 tim
Ulf Kristersson (M). SVT
Fallet Gui Minhai

M-ledaren om mötet: ”UD, lägg papperen på bordet”

M-ledaren Ulf Kristersson kräver att Utrikesdepartementet lägger papperen på bordet kring mötet mellan fängslade Gui Minhais dotter Angela Gui, Kinaambassadören Anna Lindstedt och kinesiska affärsmän. Det säger han i SVT:s Agenda.

– Det här måste utredas ordentligt. Papperen på bordet, säger han och tillägger:

– Exakt vem som gjorde exakt vad på vems uppdrag. Det tycker jag att vi måste få klarhet i.

Igår 20:41
Angela Gui. Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Gui om hemliga mötet: ”Stämningen var hotfull”

Den fängslade bokförläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui utsattes för påtryckningar under det hemliga mötet mellan henne, Kinaambassadören Anna Lindstedt och kinesiska affärsmän, berättar hon för SVT:s Agenda.

– Jag försökte få klarhet i varför jag skulle behöva vara där och vad det var för information jag skulle få, säger hon till Agenda och fortsätter:

– Det var när jag började ifrågasätta den planen som stämningen började bli riktigt hotfull.

Hon beskriver också hur affärsmannen kontrollerade henne och höll koll när hon skulle gå på toaletten.

Igår 19:28
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Jorge Arreaza (t.v) och Esteban González Pons EU-parlamentet och TT
Krisen i Venezuela

Grupp med EU-politiker avvisas från Venezuela

Fem Europaparlamentariker har stoppats på flygplatsen i Venezuelas huvudstad Caracas, skriver El País.

Politikerna hade rest till landet för att träffa oppositionsledaren Juan Guaidó och ska enligt tidningen komma från Spanien, Portugal och Nederländerna. De tillhör Europaparlamentets EPP-grupp där även de svenska partierna KD och M ingår.

Den spanske EU-parlamentarikern Esteban González Pons skriver på Twitter att gruppen avvisas och har blivit fråntagna sina pass.

Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza menar att gruppen med politiker för flera dagar sedan fick besked att de inte skulle få komma in i landet. Han skriver på Twitter att politikerna ”avsåg att besöka landet med konspiratoriska motiv”

1 tim
Människor köar för att ta sig över en bro mellan Venezuela och Colombia.  LUIS ROBAYO / AFP
Krisen i Venezuela

USA-hjälp till Venezuela har anlänt till gränsstad

Amerikanska militärplan lastade med humanitärt bistånd till Venezuela har anlänt till gränsstaden Cucuta i Colombia, skriver BBC.

Men det är fortfarande oklart om hjälpen kommer att nå fram till de behövande i Venezuela.

Landets oppositionsledare Juan Guaidó har efterfrågat hjälpen och meddelat att förnödenheterna ska lagras för att sedan tas över gränsen av 600 000 volontärer den 23 februari.

President Nicolás Maduro har kallat hjälpinsatsen för en ”USA-orkestrerad föreställning” och förnekar att landet befinner sig i en kris.

Igår 06:33
Läs mer om Krisen i Venezuela
Alice Bah Kuhnke i Morgonstudion.  SVT
EU-parlamentsvalet 2019

Bah Kuhnke: Klimatet mest avgörande frågan för EU

Alice Bah Kuhnke, toppnamn för Miljöpartiet inför EU-valet, hoppas att MP kommer att behålla sina fyra mandat i Europaparlamentet. Det säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Hon hoppas att allt fler förstår vikten av en progressiv klimatpolitik och tror att det är frågor som engagerar det svenska folket.

– Klimatpolitiken tillsammans med politik för mänskliga rättigheter och demokrati är de mest avgörande frågorna som Europa och EU står inför, så det är självklart för oss att vi kommer att ha fokus på just dessa frågor i parlamentet och i EU-politiken över de kommande åren, säger Bah Kuhnke.

Hon lyfter även skydd för minoriteter som en viktig fråga som hon har jobbat med under tiden som kultur- och demokratiminister och nu vill fortsätta lyfta på EU-nivå.

1 tim
Fredrick Federley / Marit Paulsen.  TT
EU-parlamentsvalet 2019

C:s toppnamn får oväntat stöd – över partigränsen

Centerpartiets toppnamn i EU-valet, Fredrick Federley, får oväntat stöd över partigränsen, skriver Sveriges radio.

Marit Paulsen, tidigare EU-parlamentariker för Liberalerna, säger till kanalen att hon inte ser någon kandidat i sitt eget parti som driver frågor om livsmedel och djurskydd lika bra som han.

– Den enda som har övertagit delar av mitt jobb, det jag har gjort, och jag har gjort ganska mycket, det är faktiskt Fredrick, säger hon.

2 tim
Heléne Fritzon. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

”De högerextremas Europa inte det Sverige behöver”

Opinion Det Europa som Sverige behöver är inte det Europa som de högerextrema krafterna vill se, skriver Socialdemokraternas toppnamn i EU-valet Heléne Fritzon och partisekreteraren Lena Rådström Baastad på Aftonbladet Debatt.

”Under de senaste åren har utvecklingen i flera EU-länder gått åt fel håll. Högerextremismen är åter på frammarsch och hotar trygghet, stabilitet och frihet”, skriver de.

I stället vill Fritzon och Rådström Baastad se ett Europa som agerar mot klimathotet, värnar jämlikhet och demokrati samtidigt som det står upp för välstånd och bra arbetsvillkor.

1 tim
Läs mer om EU-parlamentsvalet 2019

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund