Tech

Nintendo Switch förbi Playstation 4 i Japan

Det har nu sålts fler exemplar av Nintendos spelkonsol Switch än av Sonys spelkonsoler PS4 och PS4 Pro tillsammans i de båda tillverkarnas hemland Japan. Det visar färska försäljningssiffror, uppger den japanska tv-spelstidningen Famitsu. Inte mindre än 8 125 367 exemplar av Switch ska ha sålts, vilket kan jämföras med 8 077 756 PS4-konsoler. Detta trots att PS4 funnits på marknaden tre år längre.

Globalt ligger Switch däremot fortfarande långt efter PS4. Switch har sålts i 34,7 miljoner exemplar globalt, medan PS4 ligger på över 90 miljoner sålda exemplar.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Människor med ansiktsmasker som skydd mot virussmitta i Hongkong. VIVEK PRAKASH / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Moskva avvisar anklagelser om virusdesinformation

Ryssland slår nu tillbaka mot anklagelser från USA om att konton på sociala medier med koppling till landet sprider desinformation om det pågående coronavirusutbrottet, skriver AFP.

Maria Zakharova, talesperson för Rysslands utrikesdepartement, säger att anklagelsen är ”medvetet missvisande”.

– Det här är ett medvetet falskt påstående säger, säger Zakharova.

Bland de konspirationsteorier som sprids finns uppgifter om att CIA ligger bakom utbrottet.

5 min
Illustrationsbild. Lee Moo-ryul / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA: Ryssland sprider desinformation om viruset

Tusentals ryska konton på sociala medier har spridit desinformation om det nya coronaviruset, enligt en ny rapport från USA:s utrikesdepartement, skriver AFP.

Bland annat ska konspirationsteorier om att CIA skulle ligga bakom virusutbrottet ha framförts i ett försök att skada bilden av USA, säger en talesperson.

Falska konton som drivs av människor, inte botar, har lagt ut inlägg samtidigt och på flera språk. Enligt rapporten har informationen spridit sig till ryska medier.

Idag 13:41
Passagerare från Iran kontrolleras på flygplatsen i Iran. Anmar Khalil / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Det är uppenbart att man har missat något

Att det nya coronaviruset tycks ha fått fäste i Iran och Italien, utan att man kan se några tydliga kopplingar tillbala till Kina, tolkar Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, som att risken för en pandemi har ökat.

– Det är uppenbart att man missat någonting. Den här spridningen har flugit under radarn och i och med det har risken verkligen ökat, säger Olsen till TT.

Statsepidemilogen Anders Tegnell menar dock att det inte är så konstigt att uppgifterna från Iran och Italien fortfarande är knapphändiga.

– Det är ingen osäkerhetsfaktor, utan det är rimligt att det tar några dagar för oss att få lägesrapporten från WHO, säger han.

Idag 15:29
Läs mer om Coronaviruset
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Joe Biden möter väljare. PATRICK T. FALLON / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

”Biden måste bli sämst tvåa för att förbli relevant”

Nattens nomineringsmöte i Nevada är Bernie Sanders chans att koppla ett definitivt grepp om Demokraternas presidentkandidatur inför den viktiga marsmånaden, skriver Washington Posts Aaron Blake i en analys.

Den tidigare favoriten Joe Biden behöver som sämst bli tvåa för att fortfarande vara relevant, enligt Blake. Men lyckas han med det kan det ge honom vind i seglen inför valet i South Carolina där han är favorit.

New York Times Reid J Epstein och Adriana Ramic skriver att Elizabeth Warren gjorde ett starkt debattframträdande i veckan men att det troligen var för sent för att göra skillnad i Nevada eftersom debatten hölls dagen efter att förtidsröstningen stängt.

För överraskningen Pete Buttigieg blir nomineringsmötet i Nevada ett test på hur han står sig bland svarta och latinoväljare, skriver de.

2 tim
Valarbetare i Nevada. John Locher / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Demokraterna gör allt för att undvika nytt röstkaos

Demokraterna i USA säger sig ha vidtagit omfattande åtgärder för att det pinsamma röstkaoset i Iowa inte ska upprepas under nattens nomineringsmöte i Nevada, skriver The Hill.

– Vi känner oss mycket trygga. Vår högsta prioritet är att processen ska gå rätt till, säger partiets talesperson Molly Forgey.

Men Politico rapporterar att många valarbetare uttrycker oro över att de inte fått tillräcklig utbildning i de ipads och Google-dokument som ska användas för att rapportera in resultaten.

Valarbetaren Bruce Huyghue påpekar också att det faktum att det finns hela sex kandidater att välja på försvårar.

– Det är stökigt med två, är det fem eller sex kan det bli rena djurparken, säger han till Politico.

4 tim
Bernie Sanders  MARIO TAMA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sanders siktar på revansch i Nevada: ”Vi har knackat på hundratusentals dörrar”

Vermontsenatorn Bernie Sanders har en klar ledning i mätningar inför dagens nomineringsmöte i delstaten Nevada, rapporterar Fox News.

Delstaten har en större demografisk spridning än Iowa och New Hampshire och blir ett första bevis på vilka väljargrupper de olika kandidaterna lockar.

I valrörelsen 2016 förlorade Sanders i Nevada, mycket tack vare att hans demokratiska motståndare Hillary Clinton hade ett starkt stöd bland svarta och latinamerikanska väljare. Nu fyra år senare har Sanders kampanj gjort en verklig ansträngning för att nå ut till dessa väljargrupper.

– I Nevada har vi volontärer som har knackat på hundratusentals dörrar, sa en segerviss Sanders i ett tal på fredagen.

Idag 10:35
Läs mer om Presidentvalet i USA
Hanna Ferm. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ferm favorittippad i kväll: ”Är på scen det gäller”

Svenska Spel tror på Hanna Ferm i kvällens fjärde deltävling i Malmö, rapporterar Aftonbladet. Artisten säger till SVT att hon försöker att inte tänka på att hon är favorittippad i att gå vidare till Melodifestivalens final.

– Det var samma sak förra året. Men det är på scen det gäller, säger den tidigare ”Idol”-deltagaren.

Ferm kom tvåa i ”Idol” efter Chris Kläfford, som kommer vara på plats i publiken i Malmö arena och heja fram sin kollega, skriver Expressen.

Idag 14:34
Jakob Karlberg, Frida Öhrn och Hanna Ferm.  TT
undefined

Krönikor: Pop, ballader och ”jc-rock” att vänta i kväll

I kvällens fjärde deltävling i Melodifestivalen finns ett brett startfält där alla slåss om en plats i finalen.

DN:s Kajsa Haidl imponeras särskilt av artisten Frida Öhrns storslagna röst när hon framför låten ”We are one”. ”Det är storslagen och dramatisk pop där hennes lidelsefulla röst får ta mest plats”, skriver Haidl.

Däremot har hon inte lika mycket till övers för Jakob Karlberg och hans ”Om du tror att jag saknar dig” som hon utnämner till en oironisk återuppståndelse av ”jc-rocken”.

Svenska Dagbladets kommentator Anna Charlotta Gunnarson har artisten Hanna Ferms låt ”Brave” som en av sina favoriter och skriver att den är en utmärkt blandning av balkan-schlager och svensk topplistepop. Mindre imponerad är hon av William Stridhs ”Molnljus” som enligt henne är en banal ballad utan dynamik.

Idag 12:14
Läs mer om Melodifestivalen
En iransk kvinna med ett porträtt på ayatollorna Khamenei och Khomeini. ATTA KENARE / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Iran

Analyser: Khamenei kan tvingas tömma giftbägaren

Allt pekar på att det blir en konservativ storseger i gårdagens parlamentsval i Iran. Ett sådant resultat vore en bakläxa för de politiker i landet som förespråkat mer öppenhet mot väst och lär begränsa landets utrikespolitiska alternativ framöver, skriver The Guardians Patrick Wintour.

Resultatet skulle också kunna innebära att president Rouhani, som tillhör den politiska mitten, kan stå inför en besvärligt tid fram till presidentvalet nästa år.

Reuters Parisa Hafezi skriver i en analys att de konservativa förvisso driver en anti-västpolitik, men att de ekonomiska sanktionerna mot landet till sist ändå kan göra att de blir tvungna att samtala med USA.

Hon skriver att landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei, som de konservativa falangerna i parlamentet står nära, kan bli ”tvungen att tömma giftbägaren”, ett uttryck som användes när Khameneis företrädare ayatolla Ruhollah Khomeini gick med på en vapenvila i kriget mellan Iran och Irak.

1 tim
Läs mer om Valet i Iran

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Putin, Merkel och Erdogan Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Erdogan, Putin och Merkel möts för Syriensamtal

Turkiet president Recep Tayyip Erdogan säger att han kommer att möta den ryske presidenten Putin och Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att diskutera utvecklingen i Idlib-provinsen i Syrien, skriver AFP.

Mötet ska hålla den 5 mars.

Tidigare i dag meddelade Turkiet att ytterligare en turkisk soldat dödats i striderna i Idlib, den 17:e på en månad.

Den ryskunderstödda offensiven i nordvästra Syrien har lett till ökade spänningar med Turkiet och tvingat närmare en miljon människor på flykt.

5 tim
Motorvägen M5 leder mellan Syriens största städer. LOUAI BESHARA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Viktig syrisk motorväg åter i Assad-regimens kontroll

Motorvägen M5 mellan Syriens två största städer Aleppo och Damaskus har öppnat igen, meddelar landets transportdepartement enligt Reuters. Att regeringen för första gången på flera år åter har kontroll över den viktiga vägen ses som en stor seger för Assadregimen och har varit ett av huvudmålen med den senaste offensiven.

Offensiven, som med stöd från Ryssland pågått sedan december, har tvingat en miljon människor på flykt, den största flyktingströmmen sedan kriget startade för nio år sedan.

Idag 14:47
FN:s generalsekreterare António Guterres K.M. Chaudary / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vi måste få ett slut på humanitära mardrömmen”

Det som just nu pågår i Syriens Idlib-provins är en ”humanitär mardröm” som måste få ett slut. Det säger FN:s generalsekreterare António Guterres enligt AFP.

– Budskapet är tydligt: Det finns ingen militär lösning på krisen i Syrien. Den enda lösningen är politisk, säger Guterres, dock utan att konkretisera hur våldet ska upphöra.

Sedan den 1 december beräknas 900 000 människor, varav med än hälften barn, tvingats på flykt. 2,8 miljoner människor i Syrien är i behov av humanitärt bistånd.

Igår 18:58
Läs mer om Syrienkriget