Grete Lien Metlid. Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN
Majorstuen-mordet

Norsk polis: ”Vi tror att han har tagit sig till Sverige”

Norsk polis tror att den 20-årige man från Uppsala som misstänks för mord och knivrån i Oslo kan ha lämnat landet och återvänt till Sverige.

– Och vi får ta höjd för att han också kan ha lämnat Sverige, säger polisinspektör Grete Lien Metlid på en pressträff.

Hon uppmanar den misstänkte att frivilligt överlämna sig till polis.

Det misstänkta mordet på en 24-årig man inträffade i en bostad i området Majorstuen i måndags. Knivrånet ska ha inträffat i ett garage i närheten.

Mannen är tidigare dömd för rån i Sverige.

Toppnyheter

Eric Torell / Åklagaren Martin Tidén. TT
Dödsskjutningen av Eric Torell

Just nu: Eric Torell-domen överklagas inte av åklagare

Åklagaren Martin Tidén kommer inte att överklaga domen mot de tre poliser som friades för dödsskjutningen av Eric Torell, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Tingsrätten har gjort en bevisvärdering och ogillat åtalet om vållande till annans död och tjänstefel. Jag bedömer att hovrätten inte kommer att göra en annan bedömning. Domen överklagas därför inte, säger Martin Tidén.

Eric Torell, som hade Downs syndrom, sköts till döds i Vasastan i Stockholm under förra sommaren när han bar ett låtsasvapen och polisen uppfattade det som en hotfull situation.

Torells familj har sagt att de inte kommer att driva en överklagan själva om åklagaren inte vill göra det.

1 tim
Blommor, ljus och hyllningar vid den plats där Eric Torell blev dödad av polisen. Joel Malmén /TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åklagare: ”Domen kommer få principiell betydelse”

Trots att de tre poliser som åtalades för dödskjutningen av Eric Torell i Stockholm förra året friades och det nu är klart att domen inte kommer överklagas så tror åklagaren Martin Tidén att den kommer att bli principiellt viktig.

– Tingsrättens dom är inte prejudicerande, men kommer att få stor principiell betydelse eftersom de uppgifter som tingsrätten utgår ifrån uppges vara generella av de som lämnat dem. Särskilda åklagarkammaren kommer därför att analysera domen närmare i de delarna, säger Tidén i ett pressmeddelande.

Eric Torell, som hade Downs syndrom, sköts till döds i Vasastan i Stockholm under förra sommaren när han bar ett låtsasvapen och polisen uppfattade det som en hotfull situation.

18 min
Katarina Söderberg.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Eric Torells mamma: Får inte riktigt kläm på nödvärn

Eric Torells mamma Katarina Söderberg förklarar för P4 Stockholm varför hon och familjen vill överklaga domen där tre poliser frikändes för brott i samband med dödsskjutningen av hennes son.

– Om man får skjuta någon i ryggen, då är det ju helt legalt att skjuta medborgare i ryggen. Man får inte riktigt kläm på det här med nödvärnsrätten, säger Katarina Söderberg till radion.

Hon berättar samtidigt att det känns skönt att ett antal luckor om vad som hände den 8 augusti förra året när hennes son sköts ihjäl har fyllts i.

Familjen kommer att överklaga domen om åklagaren också är intresserad av det, men man kommer inte att driva en överklagan på egen hand.

14 okt
Läs mer om Dödsskjutningen av Eric Torell
Brexit Storbritanniens framtid
Dominic Raab/ Boris Johnson / Mark Spencer. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Ministrarna kärleksbombar – rebeller uppges ge stöd

Boris Johnson har inlett ett intensivt kärleksbombande riktat mot 21 toryledamöter i parlamentet som sitter som politiska vildar. Johnsons ministrar försöker nu övertyga dem om det nya brexitavtalet, skriver The Times. Regeringen uppger att mellan 15 och 17 av dem kommer att backa brexitavtalet.

Det ser också ut som att majoriteten av ledamöterna i ”hårdbrexitgruppen” kommer gå med på avtalet, rapporterar The Independent.

Enligt tidningen är det Tories gruppledare Mark Spencer som fått i uppdrag att bearbeta Labours ledamöter men uppskattningen om hur många han fått med sig varierar stort.

Utrikesminister Dominic Raab säger att man inte gett upp hoppet om att vinna över nordirländska unionistpartiet DUP som hittills inte vikt från sin ståndpunkt att avvisa förslaget.

1 tim
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. KENZO TRIBOUILLARD / AFP
undefined

Nu inleds Johnsons kamp – måste övertyga om avtalet

Efter segern i Bryssel står Boris Johnson inför sin största batalj någonsin, skriver Bloomberg i dag efter att EU och Storbritannien enats om ett brexitavtal under torsdagen.

Han måste övertyga sina egna konservativa ledamöter i parlamentet så väl som oppositionspolitiker om att det framförhandlade avtalet är rätt väg att gå. Redan i Bryssel började telefonsamtalen, sa en regeringskälla till Politico i går.

Johnson väntas rikta sitt fokus på Labours ledamöter från områden som är för brexit, en grupp av Torybrexitörer, samt de politiska vildar som uteslutits från hans eget parti, skriver BBC.

Samtal med unionistpartiet DUP väntas också fortsätta, trots att partiet i går fortsatte att motsätta sig avtalet.

Idag 04:41
EU:s utrikeschef Federica Mogherini och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. OLIVIER MATTHYS / POOL
undefined

Ledare: Änglalikt tålamod med den brittiska cirkusen

Opinion Överenskommelsen mellan EU och Storbritannien om ett nytt brexitavtal står i fokus på åtskilliga ledarsidor i dag. Enligt Expressens ledarsida har ”EU-länderna visat ett änglalikt tålamod med den pågående cirkusen i brittisk politik”. Ledaren menar att den linjen bör hållas även om det brittiska parlamentet röstar nej till avtalet på lördag. ”Om Storbritannien begär ytterligare en förlängning borde det accepteras.”

Folkbladets Widar Andersson skriver att avtalet kan visa sig vara ännu ett i raden av fåfänga försök att få till ett utträdesavtal. Men om det håller är det en stor gärning av Boris Johnson och EU:s ledare, menar han. ”I dessa tider när inget knappt någonstans tycks vara beständigt eller på riktigt i politiken så tar politikerna sig samman i elfte timmen och kompromissar ihop sig om ett avtal i en stor och mycket besvärlig fråga.”

VLT:s Lars Ströman skriver i en ledare att freden på Nordirland kan räddas med det nya avtalet men att den brittiska ekonomin kommer att drabbas hårt.

5 tim
Läs mer om Brexit
Ulf Kristersson invigningstalade på M-stämman på fredagen. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Svårt för moderater när alla låter som moderater”

Opinion Det går bra för moderata idéer – men sämre för Moderaterna. Det skriver Barometerns ledarskribent Martin Tunström med anledning av den pågående M-stämman i Västerås. Enligt Tunström tävlar S om att vara tuffast i kampen mot exempelvis gängkriminalitet. ”Motvinden för Moderaterna beror inte minst på att nästan alla i dag låter som Moderaterna alltid gjort.”

Henrik L. Barvå, ledarskribent på Nya Wermlands-Tidningen, skriver att Moderaterna är vilsna tillsammans. När Ulf Kristersson talar om klassresor är det statens ansvar M-ledaren talar om, enligt Barvå. ”Alla talar om statens ansvar och om inte ens Moderaterna kan frammana engagemanget att tala om individens ansvar lär ingen göra det.”

Inte heller Aftonbladets ledarskribent Jenny Wengberg tycker att Moderaternas väg framåt är tydligt utstakad. I stället ser hon ”symbolpolitiskt trams” och en vilsen Kristersson.

5 tim
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssel, arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M vill att fler topsas: ”Lätt lösning, begå inga brott”

Moderaternas partistämma väntas i dag säga ja till ytterligare skärpningar av partiets rättspolitik.

Det handlar bland annat om att ge polisen större möjligheter att samla in, registrera och analysera fingeravtryck, foto och DNA, skriver TT. Enligt partiets förslag ska det räcka med att fängelse ingår i straffskalan för ett brott som någon misstänks för – då ska polisen få topsa. Det skulle exempelvis inkludera skadegörelse, olovlig körning och ringa stöld, brott som i normalfallet ger böter men där fängelse finns i skalan.

– Vi landar i att när så många brott inte klaras upp, då är det rimligt att ta det här steget. Har du problem med att finnas i polisens register, så begå inga brott. Det är en enkel lösning, säger M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

5 tim
Läs mer om M-stämman i Västerås
Arkivbild.  isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Materielbristen på sjukhusen

Skåne erbjuder regionerna hjälp under materielkrisen

Region Skåne har erbjudit hjälp till de regioner som tvingats ställa in operationer på grund av materielbristen, rapporterar Ekot. Skåne har frågat regionerna om de kan hjälpa till med utrustning, och de ser nu över vilken hjälp som behövs.

– Jag tycker vi har ett ansvar att vara solidariska mot varandra inom regionerna när vi hamnar i den här typen av mycket besvärliga situationer, säger Gilbert Tribo (L), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Skåne.

Under fredagen höll alla drabbade regioner ett krismöte. I till exempel Uppsala finns ännu inget besked om hur det blir med nästa veckas operationer.

21 min
Erik Weiman, till höger, vid en tidigare pressträff.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledningen i krismöte: ”Vi vill att det ska bli rätt”

Under fredagsförmiddagen höll alla ordföranden i de drabbade regionerna ett krismöte, skriver flera medier. Enligt Monica Johansson från region Södermanland (S) har de målat med de ”breda penseldragen” i diskussionerna om hur materielbristen kunnat uppstå.

Erik Weiman (M) från Region Uppsala vill inte svara på om man kommer att försöka avbryta kontraktet med leverantören i förtid.

– Först ska vi lösa den akuta krisen. Vi vill att det ska bli rätt, och vill inte förhasta oss, säger han till TT.

Senare under fredagen väntas en pressträff där regionerna ska berätta hur det blir med nästa veckas operationer.

6 min
Akademiska sjukhuset i Uppsala. Illustration.   TT.
undefined

100 operationer har ställts in i Uppsala – 30 för barn

Omkring 100 planerade operationer har ställts in på Akademiska sjukhuset sedan en vecka tillbaka på grund av den rådande materielbristen. Av dessa är 30 barnoperationer, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

Operationssjuktsköterskan Ida Persson säger att det stressar personalen men att hon framför allt tänker på drabbade barn och familjer. Hon vet inte när situationen kan vara löst.

– Vi har redan ett fullspäckat schema sedan tidigare, så vi är oroliga. Det känns som att det kommer att ta lång tid innan vi är på banan igen, säger Ida Persson till SVT.

5 tim
Läs mer om Materielbristen på sjukhusen
Barcelonas Leo Messi och Reals Sergio Ramos. Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
Självständighetskampen i Katalonien

El Clásico-matchen skjuts upp på grund av oroligheter

Spaniens fotbollsförbund har beslutat att skjuta upp nästa veckas match mellan FC Barcelona och Real Madrid. El Clásico-matchen skulle spelats på Barcelonas hemmaarena Camp Nou nästa lördag men på grund av de pågående demonstrationerna för självständighet i Katalonien kommer den att spelas vid ett senare tillfälle.

Protester pågår i flera delar av Katalonien efter att flertalet separatistledare i söndags dömdes till fängelsestraff.

1 tim
Puigdemont (tv), arkivbild/protesterna i Barcelona i dagarna. TT
undefined

Puigdemont överlämnar sig till belgiska myndigheterna

Den katalanske ex-ledaren Carles Puigdemont har överlämnat sig till belgiska myndigheter, skriver AP. Efter att flera av hans tidigare självständighetskollegor dömts till långa fängelsestraff har Spanien förnyat en arresteringsorder mot Puigdemont.

Av ett uttalande framgår att Puigdemont motsätter sig alla utlämningsförsök till Spanien. Det är inte känt om han frågas ut eller har frihetsberövats, enligt nyhetsbyrån.

De senaste dagarna har protesterna eskalerat i Barcelona. Under fredagen väntas tiotusentals människor gå ut på gatorna. Stora protestmarscher närmar sig också huvudstaden, flera vägar har stängts av och flyg har ställts in.

2 tim
Protester i Barcelona på torsdagskvällen. Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Barcelona rustar inför stora protester under fredagen

Oroligheterna har eskalerat i Barcelona och i dag väntas stora demonstrationer. Ilskan har blossat upp efter att framträdande politiker dömts till långa fängelsestraff för sina roller i självständighetskampen för Katalonien.

Tiotusentals människor väntas demonstrera i staden under dagen och polisen rustar för kravaller, skriver flera medier.

Efter ett tillfälligt lugn blev gårdagskvällen våldsam med bråk och brända kafémöbler på det populära stråket Las Rambla. 58 personer uppges ha skadats i det området, och ytterligare 38 ska ha skadats i andra städer där protester utbrutit.

Idag 04:24
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien