Foto: Huddinge kommun
Nazismen i Sverige

Nazistflaggor hissade på flera håll i Stockholms län

Polisen har under natten och morgonen fått flera larm om att flera nazistiska flaggor satts upp på olika platser i Stockholm län, skriver tidningen Mitti.
Vid två kommunhus i Stockholms län och vid centralbron i centrala Stockholm hade nazistiska flaggor satts upp.
Upphissad i en flaggstång framför kommunhuset i Huddinge hade någon hängt en flagga med ett hakkors. Flaggan var fäst på ett sådant sätt att hela stången fick plockas ner för att ta bort flaggan
– Vi ser otroligt allvarligt på det här, att man sätter upp en symbol som är oerhört kränkande och som sprider rasism och skräck i kommunens demokratiska hjärta, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande, till SVT.

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Fredrik Federley (C) och MP:s språkrör. TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Federley (C) vill locka över MP till blågrönt block

Centerpartiet hoppas kunna locka över Miljöpartiet till ett samarbete med Alliansen. Det säger Fredrick Federley (C), europaparlamentariker och andre vice partiordförande, i SVT:s Agenda.
Om strategin lyckas skulle det blågröna blocket bli det största blocket i riksdagen med 159 mandat och Federley räds inte av att en sådan regering skulle kunna fällas om SD väljer att rösta på en S-budget.
Han stänger också definitivt dörren till att C kommer att sitta en S-ledd regering.
– Det finns inte på kartan, säger Federley.

11 min
Magdalena Andersson (S). Alexander Larsson Vierth /TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Vallöften stryks i opolitisk budget: ”Oprövad mark”

Att en ny regering ska hinna tillträda och lägga fram en budgetproposition till 15 november ser allt mindre sannolikt ut. Därför kan statsminister Stefan Löfvens (S) övergångsregering tvingas lägga fram en opolitisk budget i höst.
Vad en sådan får innehålla är oklart men Alliansens finanspolitiska talesperson har i veckan varit på finansdepartementet för att diskutera principerna.
– Det är oprövad mark, säger Urban Hansson Brusewitz, tidigare budgetchef på finansdepartementet och numera generaldirektör på Konjunkturinstitutet, KI.
En budget som anses innehålla politiskt färgade förslag kan röstas ned. Konstitutionsutskottet, KU, kan också i efterhand komma att granska budgeten.

Idag 07:23
Annie Lööf (C). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Statsvetare: Stämmer inte att C är ett mittenparti

Det är felaktigt att beskriva Centerpartiet som ett mittenparti, säger statsvetaren Malena Rosén Sundström till Svenska Dagbladet.
På den traditionella vänster-höger-skalan är Centerpartiet det parti som har förflyttat sig mest högerut under de senaste 20 åren, enligt forskning. Även på den ofta använda gal–tan-skalan sticker partiet ut, som en liberal försvarare av öppenhet. Hur man än mäter befinner sig partiet därför i en ytterposition, skriver tidningen.
– Centerpartiets ytterlighetsposition på respektive skala gör att deras övergripande vallöften kolliderar med varandra i regeringsbildningen, säger Malena Rosén Sundström.

Idag 05:05
Läs mer om Valet 2018
Trumps USA Fallet Jamal Khashoggi
Saudiska konsulatet i Istanbul, Turkiet OSMAN ORSAL / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Fallet Jamal Khashoggi

Saudiarabien: Vi vet inte var Khashoggis kropp finns

Journalisten Jamal Khashoggis död är ett ”enormt misstag” som kronprins Mohammed bin Salman ”inte var medveten om”, säger Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir i en intervju med Fox News.
Utrikesministern uppger också att de inte vet var den dödade journalistens kropp är. Enligt uttalandet är saudiske kung Salman bin Abdul Aziz fast besluten om att straffa de som dödat Khashoggi.

2 tim
Kronprins Mohammed bin Salman och Donald Trump. MANDEL NGAN / AFP
Trumps USA Fallet Jamal Khashoggi

Trump: Saudiarabien har ljugit om Jamal Khashoggi

Donald Trump säger att Saudiarabien har ljugit om journalisten Jamal Khashoggis död. Det säger presidenten i en intervju som Washington Post publicerade sent på lördagskvällen.
– Uppenbarligen har det funnits villfarelser och lögner, säger han.
Trump tog tillbaka sitt uttalande om att Saudiarabiens förklaring till journalistens död var trovärdig men säger att Saudiarabien är en ”fantastisk allierad”. Han menar också att det fortfarande finns en möjlighet att kronprins Mohammed bin Salman inte beordrat Khashoggis död.
– Ingen har sagt att han är ansvarig. Ingen har sagt att han inte är ansvarig. Vi har inte nått dit... Jag skulle älska om han inte var ansvarig, säger presidenten.

2 tim
Recep Tayyip Erdogan TT
Fallet Jamal Khashoggi

Erdogan: Lovar att avslöja ”den nakna sanningen”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sa i dag att han lovar att avslöja ”den nakna sanningen” om mordet på Jamal Khashoggi, rapporterar AFP. Presidenten säger att han inte kommer att tillåta att journalistens död skyls över och att han kommer att göra ett nytt uttalande om fallet på tisdag i nästa vecka.
I fredags kväll medgav Saudiarabien att Washington Post-journalisten dödats på Saudiarabiens konsulat i Turkiet efter ett slagsmål. Storbritannien, Frankrike och Tyskland pressar Saudiarabien att klargöra hur Khashoggi dog i ett gemensamt uttalande på söndagen.

2 tim
Läs mer om Trumps USA
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Ny polisutbildning ska ge fler våldtäktsdomar

En ny utbildning ska göra svensk polis bättre på att utreda våldtäkter och andra sexualbrott, rapporterar SVT Nyheter.
En första grupp om 26 poliser från hela landet har just avslutat den två veckor långa utbildningen som bland annat består av grupparbeten, föreläsningar och rollspel.
Ett problem när det gäller sexualbrott är att många aldrig anmäls. Anna Lindström som leder utbildningen hoppas att bättre utredningar även ska leda till viljan att anmäla ökar.

2 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

”Rätt att låta polisen övervaka utan tillstånd”

Opinion Att polisen och andra myndigheter inte ska behöva tillstånd för att sätta upp övervakningskameror, vilket en utredning har föreslagit, är en utmärkt idé, skriver Pär Nilsson, vd för säkerhetsföretaget Confidence International, på SvD Debatt.
Enligt Nilsson visar undersökningar att medborgarna i allmänhet tycker att kameror är ett bra sätt att motverka brott och att man inte anser att det inkräktar på den personliga integriteten.
”Utredningen har gjort ett bra jobb och regeringen, oavsett vilken det blir, bör snabbt skriva en proposition till riksdagen”, skriver Nilsson.

2 tim
Polisinsats vid skjutning i Malmö i februari. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Kriminolog: Ny vapenlag bakom färre skjutningar

Opinion Antalet skjutningar och skottskador i Malmö ser ut att minska i år jämfört med 2017 och 2016. En viktig anledning är sannolikt de strängare vapenlagar som infördes i år, med bland annnat längre fängelsestraff och obligatorisk häktning. Det skriver Ardavan Khoshnood, kriminolog vid Malmö Universitet, i en debattartikel i Sydsvenskan.
”Trots att det finns en utbredd motvilja hos kriminologer att erkänna att högre och strängare straff har en avskräckande och brottsförebyggande effekt, är nog den striktare lagstiftning som införts kring vapenbrott en anledning till att skjutningarna minskat.”, skriver han.
Khoshnood menar också att samarbetet mellan Malmö stad och polisen när det gäller avhopparverksamhet och förbyggande program har varit framgångsrikt.

Idag 06:20
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

Holmberg frälste Peking – knappar in på AIK

Fjolårets skyttekung i allsvenskan, Kalle Holmberg, blev matchhjälte för IFK Norrköping i bortamötet mot Kalmar FF. Peking låg under i matchen men efter mål av Alexander Fransson strax före paus och sedan mål av Holmberg i den 74:e minuten kunde Norrköping ta tre viktiga poäng i guldstriden.
I och med att serieledande AIK bara spelade 0–0 i Stockholmsderbyt mot Djurgården minskar avståndet i tabellen till sex poäng.
Fyra omgångar återstår av allsvenskan.

26 min
Nils Petter Nilsson / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

Krönikor: ”Dif satte en liten pinne i AIK:s hjul”

Om AIK väl lyfter bucklan, när de väl gör det, så kommer ingen att prata om ett höstderby mot Dif som slutade 0–0, skriver Aftonbladets krönikör Simon Bank. Vidare skriver Bank att inget av lagen såg ut att kunna vinna derbyt, men att AIK inte verkar kunna förlora matcher.
”AIK vet ju knappt hur man gör, det är därför det fortfarande krävs någon form av force majeur för att de ska söla bort sitt SM-guld”, skriver han.
Expressens krönikör Noa Bachner skriver att Djurgårdens insats inte räckte till att sätta käppar i AIK:s hjul – men att det oavgjorda resultatet var en liten, liten pinne i AIK:s hjul.
”Deras guldjakt behövde inte tre poäng här, det kryss man fick med sig räcker gott och väl för att hålla den jagande gruppen på behörigt avstånd”, skriver Bachner.

1 tim
Nils Petter Nilsson / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

AIK tappade i guldstriden – 0–0 i Stockholmsderbyt

Senast Djurgården vann ett derby mot AIK i allsvenskan var för sju år sedan. I årets sista Stockholmsderby lyckades hemmalaget inte heller ta en trepoängare, men man lyckades störa AIK i guldstriden efter att matchen på Tele2 arena slutade 0–0.
Båda lagen hade lägen att avgöra, AIK i den första halvleken och Djurgården i den andra.
Djurgårdens rutinerade målvakt Andreas Isaksson kom inte till start då han stukade fingret på uppvärmning och i hans frånvaro imponerade målvaktsreserven Tommi Vaiho och stod för två vassa räddningar under första halvleken. Den vassaste kom i slutet av första då Vaiho räddade Alexander Milosevics nick med ena handen.
Djurgården var bättre i andra och deras bästa läge kom precis i början. Nicklas Bärkroth fick ett gyllene läge och blev frispelad i straffområdet, men 26-åringen lyckades inte få bollen på mål.
Trots farliga lägen slutade matchen 0–0 och AIK har nu sex poängs försprång ner till Norrköping på andraplatsen.

3 tim
Läs mer om Herrallsvenskan 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Helg Långläsning
Illustrationsbil. Alexei Nikolsky / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Långläsning

I huvudet på en voyeur – avslöjad med nakenbilder

Pete Forde var en omtyckt men något excentrisk person. Till den dag när en kollega hittade 150 mappar på Fordes dator, var och en märkt med en kvinnas för- och efternamn.
Där fanns bilder på kvinnorna från sociala medier, men även sådana som väckte frågor om hur han fått dem i sin ägo: nakenbilder, skrev, bilder som tagits under kvinnors kjolar. En bild visade när Fordes rumskamrat duschade, andra bilder var tagna med kameror som monterats under golvet.
I ett långt reportage skildrar Toronto Life hur rättssystemet tar förhållandevis lätt på voyeurismen, att spionera i andras privata sfär. Samhället dömer däremot hårdare.
Läs texten i länken nedan.

Idag 09:51
Illustrationsbild. Fängelse i Texas, 1974. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Långläsning

Deras kärlek förändrade Texas fängelser i grunden

När Fred Cruz på 60-talet satt i ett av Texas mest ökända fängelser började han intressera sig för juridik. På fängelset blev han snabbt känd som mannen som kunde lagen. Straffet för det blev ofta en mörk isoleringscell, skriver Texas Monthly i ett långt reportage.
En dag kom Cruz i kontakt med det juridiska ombudet Frances Jalet. Hon intresserade sig genast för hans historia.
Efter flera års arbete lyckades de tillsammans förändra det brutala fängelsesystemet i Texas – något som skickade svallvågor över hela USA. De två blev kära på köpet och när Fred Cruz en dag släpptes fri reste paret till Mexiko för att gifta sig.
En bra historia kunde sluta där. Men livet utanför murarna blev inte lika enkelt som Fred Cruz en gång drömde om.
Läs texten i länken nedan.

Idag 05:36
Honungsbin. ANDY DUBACK / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Långläsning

Labbutvecklade superbin skrämmer och fascinerar

För tio år sedan dog miljontals honungsbin i Europa till följd av yttre omständigheter skapade av människan. Det var så idén om ett genetiskt modifierat superbi föddes.
”Om vi inte kan ändra moderna odlingsmetoder, tänker man, kanske vi kan ändra bina”, skriver The Guardian i ett långt reportage.
Forskning kring tekniken pågår fortfarande, och det är ännu olagligt att släppa ut sådana bin i naturen, men de kraftfulla flygfäna har redan blivit kända som ”Frankenbees” utanför labben. Kritiker räds att bina kan komma att hota mindre arter och skapa nya allergirisker för människan.
Läs texten i länken nedan.

Idag 05:37
Läs mer om Helg