Hem
En illustration av Kepler (TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix)

Nasas planetjagande trotjänare har somnat in

Efter nio års trogen tjänst har Nasas Kepler-teleskop tillsist fått slut på bränsle och kommer att tas ur bruk, uppger Nasa.

Kepler har haft till uppgift att hitta nya planeter utanför vårt eget solsystem och har genom åren identifierat över 2 600 stycken, varav en mängd kan ha förutsättningar att hysa liv. Upptäckterna har förändrat människans förståelse av universum, säger astrofysikern Paul Hertz till The Verge.

Bill Borucki, ansvarig för Kepler inom Nasa, beskriver teleskopet som en enorm framgång.

– Vi har nu bevisat att det finns fler planeter än stjärnor i universum, säger han.

bakgrund
 
Keplerteleskopet
Wikipedia (sv)
Keplerteleskopet är ett rymdteleskop som sköts upp av NASA den 7 mars 2009, för att bevaka ett stort antal stjärnor i stjärnbilderna Svanen och Lyran. Teleskopets uppgift är att leta efter jordliknande planeter, (dvs planeter som är hälften till dubbelt så stora som jorden), särskilt de inom den beboeliga zonen av sina stjärnor, där flytande vatten och möjligtvis liv kan existera. Tanken är även att genom att bevaka ungefär 100 000 stjärnor kunna få fram statistik på hur många jordliknande planeter som kretsar runt solliknande stjärnor det finns i vår galax. Den 15 maj 2013 upptäcktes att två av fyra "reaktionshjul" slutat fungera. Reaktionshjulen används tillsammans med styrraketer för att rikta teleskopet åt rätt håll. Med enbart två fungerande hjul kan man inte längre göra observationer med tillräckligt hög precision för att fortsätta med det ursprungliga uppdraget.Keplerteleskopet är uppkallat efter den tyske astronomen, matematikern och mystikern Johannes Kepler (1571-1630).
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen