Bild från fredagsnattens vapentest/arkivbild på Kim Jong-Un. TT
Nordkoreakrisen

Nordkorea: Vi testade en ”superstor” raketramp

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un översåg fredagsnattens vapentest av en ”superstor raketramp”, uppger den statliga nyhetsbyrån KCNA enligt flera medier.

KCNA citerar också Kim som säger att vapnet är ”nyutvecklat och ett fantastiskt vapen”, skriver AFP.

Natten mot lördag avfyrade Nordkorea två kortdistansrobotar som slog ner i havet utanför Japan. Det var landets sjunde vapentest på kort tid.

Toppnyheter

Satellitbilder visar svart rök stiga mot himlen efter gårdagens drönarattacker i Saudiarabien/Abbas Mousavi. TT
Drönardådet mot saudiska oljejätten

Irans svar: Anklagelserna är obegripliga och poänglösa

Iran slår ifrån sig anklagelserna från USA om att landet skulle ligga bakom de dubbla drönarattackerna mot två stora saudiska oljeanläggningar i går, skriver Reuters.

– Sådana värdelösa anklagelser är meningslösa, obegripliga och poänglösa, säger Abbas Mousavi, talesperson för Irans utrikesdepartement, i ett uttalande.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sa i går att Iran har ”utfört en aldrig tidigare skådad attack på världens energiförsörjning”. Iran menar att anklagelserna är ett sätt för USA att rättfärdiga framtida aktioner mot landet, skriver AFP.

Iranstödda Huthirebellerna har tagit på sig dådet.

2 tim
Mohammed bin Salman.  TT
undefined

Kronprinsen till Trump: Redo hantera aggressioner

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har uppgett för USA:s president Donald Trump att landet är redo och har kapaciteten att hantera terroristaggressioner, skriver Reuters med hänvisning till den statliga nyhetsbyrån SPA.

USA fördömer drönarattackerna mot oljejätten Saudi Aramcos anläggningar och Trump ska ha sagt sig vara redo att samarbeta för att garantera säkerheten, skriver Reuters.

Den amerikanska energimyndigheten uppger att den kan minska sina strategiska oljelager om det blir nödvändigt. Flera experter som Reuters pratat med tror att oljepriset kommer stiga markant efter lördagens attack.

2 tim
Läs mer om Drönardådet mot saudiska oljejätten
Brexit Storbritanniens framtid
Stephen Barclay lämnar sitt kontor i veckan. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Brexitministern: Är mycket som hänt bakom kulisserna

Tekniska diskussioner om brexit har förts med EU och nordirländska ledare, säger Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay i en intervju i Sky News samhällsprogram ”Sophy Ridge – the take”.

– Enormt mycket har hänt bakom kulisserna. Vi är väldigt tydliga med vad vi behöver för att få igenom ett avtal genom parlamentet, säger Barclay i sändningen.

Han poängterar att den så kallade backstop-planen för gränsen mot Irland, som ska garantera att det inte blir gränskontroller mot Irland, måste bort från avtalet.

1 tim
Boris Johnson och Jean-Claude Juncker träffas i morgon. TT
undefined

Källa inför mötet: Johnson ska sätta hårt mot hårt – redo att strunta i nya lagen

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har bestämt sig för en hårdför linje när han i morgon träffar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för ett första officiellt möte, säger en regeringskälla till Bloomberg.

Johnsons mål är att få till ett utträdesavtal med EU, men om det misslyckas kommer han inte att be om mer tid. Han kommer också att avvisa alla sådana förslag från EU, trots att det brittiska parlamentet har röstat igenom en lag som innebär att Johnson måste be om mer tid om inget avtal har förhandlats fram. Nyhetsbyrån skriver att den brittiska premiärministern kommer att strunta i lagen och i stället försöka besegra sina motståndare i domstol.

Johnson har hela tiden varit tydlig med målet att ta Storbritannien ur EU den 31 oktober, oavsett om det finns ett utträdesavtal på plats eller inte.

6 tim
Hulken/Boris Johson. TT
undefined

Jämför sig med Hulken: ”Ju argare, desto starkare”

Om inget brexitavtal hunnit bli färdigt till den 31 oktober kommer Storbritannien att slita sig loss från EU:s kedjor som Hulken, säger Boris Johnson i en intervju med Daily Mail och syftar på Marvels gröna och arga superhjälte.

Boris Johnson säger också att han kommer att strunta i att parlamentet röstat igenom en lag som ska tvinga honom att begära förlängd utträdestid ur EU.

– Ju argare Hulken blir, desto starkare blir Hulken, säger han.

Igår 22:45
Läs mer om Brexit
Demonstranter reagerar på tårgasen. NICOLAS ASFOURI / AFP
Hongkongprotesterna

Vattenkanoner och tårgas under Hongkongprotester

Polisen i Hongkong använder återigen vattenkanoner och tårgas mot demonstranterna, skriver internationella nyhetsbyråer. Detta efter att hårdföra demonstranter kastat stenar och bensinbomber.

Tiotusentals människor gav sig i dag ut på gatorna i Hongkong i en protest som inte hade tillstånd på förhand. Våld utbröt när polisen tog sig an grupper med radikala demonstranter sent på eftermiddagen lokal tid, enligt AFP.

Protesterna har nu pågått i 15 raka helger. Tidigare under dagen uppmanade demonstranterna Storbritannien och USA om hjälp i kampen mot Kina.

14 min
En demonstrant på plats utanför det brittiska konsulatet i Hongkong. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Besviken på britterna – de gör inget för att stödja oss”

”SOS Hongkong”, ”befria Hongkong” och ”avtalet mellan Kina och Storbritannien är ogiltigt” – demonstranterna i Hongkong viftade med plakat när de sjöng och skanderade utanför det brittiska konsulatet i dag. Demonstranterna uppmanade Storbritannien att säkerställa att Kina följer den överenskommelse från 1984 som slår fast principen om ”ett land, två system”.

– Så här långt är jag ganska besviken på det faktum att Storbritannien inte har gjort någonting för att stödja oss, säger demonstranten Alex Leung till AFP.

Reuters har pratat med Jacky Tsang som också befann sig på platsen.

– Jag är här för att kräva att Storbritannien skyddar våra invånare, säger den 25-årige demonstranten till nyhetsbyrån.

3 tim
Demonstranter utanför det brittiska konsulatet i Hongkong. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Demonstranterna vädjar nu till Storbritannien och USA

Demonstranterna i Hongkong vänder sig nu både till Storbritannien och USA för att få stöd i protesterna mot Kina, skriver Reuters.

Under söndagen viftade demonstranterna med den brittiska flaggan och sjöng ”God save the queen” utanför det brittiska konsulatet i Hongkong. De uppmanade Storbritannien, som tidigare styrde Hongkong, att säkerställa att Kina följer det avtal om ”ett land, två system” som tecknades mellan Kina och Storbritannien år 1984.

Samtidigt ska den välkände aktivisten Joshua Wong, som för tillfället besöker USA, söka stöd från politikerna i Washington.

5 tim
Läs mer om Hongkongprotesterna
Helg Långläsning
En man spanar efter solförmörkelsen i La Higuera i Chile.  Esteban Felix / TT NYHETSBYRÅN
Helg Långläsning

Apokalypsen kommer – även om vi förnekar det

Apokalypsen kommer att ske till följd av klimatkrisen, oavsett om vi vill det eller inte. För att förbereda oss för det måste vi erkänna att vi inte kan stoppa den. Så inleds ett långt reportage i The New Yorker om hur klimatförändringarna påverkar jorden och människan.

Det internationella samfundet har i decennier försökt att stoppa uppvärmningen av vår planet, men inga framsteg sker, skriver reportageförfattaren. Trots det bombarderas vi med budskap om att ”kavla upp ärmarna” och ”rädda planeten” – till ingen nytta.

Det dystra reportaget varnar för att det kommer en tid, snabbare än vi anar, då jordbruket och handelsvägarna kollapsar och majoriteten av människorna är utan hem.

Läs texten i länken nedan.

10 min
Illustrationsbild. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

I rekordtorkans grepp: ”Vår stad är nere för räkning”

I östra Australien råder just nu en torka värre än någon som regionen tidigare har upplevt. Den stora Burrendongdammen som förser bland annat samhällena Dubbo, Warwick och Walgett, med tusentals invånare var, med vatten är fylld till mindre än fem procent.

The Guardian har besökt området och mött både de människor vars uppgifter det är att rädda samhällena och de som står i valet mellan att överge sina hem eller stanna kvar och kämpa.

– Warwick är en underbar, stolt stad, men den är nere för räkning. Jag vet faktiskt inte hur vi någonsin ska hämta oss efter det här, säger trädgårdsmästaren Ian Macdonald.

Läs hela reportaget via länken nedan.

2 tim
Illustrationsbild. 11840 / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Schackspelandets mörka sida visar sig i vikten

När Anatolij Karpov försvarade sin världsmästartitel i schack år 1984 fick mästerskapen avbrytas efter 48 spelade matcher på grund av att han hade gått ner tio kilo och ”såg ut som döden”.

Det har nämligen visat sig att schackspelare förbränner uppemot 6 000 kalorier om dagen under ett mästerskap, trots att de bara sitter på en stol och emellanåt flyttar på en pjäs med ena armen, skriver ESPN i ett längre reportage.

Det som får en att rasa i vikt är konstant förhöjda stressnivåer under flera timmars koncentrerat spelande per match – samt dålig kosthållning orsakad av just stress under mästerskapen.

Läs hela reportaget i länken här under.

2 tim
Läs mer om Helg