Hem
Kronprinsessan Victoria samtalar med Nobelpristagaren i fysiologi eller medicin Svante Pääbo (Pontus Lundahl/TT)

Nobelgästerna bjöds på gös, hjort och cheesecake

För första gången sedan 2019 hölls den traditionella Nobelbanketten i Stockholms stadshus. Vid 19.00 började de första rätterna bäras ut och med det publicerades även bankettens meny.

Till förrätt bjuds det på gös, till varmrätt får festdeltagarna äta hjort och till dessert bjuds det på cheesecake och plommonkompott. Se hela menyn i faktarutan nedan.

Ansvarige köksmästaren Gunnar Eriksson konstaterar att maten under banketten med åren blivit ”allt mer avancerad”.

– Svårighetsgraden ökar hela tiden, vilket är det roliga. Sedan är det betydligt fler som vill ha specialkost, 207 tror jag det är i år, säger han till nyhetsbyrån.

Nobelmiddagen:

Förrätt:
Algbakad gös och tomat fylld med gravad gös, persiljeemulsion, kålrabbi, brödkryddor samt krondillspärlor och blomsterkrisp.

2012 Champagne Legras & Haas Blanc de Blancs Grand Cru, Frankrike

Varmrätt:
Svensk hjort färserad med murkla och salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja och senapsfrö, jordärtskocka och timjansemulsion samt potatisterrin och viltsky med stjärnanis.

2021 Grattamacco Bolgheri Rosso, Toscana, Italien

Dessert:
Bakad cheesecake och plommonkompott smaksatt med stjärnanis, plommonkräm, mirabellemaränger, havrekrisp samt mirabellesorbet smaksatt med ingefära.

2021 Brännland Iscider, Västerbotten, Sverige

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen