Jens Stoltenberg. JOHN THYS / AFP
Natos 70-årsjubileum

Natochefen lovar att försvarssatsningarna ökar

De europeiska Nato-länderna och Kanada har ökat sina försvarsbudgetar mer än vad som tidigare varit aviserat, uppger försvarspaktens generalsekreterare Jens Stoltenberg. Beskedet kommer bara dagar före ett Nato-möte där USA:s Donald Trump på nytt väntas kräva att de övriga länderna ska öka sina försvarsutgifter.

Länderna har sedan tidigare enats om att lägga minst två procent av sin BNP på försvaret vilket nio länder i dagsläget lever upp till. Tyskland och Frankrike har också lovat att finansiera 16 procent av Natos totala budget var.

Toppnyheter

Amelie Berg. Pressbild. Svenskt Näringsliv
Svensk arbetsmiljö

Arbetsgivarna sågar – vill ha lokala skyddsombud

Svenskt Näringsliv kritiserar regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter.

”Det strider mot gällande ordning och är förenat med stora risker att gå fram med ett förslag utan att veta vilka effekter det har på arbetsmiljöarbetet”, skriver organisationens arbetsmiljöexperter Anna Bergsten och Amelie Berg i ett uttalande.

På Svenskt Näringslivs sajt Arbetsmarknadsnytt säger Amelie Berg att regionala skyddsombud inte har tillräckligt god lokalkännedom och tillägger att det vore bättre om regeringen underlättade för medarbetare som inte är fackmedlemmar att kunna bli lokala skyddsombud.

43 min
Illustrationsbild. Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringens förslag om skyddsombud kan få nej

Regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter kan stoppas direkt i riksdagen, skriver TT. SD och C har sedan tidigare sagt att de är emot förslaget och nu meddelar även M och L att de säger nej i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

Enligt partierna handlar regeringens förslag om att säkra politiska egenintressen snarare än att värna arbetstagarna.

Enligt förslaget skulle regionala skyddsombud bland annat få rätt att verka på kollektivavtalsanslutna arbetsplatser utan fackliga medlemmar.

3 tim
Eva Nordark. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Öka skyddsombudens möjlighet att kontrollera”

Opinion Regeringen föreslår att arbetsmiljölagen ändras så att regionala skyddsombud får större rätt att kontrollera alla arbetsplatser som omfattas av kollektivavtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) tillsammans med två fackordföranden på DN Debatt.

I dag får de regionala skyddsombuden bara ingripa om minst en person på arbetsplatsen är med i ett fackförbund. Det innebär enligt debattörerna att arbetsplatser med exempelvis en stor andel utländsk arbetskraft inte kan kan kontrolleras på ett tillfredsställande sätt.

Igår 20:25
Läs mer om Svensk arbetsmiljö
Coronaviruset Dagens börs
Bornold och Bratt. Magnus Sandberg / AFTONBLADET / TT
Coronaviruset Dagens börs

Ekonomer: Börsen fortsätter uppåt minst tre år till

Det låga ränteläget är en stor anledning till att världens börser fortsätter uppåt efter förra årets tjurrusning, säger analytiker till DN. Och uppgången är inte över, spår Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

– Vi kommer såklart ha nedgångar även i framtiden, men det finns förutsättningar för att börsen ska vara fortsatt stark de närmaste 3-5 åren åtminstone, säger han till tidningen.

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att coronaviruset kan utgöra ett kortsiktigt problem, eftersom vi redan befinner oss på höga nivåer. Men på lång sikt bör det se ljust ut för börsen, säger hon.

3 min
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftiga fall på Wall Street – guldet på rekordnivåer

På förnyad oro för coronaviruset vände de ledande indexen på Wall Street tvärt ner från gårdagens stängningar som skedde på nya rekordnivåer. Under kvällen har indexen återhämtas sig och strax före klockan 21 stod indexen som följer:
• S&P 500: −0,4%
• Nasdaq: −0,7%
• Dow Jones: −0,4%
Börserna sjunker efter förnyad oro för coronavirusets effekter samtidigt som guldet stiger till högsta nivån på över sju år. Guldet handlas runt 1 625 dollar.

Morgan Stanley, som har köpt nätmäklaren E-trade för 13 miljarder dollar, faller drygt 4 procent. E-trade i sin tur rusar 25 procent.

Även L Brands, som är nära att sälja Victoria's Secret till en privat investmentfirma, föll inledningsvis och handlas vid 19.45-tiden ner −0,6 procent.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund