Nu intar turisterna rymden: “Hoppas att jag inte gråter”
Den pensionerade läraren Chester Lee vill sträcka ut sin kropp i en superhjälteposition och lämna “små näsavtryck” på varje fönster när hon tittar ner mot jorden. Den 62-åriga privatpersonen köpte sin plats som rymdturist 2017 – och snart blir resan verklighet.
– Jag hoppas bara att jag inte gråter och missar allting för att allt blir en stor våt oskärpa, säger Lee till Washington Post.
Nu spurtar världens privata rymdbolag för att ta över turistmarknaden. Ett av företagen i tätklungan är Virgin galactic, som planerar att börja sina resor i år. Enligt planen ska 66 privatpersoner upp i rymden i år, 700 nästa år, 1 000 år 2022 och över 1 500 året därpå.
Det största hindret för framgång är de svindlande kostnaderna. Har du 500 miljoner kronor över som du helt enkelt inte vet vad du ska göra av? frågade Wired sina läsare i ett reportage i november. I sådana fall kan du boka upp en två månader lång semester på Internationella rymdstationen. Du får visserligen räkna med att sova i sovsäck och äta torkad mat, fortsätter magasinet, men utsikten är å andra sidan alldeles utmärkt.
Även kortare rymdresor kostar fortfarande flera miljoner kronor. Men företagen kämpar för att pressa priserna.
I november lovade visionären och Space X-bossen Elon Musk att sänka kostnaden för en normal rakettur från 1,5 miljarder till 20 miljoner kronor, skriver Space.com. Under fjolåret sa han också att priset för en flytt till rymden ska vara så pass låg att ”de flesta människorna i utvecklade ekonomier” har råd med resan om de säljer sina hem på jorden.
Nyckeln är att förfina företagets återanvändbara rymdraketer. Om Musk lyckas skulle det revolutionera hela industrin och öppna upp rymden för många fler.
Mer läsning om rymdturism
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en nysatsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis även ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i. Det första ämnet är “Människan i rymden”, där vi under två veckors tid tittar närmare på allt från rymdturism och asteroidbrytning till hur investerare siktar mot stjärnorna. Du får gärna tipsa oss om ämne som du vill att vi skriver om, skriv till marcus.andersson@omni.se.